Hozzászólás: Fajok

lightningrider írta:

Emlékeim szerint a Summariumban is a quasarmaiak voltak leginkább megfeleltethetők ennek a képnek. "Klasszikus" néger kultúra mindenesetre nem feltétlenül kell hozzá, én még egy dél-amerikai jellegű elszigelelt magaskultúrát is el tudnék ott képzelni.

Üdv!
Igen, Quasarmába én is ilyesmit képzelek, de a négereket is megtartanám az attól keletre eső területeken.
Szá,
vg

"Életében egy a cél, utód legyen amíg él.
Fészke villám, álma vér, mindig rabol sosem kér."

 

Hozzászólás: Fajok

Üdv mindenkinek!

Nem tudom, hogy van-e erre hivatalos választ adni, de hátha.
Nem vagyok jártas a M* irodalomban (főképp csak szerepjáték), mindössze pár könyvet olvastam, de feltűnt, hogy pár regényben a kyrek kreol bőrűek, sőt egy régebbi regény borítóján is egy sötétebb bőrű hóhajú fazon szerepel. Viszont a Tűzön, vizen... borítóján lévő  kyr lánynak hófehér bőre van - ahogy én is korábban képzeltem.
Ez az eltérés szándékos? Vannak kyr "alfajok", vagy összefüggésben van a vér tisztaságával? Vagy csak az írók különböző elképzelése a ludas? A szerepjátékos kiadványokban (legyen az bármely kiadóé)  a sajátos haj, szemszín, testalkat tisztázva van, azonban a bőrszín nincs említve, míg pl. az elfnél, udvari orknál megvan. Mintha szándékosan lenne kerülve a téma smile.

 

Hozzászólás: Fajok

@al-dabaran: a kyrek eredeti leírásában (Chapman: Halál havában) valóban szerepel a kreol bőrszín, amit mostanában senki nem forszíroz. Nem azért, mert a "kánon" tiltja, hanem mert a szó hangulati és jelentéstartalma nagyon megváltozott az elmúlt húsz évben... az írók pedig ösztönösen igazodnak a nyelvi környezet változásához. Személy szerint nem bánom, hogy kikopott; az eredete (ld. creole) miatt pont olyan ynev-idegen, mint a "menj a francba", amit ugyancsak nem használunk. smile

Az eltérésre a különböző rasszok és a vértisztaság is elfogadható magyarázat. Az említett képen szereplő lány nekem inkább albínó, mint kyr, de ez sem teszi a borítót kevésbé hatásossá.

 

Hozzászólás: Fajok

Kedves András!

Köszönöm a választ.
Úgy látszik beletrafáltam, ugyanis nem olvastam Chapman könyvét  smile, egyszerűen ez a szó ugrott be. A szóhasználatom ezek szerint nem volt szerencsés. Az O'Connor féle Hollóidőket és a Vas idejét olvastam, ott fordultak elő óarany/aranybarna bőrű kyrek a könyvek szóhasználata szerint. Sőt a Hollóidőkben aranyszemű kyrek is felbukkannak, de ennek oka meg is van magyarázva a könyvben.
A tűzön, vízen, árnyékban-t sem olvastam (még smile ), de a fülszöveg szerint a leányzó egy 3000 évvel ezelőtti Nemes Ház sarja, ami az én olvasatomban kyrré teszi őt.
A válaszod alapján viszont akkor az "alapértelmezett" kyr bőrszínnel kapcsolatban nincs hivatalos álláspont, de ezek szerint az óarany a preferáltabb. Valahogy bennem a kyrek jelleme, viselkedése automatikusan sápadt bőrszínt társított a hűvös szemekhez és hófehér hajhoz; a faj ridegségéhez sokkal jobban passzol, mint egy "melegebb", sötétebb szín, legalábbis számomra smile.

Azonban lenne egy másik kérdésem is, ami már régóta foglalkoztat: az udvari orkok és a fajtiszta orkok külleme. Van-e szemmel látható, fizikai különbség a két faj megjelenésében, ami egyértelművé teszi a beazonosításukat? Az öltözködés és a viselkedés ugye árulkodó lehet, de pusztán az arc alapján egy átlag ynevi meg tudja-e különböztetni első látásra a fajok egy-egy példányát egymástól?

 

Hozzászólás: Fajok

al-dabaran:
Ha más nem is, akkor biztosan különbség, hogy az orkok kopaszok, az udvariaknak ellenben szép loboncos sörényük van, ha jól tudom.

 

Hozzászólás: Fajok

@al-dabaran: Ami azt illeti még én sem olvastam túl sok M* regényt, "kyreset" pedig még annyit sem, szóval a véleményem ez ügyben semmiképpen sem tekinthető mérvadónak, de az eddigiekből nekem az jött le, hogy a kyr egy végtelenül szenvedélyes, "lelkes" faj, melynek képviselői látszatra ugyan méltóságteljesek, de bizonyos szempontból sokkal "ösztönösebben" viselkednek, mint az emberek. Ezért nem nevezném őket ridegnek.
Mindettől függetlenül én is fakónak képzelem a bőrüket. smile

Utoljára Konstantin szerkesztette (2011.01.15. 20:18:50)

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Fajok

@al-dabaran: orkok és udvari orkok kérdésében adhatok neked egy bevált sémát, amiből kiindulhatsz. A faj megalkotásakor az egész koncepció a farkasokra épült, a gondolati sémák, a főbb jellemzők - mind-mind a farkasokra épült. Ezen felül tépőfogak, szürkés szőrzet...falkaösztön.
Ha tehát ők a farkasok, az udvari orkokra tekints úgy, mint a kutyákra. Nem véletlen a hűség-munkabírás-ösztönök párhuzam, akár a kutyák, ők is kötődnek az emberekhez, mert falkára vágynak. Az egész lényük "kutya", a szó nemesebbik értelmében. Azt hiszem, akkor jársz a legjobban, ha küllemükben is ehhez igazodsz: az előbbi ordas, vad és zabolátlan farkas, utóbbi egy farkaskutya, ami - bár feleannyira sem félelmetes, mint egy farkas - ha kivillantja a szebbik mosolyát, igencsak kedvünk támad elpályázni.
Persze, a fenti csak egy példa. Ne gondolkodj valódi farkaskutyákban, csupán szelídítsd meg magadban az orkokat, és máris jó úton haladsz.
A sörényt nem tudom, hol olvastad, de szinte bizonyos, hogy nem faji jellemző, mármint nem mindegyik hord Balázs Palis fürtöket. számtalan vérvonal, nemesítési kísérlet, effélék: a farkasok bundája sem egyforma.

Remélem, tudtam segíteni, amíg megérkezik a hivatalos válasz: Glendower

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Fajok

@al-dabaran: Glendower válasza kimerítő és pontos, hozzátenni se igen lehet semmit azon kívül, hogy köszönöm.

@Baltazár: ez a dolog a sörénnyel nekem se rémlik. Ha a bandából bárki szőrtelenít, azok az udvari orkok, akik hajlanak az emberi értékrendhez való kényszeres igazodásra. Ez persze csak az autentikus - északi hármak által kitenyésztett - fajzatokra áll, a toroniakra nem. Hogy a natúr ynevi ork nem kopasz, az hétszentség; akire te gondolsz, az Skandar Graun, de ő más bolygón lakik. smile

Utoljára Gáspár András szerkesztette (2011.01.16. 09:25:58)

 

Hozzászólás: Fajok

Sajnos most nem tudom ellnőrizni (kölcsön van adva mind a 2 forráskötet), de a Toron és a Hőseposz alapján rémlett, hogy az original ork kopasz, míg az udvarinak nő haja. Ha rosszul emlékeztem volna, akkor mea culpa.  tongue

 

Hozzászólás: Fajok

Csak a fejük kopasz (lásd Summarium, Az orkok testalkata és megjelenése), másutt az elfszabásúakénál dúsabb, drótszerű szőrzetük van.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Fajok

És a kopaszság nem a hajzatra vonatkozik? yikes  Én legalábbis a szőrtelenség és a kopaszság alatt 2 különböző dolgot értek big_smile

ui: de akkor ezek szerint a Sumiból is meríthettem a kopaszork-elmétemet (a Toronon, a Hőseposzon és Szkander Graumon kívül big_smile )

 

Hozzászólás: Fajok

Gáspár András írta:

Ez persze csak az autentikus - északi hármak által kitenyésztett - fajzatokra áll, a toroniakra nem.

Ezek szerint nem Toronban tenyésztették ki őket? Honnan emlékeztem akkor ilyesmire? Vagy csak én találtam ki?
Amúgy a Jó széllel...-ben is van egy udvariork, speciel hosszú hajjal, ha jól emlékszem. Bár a boszorkánymesterek mindig is különc figurák voltak smile , és amúgy sem jelent semmi perdöntőt, csak úgy eszembe jutott.

Üdv,
vg

"Életében egy a cél, utód legyen amíg él.
Fészke villám, álma vér, mindig rabol sosem kér."

 

Hozzászólás: Fajok

@lightningrider: az orkok is elfszabásúak. Ha már.

@Baltazár: a Summariumban megjelent szövegből csak az következik, hogy a tanulmány szerzője (a dwoon renegát) így tudja/gondolja. Nem vezet jóra, ha minden szavát készpénznek vesszük: mond olyat is - sok egyéb mellett -, hogy a niarei orkok impotensek. smile

@a mongúz: az udvari orkok az Észak lángjaiban tűntek fel 1991-ben, mint az erv nemesség aktuális divathóbortjának termékei. Innen kerültek át a M* 1993-as alapkönyvébe játszható fajként, majd további kiadványokba, így Boomen toroni témájú műveibe is.

Mivel Csanád anno a kozákok ynevi párhuzamának szánta őket, nincs különösebb gond azzal, hogy mindkét oldalon megtalálhatók... bár a toroniaknál az "udvari" inkább a hátsó kertre, az északiaknál pedig a palotára vonatkozik. Az előbbiek szvsz nem udvariak, hanem háziasítottak - személyiségük és társadalomban betöltött szerepük nagyon más, mint azoké, akiket eredetileg elképzeltünk. Ezek persze nüansznyi különbségek mindaddig, míg a történetekben csak mellékszereplőként vannak jelen.

A számomra leghitelesebb udvari/domesztikált ork Antal Igor Törzsvendégek című novellájának Bürök karaktere a Világ közepe antológiában.

 

Hozzászólás: Fajok

@András: Elnézést, kimaradt az egyéb szócska az elfszabásúak előtt. Nem az összes niarei ork impotens, csak konkrétan az, amelyik ott járt. Ő sem teljesen, azt hiszem (nincs nálam a könyv) így szól a vonatkozó rész: az ágyban csaknem teljesen tehetetlennek bizonyult, a Holdimádók matriarchája ezért megharagudott rá, átharapta a torkát és megölte. Ez a mérce persze lehet relatív, gondolom egy Holdimádó matriarcha nem éppen a finomságáról híres. smile

A Törzsvendégek egyébként megérne egy folytatást...

Utoljára lightningrider szerkesztette (2011.01.17. 08:16:01)

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Fajok

Köszönöm mindenkinek a választ udvari ork kérdésben, érdekes, hogy még egy író sem fedezte fel magának komolyabban a fajt, pedig szerintem lenne bennük potenciál.
Kicsit visszakanyarodnék a kyres-Toronos vonalra: lehet, hogy csak az olvasatlanságomból fakad, de az sosem volt tiszta, hogy Toronban a különböző fajok és etnikumok aránya megközelítőleg hogy oszlik meg. Tehát a tisztán kyr főnemesi-nemesi réteg, a kevert-kyrek, emberek aránya hogy oszlik meg és hogy az utóbbi kettő mely kasztokban fordulhat még elő max. Létezik-e egyáltalán ember nemesség? A kyr-keverékek milyen szerepet töltenek be a hierarchiában?  Tehát ha valaki valami általános vagy közelítő infóval felvilágosítana azt megköszönném.
A másik a toroni emberek kérdése. Az megvan, hogy több bevándorló népcsoportból tevődnek össze, de van olyan külső vonásuk, ami jól felismerhetővé teszi őket? Pl. úgy dereng, mintha olvastam már volna arról, hogy az erv országokban a szőke gyerekeket toroniaknak csúfolják. Igaz ez?

 

Hozzászólás: Fajok

al-dabaran: Megpróbálok válaszolni a kérdésedre, persze csak a saját tudásom és meglátásaim szerint tudok válaszolni.
Először fontos tisztázni a Toronban uralkodó kemény kasztrendszert, így hátha átláthatóbb.

Elendor(Fényesség)- a császári család és a Hatalmasok. Ők mind tiszta ősi vérű kyrek
Famor(Dicsőség)- a nemesség. Igen sokszínű, főpapok, boszorkányurak, flotta admirálisok stb... itt is találni tiszta vérű kyreket(általában ők a tartományurak) illetve félvéreke, de olyanokat is akiknek csak az őseik( nem túl távoli) voltak kyrek. Mindenféle képen kell rendelkeznie kyr felmenőkkel annak, aki ebbe a kasztba tartozik.
Prietor(Hűség)- katonák, fejvadászok, gladiátorok, kismesterek. Ezt már többségében emberek alkotják, bár előfordulnak pl olyan fejvadászok akikben nem kevés kyr vér csörgedez(1/4-1/8)
Sedular(Szorgosság)- papok, kereskedők. Itt már csak embereket találunk
Navor(Dolgosság)- parasztok, szolgálók. Szintén emberek.
Obsor(Sötétség)- rabszolgák, bűnözők. Na itt mutatkozik meg, hogy mennyire nem tűrnek meg bizonyos fajokat a toroniak. Rögtön ide sorolják az elfeket a törpöket, a félelfeket, tulajdonképpen az orkokon kívül mindenkit. (Persze akadnak kivételek)

A lényeg toron lakói nagy része ember, az alsó 4 kaszt szinte teljesen, de még a famorok között is van olyan akin nem látszik már az ősi vér, de itt már a kyrek elterjedtebbek. Szó mi szó minden fontos magas polgári, gazdasági és katonai tiszten kyrek állnak, a lakosság nagyon nagyon nagy része ember. Azon kívül elvétve néhány ork, és a rabszolgának tekintet fajok.

Az hogy az erveknél a szőke gyerekeket toroninak csúfolnák nem hinném. Gondoljunk csak a dwoonokra akiket én amolyan skandinávoknak tudok elképzelni. Szőke, hosszú haj, szakáll, kék szem amolyan viking szívósság fűszerezve Ranil kultuszával. Szóval nem hinném, hogy ez elterjedt lenne, de ezek csak az én saját véleményeim, meglátásaim. Ha helytelenek valaki kijavít.

Jó éjszakát mindenkinek.

"Yankar a gyáváké. Az igaz toroniak meghalnak a Birodalomért."

 

Hozzászólás: Fajok

Üdv!

Szükségem lenne némi információra az ynevi gyíklényekről , így kicsit átfogóbban, ha valaki tud valamit róluk, megköszönném nagyon, mert egyszerűen komolyabb mennyiségű anyagot sehol se találok.

Előre is köszi!

"Beneath the gaze of Angels, only the righteous may stand without fear."

 

Hozzászólás: Fajok

Hali!

Cearo írta:

Szükségem lenne némi információra az ynevi gyíklényekről , így kicsit átfogóbban, ha valaki tud valamit róluk, megköszönném nagyon, mert egyszerűen komolyabb mennyiségű anyagot sehol se találok.

Hátha újat mondok:
- Bestiárium
- Summarium
- Halk Szókkal, Sötét Húrokon novella

Adios
KLM

 

Hozzászólás: Fajok

@Cearo: szerepelnek a Csepp és tenger c. Chapman regény függelékében is, ahol a Karnelian-ház ősapja, Oren zördül össze velük.

 

Hozzászólás: Fajok

@KLM:  Summáriumban nem találtam anyagot róluk, lehet csak én vagyok vak. A Bestim pedig sajnos most nincs kéznél, de majd akkor átfutom, köszi.

@András: Remek, köszönöm , azonnal meg is nézem.

"Beneath the gaze of Angels, only the righteous may stand without fear."

 

Hozzászólás: Fajok

@Cearo: a Summarium 212. oldalával kezdődően van róluk egy nem is túl rövid, kiváló írás!

 

Hozzászólás: Fajok

@Cearo: a Summarium említett része Renier mestertől származik, és - a források közül egyetlenként - Snil népének eredetéről, felemelkedéséről és meghasonlásáról szól. A történtek következményeként  a faj a hatod- és hetedkorban már csak szórványként fordul elő Északfölde nehezen megközelíthető zugaiban. Az én két sztorimban is így szerepel.

Utoljára Gáspár András szerkesztette (2011.04.20. 12:30:43)