Sagittarius írta:Egyet értek, bár alapból az hogy 5 fokú rendben is van. Mi jelenleg 3 fokú képzettségrendszerrel játszunk, ott az az egy hiányom van, bár ez nyilván a szükséges kp-tól is függ, hogy ha a karaktered "profi" valamiben, azaz 3 - mf - szintű tudása van, akkor nincs olyan aki felülmúlná, míg egy 5 fokúban az 5. szint baromi ritka, igaz az etk af - mf felosztásában sem rohangálnak a karakterek sok mf-el mert egyszerűen drága.
Ez érdekesen hangzik. A kétfokú rendszer, bár működik, de sokszor kevésnek tűnik. Egy háromfokúval kiegyeznék (vagy esetleg egy effektív három fokúval, ha az 1. és 5. elhanyagolható illetve elérhetetlen). Persze nincsenek gyakorlati tapasztalataim, mivel erről a háromfokúról még nem hallottam, feltételezem, hogy ti alkottátok meg házi szabályként. Ha be van gépelve, esetleg tudnál dobni egy emilt?
Attól viszont én is frászt kapok, ha a képzettségek képességfüggők. Ez egyértelműen nem kombinálható a kidobálós rendszerrel, a pontelosztós viszont nekem nagyon mesterségesnek tűnik, ráadásul a képzettségek képességfüggésével kombinálva borzasztóan bebetonozza a karakteredet a megalkotásukkor.
Ez egyrészt az újoncoknak rossz, akik nem tudják fejből az egész rendszert, és így nem tudják megmondani karakteralkotáskor, hogy harmadik szinten majd milyen képességet akarnak tanulni (aztán ott jön a meglepetés, hogy nini, mégiscsak kellett volna az a 16-os erő), másrészt életútjátékban lehetetlenné teszi, hogy a karaktered megváltozzon. Pl.: A fent említett nagyszájú katona, akit fiatal korában mondjuk a hamiskártya, és a szexuális kultúra érdekelt, áteshet később egy olyan katarzison, ami más irányba fordítja.
A kockadobással kicsit randomizált pontelosztást és a pontokból vásárolható kockakombinációt (pl 3k6, k6+12) is elképzelhetőnek tartom. Felmerült, hogy ezekben a félig random, félig pontelosztós rendszerekben attól függ a karaktered jósága, hogy mennyi a kockadobások összege. Ez szerintem nem gond, egyrészt azért, mert gladiátor és gladiátor között is lehet az adottságaik miatt különbség, másrészt mert sok kockadobás összege nem egyenletes eloszlást eredményez, hanem nagyobb valószínűséggel jönnek ki az átlagértékhez közeli számok, magyarul nem is lesz köztük akkora eltérés.
Sötét Ezredes írta:Ennek az egyetlen értelmes alternatívája a Sagittarius által említett eltérő költségű képességosztás. (mondjuk ETK dobáskategória alapján meghatározva)
Vagy esetleg, ha egy kész szétosztott értékekre eresztünk rá egy k5-öt, ami képességenként -2-+2 mértékben változtatja csupán a játékos által "vásárolt" értékeket.
Most gyorsan futtattam egy monte carlo szimulációt, aminek ez eredménye szerint ebben a rendszerben az átlag 27, míg az átlagtól való átlagos eltérés csak ~3(!), ami nagyon kevés. (A szimuláció összesen 360e db k5-ös dobásra vonatkozik, kilenc képességgel számolva - bár hozzáteszem, hogy én szívesen látnám az éberséget is a képességek között
).
Üdv.: Néma Ákos