Gáspár András írta:@Morrola: én az emberi és az elf testalkatból fakadó természetes teherbírási különbségre gondoltam. Erről csak akkor lehet gyakorlati tapasztalatod, ha az egyik szülőd elf.
Ez a genetika által meghatározott lélektan dolog érvként elég nehezen védhető, de legalább kihozta, hogy a "nemzeti/faji/szociális" témakör benned erősen tömbösödött. Ezt megértem és tiszteletben tartom, csak tudd, hogy nem mindenkinél van így, és a fajnak nincs ott semmi keresnivalója.
Köszi a választ:
1.
Vagy pl. olyan egészségügyi problémákkal rendelkezem, amely a teherbírást erősen megnehezítik. És mindenezek ellenére képes voltam teljesíteni a nyugati lovagi harcművészetek alapkövetelményeit, még ha a legamatőrebb szinten. Ezen felül nem nehéz kikövetkeztetni egyszerű biológiai ismeretekkel azt, hogy testi adottságaik ellenére kettő acélt használó kultúra terméke a félelf, amely a hidegfegyverek reneszánszát éli (+ amik mágikus segitséggel kovácsolhatóak, viselhetőek), amelyek rájöttek arra, hogy acél ellen általában jó ötlet acélt viselni magunkon.
Ludo-narratív disszonancia lenne, ha mindenezek ismeretében pl. az elfek nem készítettek volna páncélokat (amire a MAGUS tudtommal kanonikus rácáfol, de per pillanat nem jut eszembe a konkrét példa). Ez kicsit olyan, mint amikor képregényekben nem gondolják át Superman képességeinek következményeit a világ koherenciáján belül. Nekem pl. egy (földi értelemben véve) humanoid képtelensége egy teljes vért viselésére megbontja az illogikátlanságával a világ hihetőségét.. sodronyingeket viselnek, de a teljesvért derogál? Sodronying után?
Félreértés ne történjen, teljes mértékben értem a kulturális és mondjuk természeti/szükségből fakadó magyarázatot arra, hogy nem vettek fel teljes vértet (sivatagban pl minek), de hogy eredendően ne legyenek képesek a viselésére, az Japán lövedékexpressz sebességű kisiklás lenne... amennyiben nincs egyéb, a világon belüli koherens magyarázata (Shackallor hobbiszinten megátkozza globálisan az összes félelfet Yneven hogy undorodanak a 25 ilogramm feletti acél viselésétől).
Tl DR: az elf/félelf (befogadó) kultúrák általában kerülik, más útra terelik ezen egyéneket, így nem szórakoznak a páncélos hadviseléssel. A Dúlásban 6 évet végigharcoló félelf suhanc, akit besoroznak és lehetőség híjján acélba öltöztetik X körülmények miatt nehogy ne tudjon már hozzászokni. Feltéve, hogy semlegesen, esetleg ellenségesen is viselkedik az ötlettel szemben.
2.
Ezzel viszont azért már picit gondban vagyok, mert személyesen annyira nem ismersz, hogy ilyen fajsúlyú kijelentéseket tegyél (a lecke ettől függetlenül érvényes, köszönöm a szempontot) - valamint azt sem hiszem, hogy a pár éves fórumos kommunikációnkból ezt ilyen pontossággal kiolvasd. A lélektan, értsd pszichológiája egy élőlénynek biológiaiag determinált a mi világunkban, Yneven ezen felül vannak ennek egyéb spektrumú sajátosságai. Amit szerintem nyugodtan tekinthetünk a lélek biológiájának (amit valahogy szerintem az Ynevi fajok fizikai és lelki konstitúciós jellegzetességeiként is értelmezhetünk, lévén Yneven nem csak biokémiai reakciók eredménye az intelligencia és az öntudat) is, lévén az összes elf valamilyen szinten rokonságot érez minimum a természettel. Amire én rá akartam világítani az annyi volt csupán, hogy ezen (és rajtuk felül akár még több) dimenziókon belül lehetséges megközelíteni a témát.
Attól hogy szociológiai dimenziókban gondolkodom, amibe a faj, genetika és nemzetiség is beletartozik, hacsak már az miatt is hogy 3 ország, nemzet és mondjuk, akár ideológia találkozásába születtem és éltem/élek. De hogy tömbösödött volna bennem, azt akár a személyem 1 dimenzióvá való redukálásaként is értelmezhetném, amennyiben 1. ha nem szoktam volna hozzá már 33 év alatt, 2. nem tudnám, hogy nem ez volt a szándékod
, 3. érdekelne olyan értelemben, hogy megsértődjek miatta.
TlDR: tisztelettel, szerintem nincs igazad, de per pillanat nem tudom /egyelőre nincs mivel bizonyítani... stb. Tehát a jövő zenéje. Nem tudom, kellen írni egy hihető szösszenetet egy nehézpácélos félelfről. Tudtommal a Káosz ciklus első regényének nyitányában szerepel is egy pallosos elf acélban, aki eeeeeh véget ért ugyan, de kötve hinném, hogy Yneven Orzóvihart keltene egy, vagy a szerzők között... ennél jóval nagyobb disszonanciákat is olvastam már a M* kánonban, melyek, hogy LFG.hu-s Attilát idézzem, vesében forgatott csavarhúzó szintűek voltak. Bár azt megadom, hogy ott többségében a fogalmazás vitte a prímet.
Szóval, nyugodtan fogalmazd meg, miben látod a problémát, én ezek alapján átelemezhetem magam, majd meglátjuk. Az implikáció, miszerint nemzeti, faji alapú ágendát tolnák, megmosolyogtat max. Kár, hogy a térbeli távolság közbeszólt és nem találkoztunk személyesen, mert rájönnél, hogy elég messze vagyok attól.
@Kirurgus: leegyszerűsítve a példát. Tegyük fel, hogy van egy oldalirányú gerincferdüléses varázslónknak a regényben magával kell hordania egy kardot (1,5 kg tömeg). Értelemszerűen nincs inklinációja forgatni. Nem azért, mert nem tudná mondjuk 15 percig a legalapvetőbb harci hadonászást (szakkifejezés, patent pls.) elvégezni vele, hanem mert nem akarja ennek szentelni az idejét.
Tegyük fel, hogy van egy félelfünk, aki fizikai erőnléte az átlagemberé minimum a Dúlás idején. Ez a félelf mondjuk a másfél órás mindennapi harci gyakorlatot, edzést gond nélkül letolja, és ha azt meg tudja tenni, akkor tud vértet is viselni. Kényelmetlenül érezheti benne magát, de elviselhető. Ha sodronyt elvisel magán, akkor teljes vértet is annak ergonomikusabb és ökonomikusabb súly- és egyéb eloszlása miatt.
Tehát ne legyen pl. az irodalmi világban ebből olyan szabály, hogy félelf elf ösztönösen nem képes vértet viselni, mert az ADnDben a papok hirtelen Stephen Hawkins mozgáskultúrájúvá váltak a NEM-zúzófegyverek kategóriájának alkalmazásánál.
Még rövidebben: a félelf fizikai díszpéldányai minimum képesnek kell lenniük vértezetviseléshez, pláne ha emberi környezetben nőttek fel. Ennek oka az, hogy olyan lényegi különbség közöttük nem lehetséges. Amennyiben a Karneválbeli kedvenc elf bérgyilkosunk képes mindarra, amit ott megtett fizikailag minimum képesnek kell lennie acélba öltöznie, mert van annyira fitt. Max nem fog tudni vele mit kezdeni - ha beöltöztetném Usain Boltot vagy a Trónok harca jelenlegi Ser Robert Strong/Cleganejének a színészét egy flamand teljesvértbe, elviselni elviselik, max használni nem tudják.
Utoljára Morrola szerkesztette (2017.04.19. 17:50:29)