Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Tükörálarc írta:

Pyarron kráni szemszögből nem felszámolandó anomália volt, hanem kulcsfontosságú szövetséges egy valóban veszedelmes anomália ellen. A rá mért csapás mindkét felet meggyöngítette

Ezek tükrében mi volt Tysson Lar? Entrópikus anomália? Ideológiai ellenfél? Kránra törő mumus? Voltaképpen enervált és kiöregedőben lévő nép egykori hatalmának szánandó árnya. Az amund-dzsenn konfliktust elveszítve Tysson Lar véglegesen feladta korábbi pozícióit. Önfeladás útjára lépett, a köreiben fellépő tetterősebb fajtársak északra telepedtek át Rehiarba. Néhány évezred és magától összeroppant volna. Krán mégis lerohanta. Miért? A tyssoniak nem voltak ellenfelek. Nem voltak kiemelkedettek kráni mércével. Akkor mégis miért? A konfliktus végén a maradék a Lasmosi-félszigetre költözött Elfendelbe. Az utolsó menedékbe délen. Agyon voltak verve. Ámde. A tyssoni háború végső fázisában az addig tehetetlen és önfeladásba vergődő elfek között megindult, felbuzgott valami. Avatárok támadtak közöttük, egykor volt kalahoráik manifesztálódtak Leirren elbeszélése alapján a küzdelemben. "Egy félszigetre szorultunk vissza, ott vetettük meg végül a lábunkat; utolsó csatáinkban már a kalahorák is mellettünk küzdöttek. Az orkok törzsei vonyítva vonultak vissza, aquirok sokaságának lelke -ha van lelkük egyáltalán- szállt sötét urukhoz." Bárhogy is volt, az elfeknek sikerült megvetniük a lábukat a képzeletbeli szakadék peremén. Felépültek a Tudás Tornyai, ahová azóta is gyüjtik a népük kincseit, tudását. Mit is nyert akkor ezen Krán? Ha nem nyert akkor ki vitte el a balhét érte (Rayvanhuur pl kulcsszerepet játszott ebben a storyban, mivel nevéhez fűződik az Első Fa kidöntése Tysson Larban a háborút megelőző évszázadban)?

Utoljára Ettin szerkesztette (2018.07.25. 06:58:39)

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Olvasgatom a 4 évvel ezelőtti eszmecserét a mély fedésben lévő pyarroni ügynökökről, akiknek egy idő után már nem hittek a saját megbízóik.
De vajon mi alapján döntötték el, hogy meddig megbízhatóak az ügynökeik? Mi alapján rostálták meg a híreket, hogy ezt elhisszük, de amaz már annyira vad, hogy inkább úgy gondoljuk, az emberünk félre akar vezetni minket?
Egyáltalán...mennyire volt haszna bárkit is beküldeni Kránba? Ha nem elég ügyes: meghal.
Ha elég ügyes, ha teljesen asszimilálódik, akkor pedig vagy átfordul végleg, és elvész Pyarron számára, vagy egyre kevésbé tartják hihetőeknek a jelentéseit.


Megfordítva a dolgot, elgondolkodtam azon, hogy egy kráni kémnek mennyire lehet nehéz dolga odakint?
A kultúrsokk megvan, de nem fürkészik, vizsgálják egymást az emberek folyamatosan, ennyiből talán könnyebb a dolga.
De nem lehet könnyű eltitkolni azt a bizonyos kráni öntudatot és arroganciát, és lesüllyedni a megvetett pondrók közé, a teremtés legaljára.
Vajon ez embert próbálóbb feladat, vagy az, amit a pyar kémeknek kell megtenniük?

Utoljára Wynter szerkesztette (2018.07.26. 20:11:24)

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Bocsánat, igyekszem majd érdemben válaszolni minden fölvetésre, csak a személyes életkörülményeim mostanában ismét elég hektikusak, és ami gépidőm van, azt inkább a MesterMűveknek szentelem, mert ott vannak sürgetősebb tennivalóim.

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Wynter, azt én is olvasgattam, és nagyon jók a kérdéseid, engem is érdekelnének a válaszok. Plusz, ha már szerencsésen felmerült ez a téma, engem az is érdekelne, hogy egy ilyen ügynök, akiről ezt olvasom:
"A pyarroni vezetés azon az alapon söpri félre a jelentéseiket, hogy szolgálatuk során mélyen beépültek a kráni kultúrába és átvették az értékeit (ami igaz),"
"Mindenféle szempontból lebukásbiztos szisztéma volt, csak az a baj, hogy tényleg könyörtelen, hideg szívű rohadéknak kellett lenni hozzá, nem volt elég megjátszani. Mert ugye, ha valakinek az az álcája, hogy a hadúri vadaspark elöljárójaként garasokért vásárolt nyomorultakkal eteti a mantikorokat, akkor muszáj neki valóban megetetni őket, különben szegény mantikorok éhen döglenek, és az emberünk mély fedése máris odavan.
Aki kráninak álcázza magát – éspedig minél kiemelkedettebbnek, annál inkább –, annak rutinszerűen kell olyan dolgokat művelni, amitől minden egészséges erkölcsi érzékű ember visszaborzad. Ha nem teszi meg, lelepleződik. Ha megteszi, deformálódik morálisan. És egy idő után rájön, hogy ha egyszer hazatérne a saját kultúrájába, ott örökre szörnyeteg pária lesz, akitől – ha ugyan el nem teszik láb alól – még azok is undorodni fognak, akiknek a parancsára cselekedett, meg akiknek a javát szolgálta. Kránban viszont otthon van. Elismerés, tisztelet és megbecsülés övezi. És egyre inkább kezd szánalmas véglényeket látni azokban, akik ide küldték.." (Plusz az a történet a Sárkányról, aki egy kivételével megölte a pyar követeket.), szóval egy ilyen ügynök miért adja az életét azokért, akiket már pondrónak tart, gyengének, megvetendőnek, akik nem bíznak benne, akik soha nem fogadnák őt vissza? Erősebb a kötelességtudat, mint az új élet, ahol megbecsülik?
Nagyon érdekes ez az ügynökös-kémes téma, tök jó lenne erről még olvasni, ha nem is regényt, bár az lenne a legjobb, de pl olyan Sárkány-féle példákat.
(Mindenesetre érdekes, hogy akárhány kémregényt olvasok, volt kémek tollából akár, a terepügynököknek mind ehhez hasonló a sorsa. Ez elég szomorú és felháborító.)

"Bocsánatot csak az adhat, ki maga különb."

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Még egy kérdés, ha már lendületben vagyok. smile
A kiemelkedés lehetősége mindenki számára nyitva áll, legyen az illető nő vagy férfi.
Ranagol nem tesz különbséget, de mi a helyzet a kráni társadalommal? Valahogy nem érzem úgy, hogy egyenlőek lennének az esélyek. A nő az csak nő, szüljön, végezze el a házimunkát, adjon enni az urának, legyen engedelmes.
Elméletben számára is adott a lehetőség a kiemelkedésre, de mégis mekkora eséllyel tud élni vele a gyakorlatban?
Lehet, hogy ez egy nagyon ostoba kérdés, de mentségemül szolgáljon, hogy nagyon kevés kiemelkedett női karakterről olvastam eddig, szemben a rengeteg férfival.

És néhány apró kérdés:
-Létezik Kránban a házassághoz hasonló szertartás?
-Az anyaság jelent valamit egy kráni asszonynak? Összefügg az anyai ösztön léte vagy nem léte azzal, hogy az illető mennyire számít kiemelkedettnek?

Végezetül más téma: van Kránnak hivatalos fizetőeszköze, vagy ez is tartományonként változik?

Utoljára Wynter szerkesztette (2018.07.27. 21:50:03)

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

@Wynter:
Ügynökök:
Shadoniból lett kránira példa
Ruber Con-Thaleiosz Nubilio
Krániból lett shadonira példa
A Messor

Kráni fizetőeszköz:
A Rúna egy korai számában volt erről szó. Az ottani tartományi fizetőeszköz a Perrca elnevezésű pénz, amit csak ott és Gorvikban fogadnak el. De valószínűleg ennél cifrább fizetőeszköz is létezik a rabszolgáktól kezdve a nyers életerőn át az információkig, ereklyékig bezárólag, egyszóval Ranagol tudja mi mindenig.

Remélem valamit segítettem!  smile

smile

Utoljára Ettin szerkesztette (2018.07.27. 10:50:08)

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Köszi.  smile
Hm, perrca... Vajon nem csak tréfának szánták? Perrca- perkálni...

Utoljára Wynter szerkesztette (2018.07.27. 10:57:26)

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Wynter írta:

Köszi.  smile
Hm, perrca... Vajon nem csak tréfának szánták? Perrca- perkálni...

Nem tudni.  big_smile Mindenesetre a cikket Kovács Adrián jegyezte és a Rúna második számában kapott helyet.  smile

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Hát az sem mostanában volt. big_smile

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

diasdan írta:

...csak az a baj, hogy tényleg könyörtelen, hideg szívű rohadéknak kellett lenni hozzá, nem volt elég megjátszani. ... Aki kráninak álcázza magát – éspedig minél kiemelkedettebbnek, annál inkább –, annak rutinszerűen kell olyan dolgokat művelni, amitől minden egészséges erkölcsi érzékű ember visszaborzad. Ha nem teszi meg, lelepleződik. Ha megteszi, deformálódik morálisan.

Eme gondolatok mentén haladva. A Dúlás után, amelyben (Ó-) Pyarron színe-virága elhullott, és a kontinentalista hagyomány többévezredes vívmányai romba dőltek, mi játszódhatott le az (új-) pyarroni észarisztokrácia fejében, hogy éppen a "könyörtelen és hidegszívű rohadékok" különleges gyűjtőhelyének számító Kránnal ültek le tárgyalni a Manifesztáció ellenében? Mit össze agyalhatott Sonnor és az általa vezetett Fehér Páholy az erkölcsi normalitás védelme és a politikai realitás (értsd a Manifesztáció Krán nélkül le nem győzhető) mentén és milyen viták zajlottak le a Páholyon belül is és a Papi Székkel is egyaránt, mire megszületett az addigi történelem legrendhagyóbb politikai - stratégiai megállapodásának a terve? Érdekes lenne, ha ezt a dolgot valaki a Nagyok közül megírná, vagy akár csak kifejtené néhány gondolatban ezt ezen a felületen.

Nekem Heidel Dan egyik írásából ugrik be egy idézet, amikor Ceriak és Veichassur beszélget a daemonokkal kötendő paktum életbevágó szükségességéről és amit gyarló létemre nem fogok tudni szóról-szóra leképezni, csak a lényeget ide manifesztálni. "Akkor megmentjük Északot, de élve fogunk elkárhozni".

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Engem az is érdekel, hogy amennyiben Pyarron nem hozta volna meg ezt a döntést és nem kezdeményez tárgyalásokat, Krán mit tett volna?
Beszáll az Amhe Ramun elleni háborúba Pyarrontól függetlenül, vagy némán figyel a Gyűrűhegység mögül, és kivárja, hogy mi lesz a meccs vége?

Amhe Ramun győzelme mekkora veszélyt jelentett volna egy olyan kaliberű birodalomra, mint Krán?

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Hát, szerintem alapvetően nem sokat. Ha jól emlékszem, a háborúhoz zömmel a középső tartományok erőforrásait használják fel, a végén meg egy ősaquir is elég, hogy elkenje amhe ramun száját. Ha a tiltott tartományok lehetőségeit is bevonnák, szerintem sima ügy lenne nekik.

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Krán valszeg beszállt volna, már csak azmiatt is mert szerintem össz-érdekes volt a pyarroni hirig és nem szivesen látták volna őket homok alatt megrohadva. Krán figyel a tévé előtt. Amhe Rajmund meg kiszámíthatóan, unalmasan le akar tarolni mindent.


megfosztotta volna Ynevet egy olyan kihívástól, amit krán szívesen vett volna karmatikus akadályként önmaga megmérettetéseként. Amhe Ramund egy lenyomandó hódító, Pyarron egy potenciálisan elégséges kihívás, ami elől Krán nem szeretne menekülni.

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Ettin, ez egy nagyon jó felvetés, és valóban. Ó-Pyarron bukása mennyire torzíthatta el az ottani nagyok morálját, erkölcsiségét, mennyire gyengíthette vagy erősíthette meg őket, hogy végül hajlandóak voltak szövetkezni Kránnal? A Dúlás az ő szellemükre is hatással volt, az ő lelkük is a romok alá került. Vajon gyenge torzóként, vagy hibájukból tanulva, megerősödve tértek vissza? Vajon a józan megfontolás vagy a félelem hajtotta őket Kránhoz? És igen, vajon milyen és mennyi vitába, érdekellentétbe került mindez? Nagyon érdekes gondolat, én is szívesen olvasnék erről.

"Bocsánatot csak az adhat, ki maga különb."

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Wynter írta:

Engem az is érdekel, hogy amennyiben Pyarron nem hozta volna meg ezt a döntést és nem kezdeményez tárgyalásokat, Krán mit tett volna?
Beszáll az Amhe Ramun elleni háborúba Pyarrontól függetlenül, vagy némán figyel a Gyűrűhegység mögül, és kivárja, hogy mi lesz a meccs vége?

Amhe Ramun győzelme mekkora veszélyt jelentett volna egy olyan kaliberű birodalomra, mint Krán?

Jó felvetés. Ha azt nézem, hogy Krán beszállt a balhéba, arra kell gondoljak, hogy veszélyt jelentett rá nézve. Azt legalábbis nehezen tudom elképzelni, hogy Pyarron tudott olyasmit ajánlani nekik, ami elégséges ahhoz, hogy bármiféle fenyegetettség nélkül Amhe ellen vonuljanak. De akkor miben állt a veszély? Mi volt az ok, ami miatt Krán csatlakozott? Nem hinném, hogy Amhe, még ha manifesztálódik is, olyan hű-de-erős lenne, ráadásul minek indulna Krán felé? Szóval ja, miért csatlakozott, miért indult Amhe ellen Krán?

"Bocsánatot csak az adhat, ki maga különb."

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Amhe Ramun megakadályozza a hívei egyénként való kiemelkedését, gyakorlatilag születési jogú kasztok vannak a fizikai szellemi átváltozás AR akaratából történik, ráadásul a érzelmi és nem logikai úton gondolkoznak. Plusz egy Yneven manifesztálódott isten a világra történő hatásai kiszámíthatatlanok. Ranagollal kapcsolatban mintha meglett volna említve hogy Orvella manifesztációt is kidob a hetedkor végén Ynevről, Amhe-Ramunn sokkal kaotikusabb, destruktívabb mint Ranagol, különben is két dudás egy csárdában  big_smile

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

rockghost írta:

különben is két dudás egy csárdában  big_smile

Megnézném, ahogy ezek ketten leülnek eszmét cserélni pár feles mellett. big_smile

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Amelyik isten hegemóniára törekszik az nem túl szociális alkat, szvsz amhe-ramun igen gyorsan valamilyen nagyon kellemetlen helyzetben találná magát az erőkülönbség miatt.
Amúgy felmerült bennem hogy Kránban ki lehetne pld a földművelés pártfogója a káoszangyalok közül?

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

rockghost írta:

Amelyik isten hegemóniára törekszik az nem túl szociális alkat, szvsz amhe-ramun igen gyorsan valamilyen nagyon kellemetlen helyzetben találná magát az erőkülönbség miatt.
Amúgy felmerült bennem hogy Kránban ki lehetne pld a földművelés pártfogója a káoszangyalok közül?

Káosz-Uqmat, aki természetangyal. Például.  smile

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Káosz-Khakht a trágyázás pártfogója  tongue

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Ha már a káoszangyaloknál tartunk, ismerjük mind a huszonnégynek a "működési területét"? Hogy mit pártfogolnak?
Az én forrásaim régiek és meglehetősen hiányosak ezen a téren-is. smile

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

A Kránt elolvasva felmerült bennem egy kérdés a GA fórumán volt pár  mondat Orvella pyarroni ténykedéséről , végül úgy sikerült legyőzni hogy a harcban Della feláldozta magát a győzelem érdekében ez egy ranagolita szempontjából hogy lenne értékelve:
1. elbukott a kis jelentéktelen hogyishívják?
2.átélte a legnagyobb úr igazságát és elenfelét magával rántva felemeltetett?

Utoljára rockghost szerkesztette (2018.07.28. 13:26:24)

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

rockghost írta:

Káosz-Khakht a trágyázás pártfogója  tongue

lol

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

rockghost írta:

A Kránt elolvasva felmerült bennem egy kérdés a GA fórumán volt pár  mondat Orvella pyarroni ténykedéséről , végül úgy sikerült legyőzni hogy a harcban Della feláldozta magát a győzelem érdekében ez egy ranagolita szempontjából hogy lenne értékelve:
1. elbukott a kis jelentéktelen hogyishívják?
2.átélte a legnagyobb úr igazságát és elenfelét magával rántva felemeltetett?

A krániak nagy becsben tartják az önfeláldozást, szerintem értékelték volna Della mutatványát.

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Jól látom, hogy Arbessaria két alkalommal is tagja volt a Tizenhármaknak?
Ez hogyan történt?


Mit lehet tudni azokról a kyr menekültekről, akik Kyria széthullása után kerültek Kránba? Mekkora lélekszámú csapatról volt szó?
Meg tudták tartani a vérvonalukat, vagy teljesen beolvadtak a kráni genetikai állományba?

Utoljára Wynter szerkesztette (2018.07.29. 18:52:46)