Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Adiz írta:

Nem a Tuan féle Új Törvénykönyvre gondoltam hanem a másikra az original törvénykönyvre.

Akad, elég szép áron:
http://www.szellemlovas.hu/wb_fantasy/i … ts_id=3867

Szerk.: Bocsesz, alaposabban megnézve látom, hogy ez nem a legelső kiadás, hanem már az újra kiadott. Konkrétan melyik érdekelne?

Utoljára Razor szerkesztette (2010.10.03. 18:52:38)

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Tök mindegy csak ne Tuanos. Ez jó lesz asszem. big_smile

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Zsoc:
Szerintem mielőtt véleményt írsz,illene utánanézni a tényeknek.András írta a Keleti szél 2 is.Egyedül.
Ezenkívül írt még jó pár regényt egyedül.Nincs kedvem számolgatni.
Valamint neki is köszönhetjük az első két regény,aminek köszönhetően ma is létezik  a M*.
Ahhoz mit szólnál,ha az új szabálykönyv mindenben felülmúlná az UTK.Akkor is bekavarna?
Üdv!

Utoljára leonidas szerkesztette (2011.02.19. 14:31:40)

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Tisztelt Uraim!

Zsoc:
WMC nagyszerű író. múlt, jelen és reményeink szerint jövő időben is. igen, minden bizonnyal meg tud írni egy regényt egyedül is. Szerintem ezt nem csak én várom már...

leonidas:
bizonyos dolgoknak viszont neked kellene "utánanézned" (akár a KSZ II -vel kapcsolatban is.)

Egyebekben pedig mi szükség van erre az újabb kötekedésre? volt már belőle pont elég.

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Kmicic vicekapitány írta:

Én tegnapelőtt megvettem a Számadást és ma már be is fejeztem. Nekem tetszett, bár ezt nagyon elrontani már nem lehetett. Engem speciel az se zavart, hogy az új nemzedék (köztük egy szerint már-már túlságosan is lehúzott íróval) írt ebben a kötetben, méghozzá elég jól.

Annyit bánok, hogy igaz annó Zsolt azt mondta, hogy a lepel majd lehullik a bőreváltó Malkion származásról, de ez sajnos mégse történt meg. Mondjuk én speciel anur fattyúnak tippelném, sőt akár a Korona és Kehely Aylarthjának is lehet az ivadéka. Sajnálatos, hogy ők igen hamar rövidre lettek zárva.
Bár ha jobban belegondolunk, még elférne a polcon még egy bíborgyöngyök kötet, pár kimaradt sztorival, sőt az arel árvák további sorsa is érdekesnek ígérkezik, úgyse nagyon volt még yllinori történet, vagy történet csokor.
Az egyébként publikus, hogy Zsolt miért nem írt már ebben a kötetben? Mondjuk ez nem volt meglepő, hajlamos a csapongásra, remélem egy új mű születése vonta el a bíborgyöngyök történetétől.

Szia!
Ha nem veszed tolakodásnak: a blogomon talán van néhány válasz a kérdésedre.

Ami Zsoc kötekedésé illeti: a pár héttel ezelőtti előzmények kapcsán talán érdekes lehet, hogy ezt éppen én mondom, de szerintem nem ér annyit, hogy a kelleténél többet foglalkozzunk vele. Még az sem biztos, hogy kötekedni akar: a mai világban simán előfordulhat, hogy szerinte egy ilyen állítás teljesen rendben van... B terv, hogy amit ír, az nem véletlen - ezesetben pedig a helyzet még egyértelműbb.

üdv,
Raon

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Puma írta:

Tisztelt Uraim!

leonidas:
bizonyos dolgoknak viszont neked kellene "utánanézned" (akár a KSZ II -vel kapcsolatban is.)

Üdv!
Elnézést,igazad van Puma,András is megerősítette,hogy itt-ott ki lett egészítve a szövege.De attól még ő írta.
Viszont nem értem,hogy minek kellene még utánanéznem.
Egyébként igazad van,nem kellett volna reagálnom a kötekedésre.Főleg nem így.Elnézést.

Utoljára leonidas szerkesztette (2011.02.19. 14:33:40)

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

@Zsoc: Az UTK-vel meg az a baj, hogy össze van csapva, teli van pontatlanságokkal és hiányosságokkal, de számomra a legnagyobb hiba, hogy rálépett egy ösvényre a karakteralkotás és fejlődés terén, és nem mert végigmenni rajta, ennyit még az Új Tekercsek is felmutatott, az én véleményem szerint élvezetesebben is.
A hozzá kiadott bestiáriumban, meg szándékoltan szembemegy az alkotók elképzeléseivel, és ha lehet még összecsapottabb.

Jelenleg meg már tényleg zsákutca a dolog, ugyanis nem lehet forgalmazni, tehát kiegészítők se lesznek.
Remélem ha a delta kiad egy szabályrendszert, akkor az méltó lesz a bizalomra, ha nem... akkor marad az Első Törvénykönyv.

Mindenki örülne, ha nem lenne megosztott (mégha aránytalanul is) a M.A.G.U.S., hátha pár év múlva feladja a Tuan, és a szerződtetett íróik visszatérnek ill. áttérnek a Deltához, és újra szép és jó lezs minden:D De legalább itt már az alkotás terén elkezdődött valami.

A bitófán is csak addig nehéz, amíg hozzá nem szokik az ember.

http://trendgyilkos.blogspot.com/ - A Nagy Tiszántúli Trendgyilkosság

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

***mod on***

@mindenki: az ÚTK-mosdatás és a jogászkodás az elmúlt három évben sem dívott ezeken a fórumokon. Szeretnénk, ha ez így is maradna, ezért az ilyen tartalmú hozzászólások mostantól fékezés nélkül landolnak a kukában.

Ezúton kérek mindenkit, hogy ne reagáljon a provokációkra; annál kevesebb lesz a takarítanivaló.

***mod off***

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Üdv!
@Zsoc: Inkább nem ismétlem meg az egy évvel ezelőtti kirohanásomat, ami még az előző fórumon esett meg, amikor vki hm... "lefikázta" Andrást - a régiek még biztos emlékeznek erre smile - . Röviden: kérettetik a trollkodást mellőzni! Köszönöm.
@Razor: Jé, nekem is ez van meg!
@"admin" András ( smile ): Szívemből szóltál, nekem is elegem van az ilyen pereskedős hozzászólásokból.

Bye:
David R. Blake

"… soha nem lenne szabad arra gondolnom, hogy a győzelem képtelenség. Elég csak erre gondolni – és máris vesztettél."
"...A vodka a lélekhez szól. Akkor ha már nagyon, de nagyon fáj."
                                                             /Szergej Lukjanyenko:Éjszakai őrség/

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

@Kmicic vicekapitány: Be akartam fejezni a témához vágó hozzászólásaimat, de jó veled beszélgetni. smile
Szóval, jobbágyok. Való igaz, hogy ha nem tudsz az internetről, az nem is hiányzik... mert nem létszükség. De tegyük hozzá, hogy az élelem létszükség, és bizony... az sokszor hiányzott. A hadjáratokat fedezni kellett, élelem, adó dögivel. A hadjárat célpontja? Minél többet megszerezni a másik birtok terményei, vágóállatai közül. Ismét a jobbágynak kellett futnia. 22-es csapdája, avagy a saját farkába harapó kígyó. Persze, a maguk szintjén lehettek boldogok, és biztosan engem is boldoggá tenne, hogy ünnepnapokon ehetek rozslepényen kívül esetleg húst is, de ez igazából csak akkor boldogság, ha egyébként nem tudnám megvenni a piacon a fincsi marhahúst.
A jobbágyság volt az első, akitől mindent elvettek szükség esetén, a nemesek megfizethették a távoli földekről érkező orvosokat, a parasztok meg meghaltak a nedves lyukakban...
Fegyvert sem viselhettek, jogaik nem voltak, vagy csak minimálisak. Általában a lét határvonalán tartották őket.Még megélnek, de felhalmozni, lelépni már nem tudnak. Ez volt a taktika.
Szökevények: nehéz kérdés. Hogy haramiák terén mi volt a helyzet, gondolom, vidéktől függött. De abban az időben az együvé tartozás sokkal fontosabb volt, mint ma. Erre meg a görög városállamok a legsarkosabb példám: ha polisz nélkül maradtál, elvesztél, mert ki fogad be egy nincstelen páriát, még egy éhes szájat? Ez nagyjából igaz lehetett a jobbágy korszakra is. Ha vadászol a nemesek birtokán titokban, előbb utóbb elkapnak. Ha fosztogatsz, elkapnak. Télen megfagysz. Nyáron szomjan halsz. A tanyákon, falvakban nem ismernek, emlékezni fognak rád. Az egykori uraik ellen lázadó parasztok száma is kicsiny lehetett, egyrészt elég kevés volt, aki értelmes tervet eszelhetett ki, másrészt kell ám gyomor hozzá, hogy puszta kézzel kardnak támadj! Ha pedig egy falu terményét pusztítja el? Azt a hajtóvadászatot, amit utána kap...

És van itt még valami, a hit. Igen, a szökevények, lázongók ellen ez volt a legnépszerűbb fegyver. Elég volt egy pap, egy akármilyen egyszerű pap, aki egy kisebb tömeg füle hallatára kiátkoz, eretnekké nyilvánít. Onnantól kezdve bárki megölhet, mert azzal utat nyit magának a Paradicsomba. Büntetlenül megverhetnek, kifoszthatnak. A bűneik megbocsáttatnak. Akik segítenek neked, ők is eretneknek minősülnek, így akár a saját rokonaid is véredet veszik, hiszen rettegnek az Úr haragjától, és a Sátán poklától. Kirekesztenek, és legjobb esetben éhen halsz... Nem túl sokan támadtak tehát Isten által föléjük emelt uraiknak.

Tudod, ha erről a "középkori boldog ember"- témáról van szó, én mindig Kínával, meg a többi keleti országgal példálózok. A városokban full high tech minden, az emberek pörögnek, boldogok. A faluban sok helyen még mindig lóval szántanak és ők is boldogok: de még csak nem is tudnak az internetről, vagy akár a TV-ről. A tudatlanság boldoggá tesz?
Bizonyos fokig igazat adok neked. Én is vágyom az egyszerűbb világot. De vajon tiszta szívből le tudnék mondani a kényelemről, a netről, hogy itt beszélgetek veled? Nem tudom. De a boldogságnak ahogy most, akkor is nagy ára volt.

Utoljára Glendower szerkesztette (2010.10.06. 18:42:55)

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Üdv mindenkinek!

Pár oldallal ezelőtt indult itt egy "beszélgetés" a Tűzön, vízen, árnyékban című új M* regényről. Sajnos nem eresztettétek bő lére a könyv megvitatását. Ezért lenne pár kérdésem vele kapcsolatban. (Kerestem róla kritikát a neten, de nem találtam. sad)

Mennyiben függ össze történetileg vagy bármilyen más szempontból Gáspár Péter Morgena sorozatával? Az istennő és követői helyet kapnak benne? A női főszereplők mennyire lettek hitelesen ábrázolva? Mármint jellemileg mennyire összetettek? Milyen regénykben lehet még olvasni Morgenáról (minőséget) és hitéről a fent említett sorozaton (valamint Az árnyékfestő című novellán) kívül? Aki ezen kérdésekből legalább egy párat megválaszol, annak nagyon hálás leszek. big_smile

@Glendower, Melani: nem tudom, hogy olvastátok-e már, de a ti véleményetekre különösen kíváncsi lennék (főleg azért, hogy milyennek mutatkozik a könyv egy férfi és egy női olvasó szemszögéből). smile

És Glendower, lenne még egy javaslatom, illetve mindazoknak, akiket megmozgat a dolog: Mi lenne, ha az éppen aktuális M*, FR, DL stb., a Deltánálnál megjelenő regényekről kritikát készítenénk, és felraknánk ide a fórumra, természetesen az éppen aktuális regény saját topic-jába. Mindenki arról írna, amit a legjobban ismer (legyen az sorozat, író, vagy világ). Ez csak azért jutott eszembe, mert most is keresgéltem egy éppkézláb ismertetőt, de nem találtam sehol. Nem tudom, hogy ez a kiadónak, vagy a M* regények esetében Gáspár Andrásnak ellenére lenne-e, de szereintem sok olvasónak nagy segítséget jelentene, ha kritikát, elemzést, rövid bemutatót tudnának olvasni az általuk kiszemelt könyvről. Bár mostanában egyre kevesebb az időm, de megpróbálom aktivizálni rejtett erőtartalékaimat smile és kiveszem a részem a munkából. big_smile Nos, mit szóltok az ötlethez?

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

A fenti javaslatomhoz még annyit hozzátennék, hogy ha értelmét látjátok a dolognak, és szép lassan realizálódnak a kritikák, akkor nyithatnánk nekik egy külön topicot, hogy ne vesszenek el a hozzászólások tengerében.

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

A Tűzön, vízen, árnyékban című könyv előzményei:

Jan Van Den Boomen: Kyr Históriák gyűjteményes kötetéből:
"Ködös völgyeken át" ; "Vizekkel álmodni" valamint a "Kyr krónika" c. novellák.
A kötetben négy novella kapott helyett, a "S éjre vált a nap" a Ryeki démoncsászárság bukásáról és az első toroni császárról szól, közvetve ez is kapcsolódik a többi háromhoz. Egyben érdemes elolvasni.

A fentebb említett három novella röviden: Ladyr erődpalotájának "történetét" meséli el, ahol természetesen Morgena hitű nő(k) keverik a lapokat.

Ezt követően, még mindig Boomentől, a Toroni Krónikák kötetből a "Toroni krónika" c. novella, a fentebb említett három novella folytatása, és a Tűzön, vízen, árnyékban c. regény közvetlen előzménye. [Ha valaki a toroni Ikrek eredetére kíváncsi, feltétlenül olvassa el ezt a novellát]

a Tűzön, vízen, árnyékban c. regény egyik női főszereplője egyébként egy Morgena-hitű kyr asszony.

A Morgena könnyei c. regénynek pedig már a címe is árulkodó, természetesen Boomen alkotás, az Árnyákúrnő hívei számára alapmű.

Utoljára dragondark szerkesztette (2010.10.07. 15:53:21)

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Angelpriest írta:

@Glendower, Melani: nem tudom, hogy olvastátok-e már, de a ti véleményetekre különösen kíváncsi lennék (főleg azért, hogy milyennek mutatkozik a könyv egy férfi és egy női olvasó szemszögéből). smile

Hát nem mostanság fogok eljutni odáig, elég sok időm rámegy a szakdolira big_smile Meg a Bíborgyöngyök 3-nak álltam neki, már amikor épp van egy kis szabadidőm. Sorry big_smile

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

@Melani: Semmi probléma! Jó munkát a szakdolgozathoz! smile Majd ha egyszer eljutsz a könyvig, azért írd meg, hogy neked mennyire jött be. smile

@dragondark: Köszönöm a részletes irodalomjegyzéket! smile
Ezek szerint azt mondod, hogy az általad megemlített címek előtt, ne is vágjak bele az új könyvbe? Minden esetre nagyon jól hangzik, amit írtál róla. Tehát gondolom olvastad is. smile Mit gondolsz a női főszereplőkről? Úgy általánosságban mennyire lettek jól bemutatva?
Most olvasom a Számoknak idejét, abban felbukkan egy kyr nő, de úgy tűnik nem sok minden fog kiderülni róla. Igazából idáig még nem nagyon olvastam hősnőkről Gáspár Péter tollából. Csak az érdekelne, hogy sablonosak és unalmasak-e, vagy jól kidolgozott érdekes karakterek. Mert, ha az utóbbi, akkor mindenképpen befektetnék a könyveibe. smile

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

@Angelpriest: Jajaj, lemaradtam, csak most olvastam a korábbi kérdésed, és a felhívásod is. Sajna, bár jó ötletnek tartom a kritkák megírását, én elsősorban a régebbi regényekben vagyok otthon. Mostanság kevesebb időm van - mailben részleteztem, hogy sajna miért sad .

Az új regényt, amiről kérdeztél, én például nem olvastam, őszintén szólva nem rajongok az író munkáiért. Nem rosszak, de nem is kapom fel rá a fejem. smile De a bizalmat köszönöm, remélem, egyszer rászolgálhatok.

Amint időm engedi, mailben mindenképpen kereslek, mert lehet, hogy a fórumon ritkábban tudok jelen lenni. de mindenképpen próbálom tartani veled a kapcsolatot, és értekezhetünk.

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Angelpriest írta:

@Melani: Semmi probléma! Jó munkát a szakdolgozathoz! smile Majd ha egyszer eljutsz a könyvig, azért írd meg, hogy neked mennyire jött be. smile

Köszönöm! smile Amint eljutok odáig mindenképpen megírom neked, hogy hogy tetszett!

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Üdv' Angelpriest! A Tűzön... az említett novellák ismerete/olvasata nélkül is érthető, jól megírt regény. Ha van rá lehetőséged érdemesebb sorban olvasni, akkor lesz igazán teljes a kép.

M.A.G.US-ban a női karakterek kissé mostohagyermekek, (néhány kivételtől eltekintve) nem igazán játszanak olyan fontos szerepet/nincsenek oly' részletesen kidolgozva, mint ahogyan az talán indokolt lenne. Arról nem is beszélve, hogy relatíve kevés a női szerző a M.A.G.U.S univerzumban.

Ezt orvosolandó merült fel egy ún. "csajoskönyv" létrehozása, amelyben elsősorban női szerzők (és néhány férfi) publikáltak volna, és női karakterekről szólt volna. (ezt Gáspár Péter írta a Tűzön... c. regény utószavában). 

Ebbe a kötetbe készült (volna) Boomen mester egy kisregénye, a Kyr Krónikában életre keltett három nővérről. A projekt végül csak terv maradt, de a kisregény önálló életre kelt, ebből lett az új Boomen regény.

Ebből a szempontból (is) remekül sikerült, tökéletesen megfelel a fentebb említett kritériumokban. A női karakterek részletesen kidolgozottak, gazdag érzelemvilággal.
Ha a női lélek rejtelmeire vagy kíváncsi, érdemes elolvasni.

P.S: ...és ha már női karakterek és a női karakterek, egy valódi női szerzőtől_Indira Myles: Sorsvető (Sharajan) c. könyve, valamint Sherwood: Abbitkirálynő c. műve  ajánlott olvasmány

Utoljára dragondark szerkesztette (2010.10.08. 04:28:36)

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

@dragondark: A női karakterek általános mellőzése szomorú, de annál nagyobb öröm, hogy ez a regény felkarolja őket. Határtalan lelkesedéssel vetem majd bele magam. smile Köszönöm, hogy megerősítettél a könyvvel kapcsolatos elképzeléseimben. Gáspár Péter stílusa nagyon magával ragadó, és rendkívül színesen ábrázolja szereplőit (meg persze a környezetet smile), ezért is bíztam benne, hogy a hősnőkről hiteles képet tud adni. smile

Még egy kérdés "politikai" felhang nélkül. Az általad említett előzmény novellák csak a Tuannál megjelent kötetekben olvashatók, vagy más kiadásokban is rábukkanhat az olvasó? Mert ha igen, akkor ezeket is elolvasom a regény előtt. smile

Köszi az ajánlást!

@Glendower: Már rászolgáltál a bizalmamra. smile Természetesen ímélben értekezünk.

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

@Angelpriest: szintén politikai felhang nélkül: Péter két toroni tematikájú kötete nem kalózkiadás, szöveggondozási hiányosságaival együtt is bátran fogyasztható.

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

@András: Rendben, akkor nem fogom rosszul érezni magam, mikor pénzt adok ki rájuk. smile

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

@Angelpriest: én se, ha nem a húsboltban adod ki. smile

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

smile

Volna egy utolsó kényes kérdésem ebben a témában: A Tuan által kiadott M* kötetek, honnantól (könyv vagy dátum) minősülnek kalóz kiadásnak? Ha már esetleg valaki érdeklődött korábban ezen ügy kapcsán, és született rá válasz, akkor a linknek is örülnék, hogy ne kelljen újra elővenni ezt a dolgot.

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

Üdv!

Angelpriest:

dragondark csupa szépet és jót írt a regényről. az én véleményem azonban nem ennyire pozitív. konkrétan időnként úgy éreztem, h olvasok egy jól megírt szöveget, ami nem szól semmiről. ( más kérdés, hogy pl. a Közöny, vagy a Fiesta olvasásakor is ezt éreztem, de ez már tényleg legyen az én bajom... smile )
természetesen GP jobb író annál, h ez így ebben a formában megálljon, csak ezt szerettem volna érzékeltetni, h a regény mindkét cselekményszála távol áll a hősies világmegváltástól.

a férfi írók alkotta "női lélekábrázolásról" meg mindig Melvin Udell klasszikusa jut eszembe a Lesz ez még így se! című filmből... és őszintén irigylem Gáspár Pétert, ha még nála is mélyebbre jutott a témában smile

 

Hozzászólás: M.A.G.U.S. beszélgető

@Puma: Örülök, hogy megírtad a véleményed, mert ebből is látszik, hogy egy regény mindenkinek máshogy jön le (jobb esetben smile). Az igazából nem zavar, hogy nincs benn heroizmus és epikus cselekmény, ezek hiányában is lehet nagyszerű fantasy-t írni. Például kimondottan rajongok a Kelly Link-féle (szinte) sztori nélküli megoldásokért. Szerintem a merengő jellegű fantasy regényekből is sokat ki lehet hozni, ha a lelki síkon zajló folyamatokat sikerül igazán érzékletesen és megragadóan papírra vetni. Ami pedig a női szereplők kérdését illeti, elsősorban a M* témában felbukkanókról szeretnék valamiféle képet kapni (általánosságban pedig az emberről (legyen férfi vagy nő), az orosz realisták műveiben szoktam szemezgetni - ahogy az egyik volt történelem tanárom mondta, és a barátnőm is egyfolytában smile, a 19. század második felének orosz regényeiben és elbeszéléseiben mindent megírtak az emberi lélekről, természetről, s eddigi irodalmi tapasztalataim alapján nem tudok vitába szállni ezen kijelentéssel big_smile).

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien