Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Kedves András!

Nagyon köszönöm a válaszokat, de újabb kérdéseket szültek... smile
Azon gondolkodtam, hogy Alyrtól meglehetősen tartottak a Fekete Hadurak például, és gondolom nem csak az ő szemükben volt szálka Alyr, a dorani diplomata, a titkosszolgálat feje és a bitang erős nekromanta-kalandozó+szentháromság-tag. Nem próbálta meg senki felhasználni ellene Tretet? Vérmágia, szimpátiás mágia, vagy bármi ilyesmi módon? Vagy Tret addigra már nem élt? Tud egyáltalán bárki arról, hogy Alyrnak volt (van?) egy testvére?
Az ajánlott könyvet sürgősen beszerzem, köszönet. Ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy van még olyan regény/novella, amiben szerepel Alyr, illetve őt érintő eseményekről esik szó? Tret említésre kerül még valahol?

"Bocsánatot csak az adhat, ki maga különb."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Egy kis pontosításra lenne szükségem, Cantal Corr a Kis Cantal? Teli van észak Cantallal, nem lehetetlen a Duna után, de néztem nagyokat nemrég.

Egy másik érdekességet találtam: anno a átlátszó koponyájú, rőtszőrzetű alalkváltó faj, ami Daroweennel kapcsolatos egy modulon belül feltűnt párban a Quironeia déli partjain is. Ez elgondolkodtatott, az irreálmágusok által működtetett Dawa lehetőséget biztosított számukra az znevi átlépésre, vagy konkrétan tervezett lépés volt-e?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@diasdan: a Halál havában Alyrja nem egészen önzetlenül keresi egy jelhordozó barátságát: tudja, hogy az (a közelében tartózkodókkal együtt) érzékelhetetlen. Az Észak lángjaiban már elég jóban van Gorduinnal ahhoz, hogy az álmaival együtt az álcázó mintázatához is hozzáférjen - ettől kezdve nyert ügye van. A Tret kérdést a maga módján már korábban rendezte... de vsz jobban jársz, ha a részleteket nem itt, hanem a Garmacor véréből tudod meg. smile
Több-kevesebb Alyrt tartalmaz még:

  • Prófécia (WMC, novella)

  • Mallior mosolya (WMC, novella)

  • Karnevál (WMC, regény)

  • Sötét zarándok (Ray O'Sullivan, regény)

  • Sötét térítő (Ray O'Sullivan, regény)

@Morrola: Cantal Corr=Cantal-könyök, a Kis-Cantal kettős kanyarulata a Pietor-gerinctől északkeletre. A 14. zászlóháború végjátékában Shulur tartományi és ork csapatokat vont össze a jobb parti palahegyen, utóbb megpróbálta az egészet a hadiúton közeledő szövetségi seregre omlasztani. A dwoon köteles rendeket kis híján csőbe is húzta (da Ranga az utolsó pillanatban fogta vissza őket), aztán jött a tudókkal megerősített vanír nehézgyalogság, a negyedmillió pajzsból formált ércfal, aminek takarásában a komplett szövetségi lovasszárny kitört a tenger felé... meg tíz-valahány óra, mikor nagyon nem volt jó a könyökben orknak vagy toroninak lenni.
Üvegagyúak: a játékmodulok irodalmi forrásként továbbra sem relevánsak, Boomen argureni alakváltóit pedig max. a hatodkoriságuk köti Dawához.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Gáspár András írta:

@Ettin: a válaszokat (a teljesség igénye nélkül) lásd alább
A namosai térség szigetein léteznek kánoni irányzathoz tartozó (tehát nem szangvinita) Darton-szerzetek is azok számára, akik ideiglenesen vagy véglegesen megcsömörlenek hivatásuk terhétől. Ezek forma szerint iratos ordók, de a napi gyakorlatban specialistákat (halottlátók, boncmesterek, bűnfürkészek) is képeznek. 
c, hogy játéktartalomként minek szánták őket, arra nem tudok érdemben válaszolni. Nálam max. felmagasztosult élőholtak lehetnek (lásd még Szent Rémiás esetét), amikből világkorszakonként csak egy-kettő terem.

Köszönöm ismét a részletes kifejtést! Már csa 2 kérdés merült fel bennem a válaszokkal kapcsolatban. Alyr nevelőapja nem volt véletlenül namosai dartonita? A másik, hogy Darton Küldötteit ynevi halandó, kellően hatalmas mágus, kyr, aquír be tudja e börtönözni, foglyul tudja e ejteni és mit szól mindehhez Darton?

Utoljára Ettin szerkesztette (2018.09.09. 09:58:46)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Ettin írta:

Köszönöm ismét a részletes kifejtést! Már csa 2 kérdés merült fel bennem a válaszokkal kapcsolatban. Alyr nevelőapja nem volt véletlenül namosai dartonita? A másik, hogy Darton Küldötteit ynevi halandó, kellően hatalmas mágus, kyr, aquír be tudja e börtönözni, foglyul tudja e ejteni és mit szól mindehhez Darton?

Mivel földre szállt és megtestesült nagyerejű istenségek is legyőzhetők, elűzhetők, ebből szerintem az következik, náluk nagyságrendekkel csekélyebb hatalmú lények kellően nagy erővel és tudással  még foglyul is ejthetők, legyen szó  akár egy isteni küldöttről v. ősaquirról. Darton biztos nem örülne  big_smile  h. küldöttjét bebörtönzik, de közvetlenül nem avatkozhat be, közvetetten meg vagy elég a segítsége, vagy nem. Mert abból következően h. világkorszakonként van 1-2 küldötte, azokra biztos figyel, és megadja nekik azt a segítséget, amire képes.

Az igazság nem attól függ, hogy hiszel-e benne.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@diasdan:

Gáspár András írta:

Több-kevesebb Alyrt tartalmaz még

a fentieken kívül:

Vihar Ibara felett (antológia), ezen belül a WMC - Együttállás c. novella, ami gyakorlatilag róla szól.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@Ettin: namosai vagy anterrai volt és Darton híve, de nem tekinthető se a dartonita (kánoni), se a szangvinita irányzat tipikus képviselőjének, mivel mindkettő erőszakmentes, ő pedig vizotorként/kalandozóként kereste a kenyerét. Ez egy harmadik út, amin a démonvadász Remiah Baylor is járt, mielőtt Szent Rémiás lett belőle - a nekropolita és a maremita irányzat közös őse, ha úgy tetszik. 

@Krokusz: egyetértek.
Hogy rövidre zárjuk: elméletben lehetséges, de temérdek gyakorlati buktatóval jár... és aki mindet képes áthidalni, főszabályként túl okos ahhoz, hogy Dartonnal (meg Domvikkal, Ranagollal és az Oltalmazóval) kikezdjen.

@edboy: jogos. De az Együttállást nyilván ismeri már: hogy Alyrnak két apja volt, csak abban szerepel. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Üdv mindenkinek!
Nekem is akadna néhány kérdésem az Együttállás kapcsán.
-Alyr egy korábbi adat szerint P.sz. 3610-ben született, az Együttállásban viszont több száz évvel korábbról beszél, mint születése idejéről. Melyik a hivatalos időpont?
-Tret kinél és hol nevelkedett?
-A két fivér hány éves volt, amikor Tret megölte Alyr nevelőapját?
-Abdul al Sahred milyen formában tanította Alyrt? Gondolom, fizikailag már réges-rég nem létezik.

Az is furdalja az oldalamat, hogy Selmónak mi volt a problémája a Darton hittel, ami miatt minden eszközzel igyekezett ellehetetleníteni, meggátolni a kultusz terjedését?

Végezetül: a Mallior mosolya melyik kötetben jelent meg?

Köszi a válaszokat. smile

Utoljára Wynter szerkesztette (2018.09.09. 13:21:27)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@Gáspár András: Már tényleg csak egy Darton- téma kapcsán kérdeznék. Hogy néz ki egy Darton- szentély belső? Összehasonlítási alapként  ranagolita szentélyek Ikonfalát, a szentélyt őrző Ranagol Küldöttek (démonlovagok) fekete gránit szobrait tudom felhozni a Karnevál regényedből és Boomen Homokszem, mint megannyi ...írásából. Dartonnál is hasonló a kibontakozó kép, vagy Ő ennél puritánabb?  smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Wynter írta:

Alyr egy korábbi adat szerint P.sz. 3610-ben született, az Együttállásban viszont több száz évvel korábbról beszél, mint születése idejéről. Melyik a hivatalos időpont?

A világ számára az előbbi, ténylegesen az utóbbi, ami ugye nem konkrét, és nem is feltétlenül valós időpont (messziről jött kémfőnök azt mond, amit akar).

Wynter írta:

Tret kinél és hol nevelkedett?

Egy shadoni kalmárnál, aki nem mellékesen alvilági klánfőnök volt.

Wynter írta:

A két fivér hány éves volt, amikor Tret megölte Alyr nevelőapját?

Születési és egyéb dátumok híján ezt hozzávetőlegesen sem lehet belőni, úgyhogy passzolom inkább. 

Wynter írta:

Abdul al Sahred milyen formában tanította Alyrt? Gondolom, fizikailag már réges-rég nem létezik.

Ne vegyél rá mérget. smile
A dorani metódus lényege, hogy minden nekromantában van egy kevés Ohru és Sahred, a mentorát tehát ki-ki magában hordja, és ha az elméje elég fogékony, akár valós (igazában belső) idejű kommunikációt is folytathat vele. 

Wynter írta:

Selmónak mi volt a problémája a Darton hittel, ami miatt minden eszközzel igyekezett ellehetetleníteni, meggátolni a kultusz terjedését?

Ezt hol olvastad? Mert az én tudomásom szerint semmi problémája nem volt vele, gátolni pedig végképp nem gátolta. Darton a PÁK idejében nem volt "élvonalbeli" istenség, ennyi az egész.

Wynter írta:

a Mallior mosolya melyik kötetben jelent meg?

A Bíborgyöngyök II-ben.

@Ettin: ez felekezetenként és tájegységenként is nagyon változó.
A kánoni kultusznak komplett arcuati kézikönyve van, a szangvinita felekezetnek csak pár vezérelve, a maremiták a helyi hagyományokhoz igazodnak, a nekropoliták pedig nem ismernek más szentséget azon kívül, amit a nyakukban hordanak.
A tipikus pyar imapavilon főszabályként köralaprajzú, kőből rakott vagy döngölt falú, egyszintes épület gallérablakokkal és kupola- vagy sisaktetővel. Az oltár a bejárattal szemben vagy középen van - Darton az utóbbit preferálja, a padláson pedig legalább egy pár tanyázik szent állataiból, a varjakból. Az ajtót sosem zárják és bárki beléphet rajta; azok is, akik csak a tűző nap vagy az eső elől keresnek menedéket.
Akik imádkozni, fogadalmat tenni vagy elmélyülni jöttek, azzal hívják fel magukra patrónusuk figyelmét, hogy az oltáron valamiféle változást idéznek elő. Ez lehet gyertyagyújtás, kegytárgy vagy termésáldozat elhelyezése illetve áthelyezése, porba, lisztbe vagy fűszerbe írt jel, pár szó vagy akár egyetlen hang is - a lényeg, hogy nyomot hagyjon a világon, ahogy a világ hagy nyomot azokon, akik érkeznek és távoznak belőle.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Gáspár András írta:


@Morrola:
Cantal Corr=Cantal-könyök, a Kis-Cantal kettős kanyarulata a Pietor-gerinctől északkeletre. A 14. zászlóháború végjátékában Shulur tartományi és ork csapatokat vont össze a jobb parti palahegyen, utóbb megpróbálta az egészet a hadiúton közeledő szövetségi seregre omlasztani. A dwoon köteles rendeket kis híján csőbe is húzta (da Ranga az utolsó pillanatban fogta vissza őket), aztán jött a tudókkal megerősített vanír nehézgyalogság, a negyedmillió pajzsból formált ércfal, aminek takarásában a komplett szövetségi lovasszárny kitört a tenger felé... meg tíz-valahány óra, mikor nagyon nem volt jó a könyökben orknak vagy toroninak lenni.
Üvegagyúak: a játékmodulok irodalmi forrásként továbbra sem relevánsak, Boomen argureni alakváltóit pedig max. a hatodkoriságuk köti Dawához.

Köszönöm, de most per pillanat nem CSAK a kieg. jutott eszembe: A (AoC) Síró Fémjében meg is van adva konkrétan, hogy Daroweenben jöttek be (feltéve ha ugyanaz a faj, talán ezt is feszegettem már egyszer). Tehát a dolgonak van lenyomata a játékon kívül is.

Cantal Corr miatt köszönet, segít vizualizálni dolgokat. A LaMarr-hadjáratról van valamilyen kép, elképzelés? legutoljára a 14 ZHs anyagnak az eseménytörténete az első felénél tartott csak. És ha már Kalandozók Hadura, Toron és akalandozók viszonya hogyan fűződik össze (gondolok itt arra, hogy biztos vannak a másik oldalon is kalandozók a Feketék szolgálatában), illetve milyen hatással van rájuk a 9. Vörös hadúr, hisz annak portfóliója velük kapcsolatos?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

"A világ számára az előbbi, ténylegesen az utóbbi, ami ugye nem konkrét, és nem is feltétlenül valós időpont (messziről jött kémfőnök azt mond, amit akar). "

És mit mond a messziről jött kémfőnök megalkotója....?  wink
Nagyjából...?" Egy shadoni kalmárnál, aki nem mellékesen alvilági klánfőnök volt."

Tretet ő menekítette el, vagy csak hozzákerült némi idő után a fiú? Ha utóbbi, akkor miért nem maradhatott a gyerkőc a megmentőjénél?


Elnézést ha már az agyadra megyek, de szeretem tudni a részleteket. smile

Utoljára Wynter szerkesztette (2018.09.09. 19:35:05)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@Morrola: a forrásérték nem erkölcsi kategória, de ha AoC és a modulok közt kell választanom, maradok a láplidércnél. lol

@Wynter: dehogy mész - csak tudd, hogy nincs minden figurámról komplett dossziém. Virtuális kartotékjaim vannak a történetvezetés szempontjából nélkülözhetetlen adatokkal... az ikrek születési éve pedig sem az Együttállásban, sem a G2-ben nem tartozott ezek közé. Ha nagyon fogalkoztat a dolog, próbáld belőni a memphremaduri látogatásuk idejét az utóbbi alapján, vonj le belőle bő száz évet és kapsz egy nagyon esetleges viszonyszámot - jobb ötletem momentán nincs.
Tretet és Alyrt az anyjuk végakarata szerint választották szét, aki egyiküknek shadoni iskoláztatást és Domvik-egyházon belüli karriert szánt. A születésük idejét azért (is) kellett a 37. század előttre pozicionálni, hogy Tret megszerezhesse azt az emberfeltti tudást és tapasztalatot, ami őt magát Alyr méltó ellenfelévé, a nevelőapjától örökölt bűnszövetkezetet országos tényezővé tette. Az ilyesmi odaát se szokott máról holnapra összejönni.

Nem fontos, de érdekes I: Tretből azért lett alvilági fejedelem, mert az azonos nevű m*k lap úttrő jelleggel annak titulálta.
Nem fontos, de érdekes II: kémfőnököt tényleg én csináltam Alyrból, de eredendően Csanád JK-ja volt, Trettel pedig nem kisebb személyiség tolta, mint Nyulászi Zsolt. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Morrola írta:

.... A (AoC) Síró Fémjében meg is van adva konkrétan, hogy Daroweenben jöttek be (feltéve ha ugyanaz a faj, talán ezt is feszegettem már egyszer). Tehát a dolgonak van lenyomata a játékon kívül is.

Üdv'... a zha'tann-nok az Anyrok alkonyában is szerepeltek. A zauder és zha'tann témakört Raon egyszer már tisztázta itt: http://www.deltavision.hu/forum/viewtop … 604#p40604

Morrola írta:

...ha már Kalandozók Hadura, Toron és akalandozók viszonya hogyan fűződik össze (gondolok itt arra, hogy biztos vannak a másik oldalon is kalandozók a Feketék szolgálatában)...

Idézet Gáspár Andrástól: "Keveset hangoztatott tény, de a hatodik fekete lényegében ugyanúgy “kalandozó” lobogó, mint a kilencedik vörös – a különbség annyi, hogy hordozóit az individualisták helyett az opportunisták közül választja."
valamint: http://www.ynev.hu/forum/viewtopic.php?pid=18653#p18653

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@András, Dragondark köszönöm. Utóbbi esetében pont ez a csipetnyi info volt az, ami kiesett a fejemből.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Gáspár András írta:

@Wynter: Ha nagyon fogalkoztat a dolog, próbáld belőni a memphremaduri látogatásuk idejét az utóbbi alapján, vonj le belőle bő száz évet és kapsz egy nagyon esetleges viszonyszámot - jobb ötletem momentán nincs.

Köszönöm, meg fogom kísérelni!

Azt lehet tudni, hogy az anyjuk miért rendelkezett úgy, hogy a két testvér ilyen istentelenül messze kerüljön egymástól?

Ha jól értem, miután a fivérek újra találkoztak, szó sem volt afféle együtt kalandozgatásról, kóborlásról, mint ami a régi karakterleírásban áll?

Alyr valóban elhajózott Calowynre, hogy 12 esztendővel később jócskán hatalmasabban térjen vissza, vagy ez is a régi karakterhez tartozik?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@Wynter: kezdem a végén. Ha jobban megnézed, az Együttállásban is legalább két valóságváltozat szerepel - az, ahol Alyr összejön Rosannával és az, ahol az utóbbi el se megy a sivatagba. smile Csanádé egy harmadik verzió (a számtalanból), ahol Tret nem gonoszul meg, Alyr kémfőnök helyett világutazó lesz, és így tovább. A maga helyén szóról szóra megáll ez is, akár az összes többi.

Az, hogy egy lokális erőcentrum vezetője az emberi kultúra egy távoli fellegvárába küldi tanulni a fiát, se nálunk, se Yneven nem ritkaság. A szellemi fejlődés, a kapcsolatépítés és az egyházi karrier csak három lehetséges ok - válassz ezek vagy a tucatnyi egyéb alternatíva közül.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Köszönöm a válaszokat. smile

Még egy utolsó kérdést engedj meg: a te verziódban Alyr tanított valaha az egyetemen, vagy sosem tört efféle babérokra?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@Wynter: a félelf élettartamban az a szép, hogy sok minden belefér, akár a tanítás is. Nem tudom, a Rúna-cikkben melyik egyetem szerepelt, de Alyr  északfölde három sigranomói tanoda-helyszíne (Erion, Erigow, Naukratys) közül az első kettőnek gyakori vendége, szóval...

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@Gáspár András és Wynter: Ne haragudjatok, de nem tudom kihagyni! smile  big_smile
Szitu: Aly oktat az egyetemen. XY magiszter (és egyébként gyakorló szobatudós) könyvéből veszik a kötelező tananyagot. Mikor is Alyr mester megszólal az óra közepén miután hangos puffanással becsapja maga előtt a fóliánst.
- Mindenki leteszi a pennát és rám figyel! Majd kissé felemás mosollyal a szája szélén folytatja. - Eddig volt az elmélet, ami szép és jó, de most lássuk, miképpen is történik ez a valóságban... smile  smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Gáspár András írta:

@Wynter: a félelf élettartamban az a szép, hogy sok minden belefér, akár a tanítás is. Nem tudom, a Rúna-cikkben melyik egyetem szerepelt, de Alyr  északfölde három sigranomói tanoda-helyszíne (Erion, Erigow, Naukratys) közül az első kettőnek gyakori vendége, szóval...

Pedig meg voltam róla győződve, hogy hülyeséget kérdezek, de ezek szerint mégsem. big_smile
És Doran? A Szarvtoronyban nem tanított?

...Ha már felmerült ez a téma (vagy inkább felszínre rángattam), azt lehet tudni, hogy a te verzódban mikkel foglalkozott Alyr a teljes jogú varázslóvá avatása és aközött, hogy kémfőnök lett belőle?
Milyen utat járt be a kémfőnökségig?


Ha jól értem, a Calowynre való elhajózás is Csanád verziója?

Utoljára Wynter szerkesztette (2018.09.10. 14:34:22)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Ettin írta:

@Gáspár András és Wynter: Ne haragudjatok, de nem tudom kihagyni! smile  big_smile
Szitu: Aly oktat az egyetemen. XY magiszter (és egyébként gyakorló szobatudós) könyvéből veszik a kötelező tananyagot. Mikor is Alyr mester megszólal az óra közepén miután hangos puffanással becsapja maga előtt a fóliánst.
- Mindenki leteszi a pennát és rám figyel! Majd kissé felemás mosollyal a szája szélén folytatja. - Eddig volt az elmélet, ami szép és jó, de most lássuk, miképpen is történik ez a valóságban... smile  smile

Ez tetszik. big_smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Üdv!

Nemrégiben vettem fel újra a M.A.G.U.S. fonalát, és nagyon örültem az Ősi titkok... megjelenésének, a napokban be is szerzem. Elég sok képzeletföldét ismerek, de azt kell, hogy mondjam, hogy Ynev/Satralisnak van a legnagyobb mélysége mind közül. Van történelme, koncepciója, egyre átgondoltabb működési koncepciója, felnőtt a kicsike no. Jó lenne azt hinni, hogy ez egy magyar kuriózum, és a több évtizednyi hányattatásnak is van hozzá köze (legalább nem történt hiába), de a fene tudja. *

A kóborlók egyenesen zseniálisak, ráfért már a fantasyra egy ilyen elgondolás, elvégre a klasszikus lovagság is számos elemből, korrétegéből született: szarmata/alán nehézlovas vitéz**, maga és kardja jogán úr germán előkelő, barbár szokásjog, római tételes jog, egyházi áldás, hűbériség stb. Ezek nem feltétlelenül feletethetők meg az ynevi viszonyoknak, történéseknek, így nem árt a konvertálás. Az érdekes az, hogy amíg nem csinálták meg, addig fel se tűnt igazából a hiánya.
Nyilván vannak olyan foglalkozások, melyek annyira emberiek úgymond, hogy nem igényelnek ilyen honosítást teszem azt a tolvajok. Viszont a minap eszembe jutottak az ynevi gladiátorok, kocsiversenyzők (hassidis forrás: RÚNA). Nyilván ezek is leírhatóak a vérszomj, szórakoztatás, versenyszellem metszeteiként, de gondolkoztattok már a témáról mélyebben? Milyen a múltja, megítélése egyes kultúrákban (pl. aszisz, dzsad, toroni, kráni vagy épp a kívülállóknál mint az ervek), kik nézik, kik vesznek benne részt? Volt/van kultikus vetülete, úgy mint az etruszk viadaloknak a temetési szertartásokon, vagy kozmikus szimbolika (makrokozmosz leképzése a mikrokozmoszban), mint pl. a római/bizánci kocsiversenyeken? Politikát is befolyásoló szurkolói csoportok, huligánok, mint pl. a kékek és zöldek a római és bizánci birodalomban?

Sci-fi téren várható Gáspár Andrástól valami a közeljövőben?

Kis érdekesség, az utóbbi időben rendszeresen belefutok az utcai könyves-szekereknél, és egyéb árusoknál a Skrullba, ami azért jó, mert így a legtöbb barátomat már eltudtam vele látni. Most mi az a 300 buznyák érte? big_smile Tudom, hogy nem tartod fő művednek, de annyira megérdemelne egy jó prosztó tvsorozatot, amolyan anti ST-et.

További szép napot!

* A másik nagy kedvencem a Warhammer, abban azt szeretem, ahogyan a mókusban is, a  törpék nem csak pici szakállas emberek, az elfek se vékony természetimádó emberek, hanem külön fajok, több kultúrával. Továbbá a blőd baromságok mellett (orkok), a a fenyegető világvége hangulat (Káosz) ellenére, minden ismerős nekem födi halandónak, míg Ynevben pont az a jó, hogy egyre kevésbé földszerű (társadalom, rasszok stb.). Érdekes, hogy ennek ellenére Ynevben mégis több koherencia van (igaz nem is terheli meg annyira a nyereségközpontú csatajáték stb. eladás)

**Személyes meglátásom szerint bármennyire is kötődik a lovagság, vagy az ynevi kóborlók a nehézlovas harcmodorról, még az előbbinek se ez az esszenciája, hiszen egy professzionális harcos réteg a kor kívánalmainak megfelelő leghatékonyabb harcmodort alkalmazza, ha van benne még élet, de ez az eszmeiség mellett csak másodlagos. A mi lovagságunk se a tűzfegyverek, vagy a hosszú íjak miatt szűnt meg tényezőnek lenni, egyszerűen olyan társadalmi stb. változások történtek, melynek során hol kivérzett, hogy gyökerét vesztette, hol az új célját nem találta, Várkonyi Nándorral egyet értek abban, ha ezek a hadászati eszközök akkor  jönnek be a képbe, amikor a lovagság rendelkezik elegendő energiával, tetterővel, akkor vagy keretek közé szorítja a használatukat, vagy felveszi őket a repertoárjába. Elvégre a szamurájok is együtt éltek a tűzfegyverekkel, sőt gyakorta nem ódzkodtak a használatuktól sem. Illetve a lovagok kései utódai (Michal Wolodyjovski uram például) is pisztolyt rántottak, hogy lepuffantsák azt a mocskos török, tatár, svéd stb. kutyát big_smile, ettől még az eszme ugyanaz maradt, csak valódi társadalmi tényezőnek nem számítottak már.

Utoljára Csendbiztos szerkesztette (2018.09.10. 13:29:53)

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

András, edboy, köszönöm a válaszokat! smile

Látszik, hogy mennyire jól sikerült írás az Együttállás, mennyire megfogott, mert még mindig vannak kérdéseim ezzel kapcsolatban... smile
Airun egyszer már leélt egy 3676-3684-ig tartó időszakot. Aztán visszament -menekült- a múltba, 3676-ba (ahol találkozik azzal a félelffel, akivel Darton zaklatja már egy ideje). És újra leéli azt a 8 évet. Mennyire befolyásolja a múlt-jövő ismerete az újra meghozandó döntéseiben?

Utoljára diasdan szerkesztette (2018.09.10. 14:32:00)

"Bocsánatot csak az adhat, ki maga különb."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Selmónak mi volt a problémája a Darton hittel, ami miatt minden eszközzel igyekezett ellehetetleníteni, meggátolni a kultusz terjedését?

Ezt hol olvastad? Mert az én tudomásom szerint semmi problémája nem volt vele, gátolni pedig végképp nem gátolta. Darton a PÁK idejében nem volt "élvonalbeli" istenség, ennyi az egész.

A Summariumban volt hozzá szerencsém.
"Darton kultuszának elterjedését mesterségesen gátolták, s ebben épp az istenség tévutakon járó, Selmo által fondorlatosan félrevezetett papjai jártak az élen."

Utoljára Wynter szerkesztette (2018.09.10. 17:45:20)