Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

A mumifikáció engem is megragadott bűvdudás. Eljátszottam a gondolattal, hogy esetleg a homoki elfek nagyjait, bölcseit is ilyen módon temetik el. Felrémlik elöttem Robert E. Howard novellájának, a Gwahlur fogainak a nyitóképe, mikor is a főhős találkozik Bit-Yakin pelisit bölcs mumifikálódott testével egy falifülke magányában. Aztán ott van a spontán mumifikáció lehetősége is, ahol a kellően gonosz együttállások esetén eme testek megtelnek szentségtelen energiával.

Utoljára Ettin szerkesztette (2018.05.02. 05:41:21)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Üdv!

Ettin;
az amundoknál inkább a halotti maszkos-szarkofágos-felszereléses mumifikálást vizionálom, de a homoki elfek esetében valóban kézenfekvőbb a spontán (gördös ill. - akár - falifülkés/barlangos) verzió és/vagy a sivatagi dögevők (ill. homok) általi széthordatás. De persze extrémebb megoldások is elképzelhetőek - András e téren meg szokott tudni lepni minket. smile

szerk: jó volt az a novella. De a kedvenceim akkor is a '89-es Főnixes kötetben találhatóak. smile

Utoljára bűvdudás szerkesztette (2018.05.03. 09:37:55)

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@bűvdudás: Nekem a '93-as Conan, a Kimmériai van meg (Phoenix könyvkiadó). Keménytáblás, de ronggyá van olvasva.  big_smile Abban benne vannak az általad kedveltek is.  smile

Várjuk akkor együtt Andrást az ibarai népek temetkezése ügyében.  smile

Utoljára Ettin szerkesztette (2018.05.03. 10:52:14)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@bűvdudás: meneth-ből (azaz oroszlánfogú vasból) nem csak egyféle van, és nem is csak kardokon használatos, hanem taglókon, lándzsákon és pajzsokon is.
Porvértek, porfegyverek: szakrális mágiával perpetuált, nagy sebességű örvények, amik vagy közvetlenül a test körül kavarogva óvják azt a fizikai behatásokról, vagy az arra érdemes amundok pengéit övezik/tápolják. Ritkán bár, de előfordul, hogy maga az örvény a penge; az ilyenek nyíróereje tág határok közt változik, de a csapásukat lehetetlen közönséges fegyverrel megakasztani.
Amund felszerelés: az íjak kivételével bármi előfordulhat náluk; tipikusnak a fejnehéz kampós lándzsa, a fogaskard és -tagló, illetve a könnyű (karvázas) és közepes (háton hordott) sulyomszóró számít. A nehézgyalogosok felsőtestét szakrális mágiával áthatott kő- vagy salakréteg óvja, a könnyűgyalogosok bogárforma kerámiapajzsáról lesiklanak a pengék. Az ártalmatlanítás legkézenfekvőbb módja a shadleki koccost (a térdízület buzogánnyal történő szétcsapását) követő tökönszúrás, amit ajánlatos a sisakjukról könnyen azonosítható tiszteken kezdeni, mivel hiányuk nagyban csökkenti az állomány harcértékét.

Mumifikálás: nem jellemző. Az amundok haláluk után teljes vízvesztésen esnek át és porrá omlanak. A folyamat órák (szakrális rásegítéssel percek) alatt végbemegy; a dzsad bazárok garantáltan eredeti amund múmiái kivétel nélkül halcsontból, gipszből és más nemtelen anyagokból faszolt hamisítványok. smile
Ami a homoki elfeket illeti, ők tűznek adják a halottaikat. A temetkezési kámeáikhoz használt sárkánykönny (szalamandrit) a létező leghatékonyabb természetes égésgyorsító; a megfelelően előkészített és pozicionált test olyan intenzíven lángol, hogy a forró pont felett keletkező vákum a hamuját is elragadja - a külső szemlélő számára ez olyan, mintha a Fergetegbe térne meg.
Az intézményes mumifikálás azért nem játszik, mert
1. minden képzeletet felülmúlóan brutális (értsd: a legkevésbé sem elfes) folyamat;
2. a közhiedelemmel ellentétben rengeteg víz kell hozzá, amivel egyik kultúrának sem épp meghitt a kapcsolata.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Gáspár András írta:

Ami a homoki elfeket illeti, ők tűznek adják a halottaikat,

Van egy déli elf tűzkalahora, név szerint Nemathial Ariaven a Tűzhelyre Vigyázó. Eme tüzes temetések hozzáköthetőek a TV-hoz a homoki nemzettségeknél?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@Ettin: nem, NA a házi tűzhelyre, vagyis az otthonra vigyáz.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

András;
köszönöm szépen!

Fegyverek: igen, efféle leírásra gondoltam.

Múmiák (csak még egy kérdés, aztán elengedem a témát): eszerint a klasszikus lágyrész eltávolítós, oldatos-kencés metódus nem játszik/soha nem játszott. Mi a helyzet a - netán mágiával megtámogatott - természetes (pl szimpla szárítós, füstölős) módszerekkel? El tudsz képzelni olyan időszakot/amund csoportot, ahol alkalmaztak effélét? Vagy az Ősi Nép sosem érezte szükségét a nagyjainak porhüvelyét megőrizni az örökkévalóságnak?

No igen, lehet, hogy csak szimplán nehéz túllépnem az analógián... smile

Amund holttestek: felmerült bennem pár dolog, erről egyszerűbb privátban, ha nem bánod.

Mahrahadis dolgot nem felejtettem el, egyelőre keresem a megoldást a linkelhetőségre.

Utoljára bűvdudás szerkesztette (2018.05.06. 14:11:54)

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@bűvdudás: válasz ment. Használd/idézd belátásod szerint.

Múmiák: a felmagasztosításnak minden kultúrában van, így az amundoknál is lehetett létjogosulsága, de az eljárás semmiképp nem lehetett belezős-szikkasztós alapú, mert az (részben praktikus, részben spirituális okokból) nem hozzáad, hanem elvesz a halottól; nem többé, hanem kevesebbé teszi annál, ami életében volt. Az egyiptomiak nem akadtak fenn ezen, de hát ők látszólagos és tényleges közt se tudtak különbséget tenni. A narcisztikus amundok a maguk részéről csak azokat a változásokat hajlandók fejlődésnek tekinteni, melyeket érdemi gyarapodás kísér.

Az életükben higanyt kortyolgató, halálukban színjáde temetkezési ruhát (meg fül- orr- és seggdugaszt) viselő kínai császárok sokkal közelebb állnak az ősi nép tökéletességről alkotott eszményéhez bármilyen múmiánál.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

András;
megkaptam, hasznos volt, köszönöm!

Amund holttestek és az elporladás - azt feszegettem, hogy akkor hogyan lehet trófeát, vizsgálati anyagot stb szerezni az amundoktól-amundokból (András válaszát idézem, mert érdekes lehet):

"A vízvesztés az isteni tudatba való beleveszés ill. az abból való kiszakadás tünete, a toroni bálványmester is így hal meg a Prófécia című WMC novellában. Tehát a manifesztáció puszta léte okozza, és annál intenzívebb, minél erősebb volt a megbomlott kötés. Ebből következően minél feljebb van egy amund a hierarchiában, annál nagyobb az esélye arra, hogy így végzi.
A folyamat a lágy részeket érinti, az amundok vázának (ami alig tartalmaz nedvességet) csak az integritása szűnik meg, ami megkönnyíti és meggyorsítja a csontok természetes szétszóródását. A (...) halál beállta utáni első órában (...) egy közrendű tetemről még bőven van mit begyűjteni.
A vízvesztés éppúgy nem része az eredeti amund életciklusnak, mint a nemi jelleg dormanciája vagy a nemváltás, a jelenlegi népességbe viszont már jó mélyen bele van kódolva, így magától beindul, a papi rásegítés csak a lefolyását gyorsítja/a hatékonyságát növeli meg. Teljesen ésszerű óvintézkedés amúgy, ha az ember (na jó, isten) olyan kultúrákkal áll szemben, melyek nem csupán elfogadják, hanem magas szinten művelik a nekromanciát, és extenzív halálkultuszuk/kultuszaik vannak."

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@bűvdudás: A fentiekből kifolyólag a korábban általam említett dorani nekromantának, bizonyos Koponyaköpönyeges Jafarnak így aztán már végképp nulla az esélye arra más egyéb mellett, hogy a Manifesztációs Háborúban amund holttesteket irányítgathasson.  smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@Ettin: ha ez az életcélja, nullánál valamivel több esélye van az elérésére, ha a 3680-as évek második felében Rowonba megy és bekopog a Szent Rémiás rendházba azzal, hogy felfedezte magában a maremitát. (ÉP+FP kimaxolandó, 3x nagyon meg fogják verni, de ha végig csak röhög, a negyedik reggelre sínen van.)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Ha csak úgy nem. S mivel a jó dzsad is holtig, vagy azon is túl tanul, meg is ragadja az alkalmat egy kopogtatásra.  smile

Utoljára Ettin szerkesztette (2018.05.07. 14:31:42)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

András,

Nem igazán a te asztalod valószínűleg, de hátha... Ray O'Sullivan sorozatát Aiurn Al Marem kalandjairól nem fogja valaki - esetleg maga Ray O'Sullivan - folytatni? Illetve ennek hiányában, lehet tudni, hogy mi történt/történik, hová vezet a történet? A fehért ork dartonita sereg mit kezd a kráni légiókkal, és mire volt ez a nagy felhajtás a Holló Ereklyével?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

bűvdudás írta:

Ettin;
úgy két esztendeje volt szerencsém olvasni egy hosszabb amatőr novellát Ibara-témában, s abban egész komoly szerepe volt egy mahrahadinak. Egész kellemetes olvasmány volt, néhol kimondottan jól sikerült részekkel.

Ha lesz egy kis időm, előkeresem újra, mert szerintem - legalábbis érintőlegesen - foglalkozik a téged érdeklő kérdésekkel is. Nyilván nem kánon, de véleménynek, alternatívának elég átgondolt, úgy rémlik.

Sziasztok!

Tízezer éve nem néztem be ide (akkor is jobbára csak viccelődni tudtam - utólag is elnézést), most is azért írok, mert mintegy két éve én összedobtam egy hosszabb szösszenetet ibarai témában, valóban volt benne fontosabb szerepet játszó mahrahadi... lehetséges, hogy az lenne a szóban forgó valami? big_smile
Ha igen, az nem semmi egybeesés lenne. smile (nem mintha olyan rettenetesen jó lett volna...)

Utoljára Narada szerkesztette (2018.05.08. 14:14:52)

Prying open my third eye

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Halihó!

Narada;
ha a szóban forgó mahrahadi először egy nem mindennapi szerénységű hat-nebbel, azt követően pedig egy dzsennel boltolt, akkor jó esély van rá. smile

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

bűvdudás írta:

Halihó!

Narada;
ha a szóban forgó mahrahadi először egy nem mindennapi szerénységű hat-nebbel, azt követően pedig egy dzsennel boltolt, akkor jó esély van rá. smile

Hát én behalok. Elolvasta valaki és még tetszett is valamennyire. smile

Ha kell, küldhetem, ahova kéred smile

Prying open my third eye

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Narada;
Ettinnel egyeztess, nekem megvan. Csak linkelni lett volna körülményes, mert egyfelől doksiban van, másfelől a szerző engedélye is hiányzott idáig. smile

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

bűvdudás írta:

Narada;
Ettinnel egyeztess, nekem megvan. Csak linkelni lett volna körülményes, mert egyfelől doksiban van, másfelől a szerző engedélye is hiányzott idáig. smile

Megadva. smile

Prying open my third eye

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@bűvdudás:
és
@Narada:
A DV profilomba megtalálható a mail elérhetőségem.  Tisztelettel megköszönném, ha valamelyikőtök lehetővé tenné számomra, hogy elolvashassam az írást!  smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Sziasztok!

Én is szívesen elolvasnám, ha kérhetek belőle egy példányt!

Köszönöm!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Ettin írta:

@bűvdudás:
és
@Narada:
A DV profilomba megtalálható a mail elérhetőségem.  Tisztelettel megköszönném, ha valamelyikőtök lehetővé tenné számomra, hogy elolvashassam az írást!  smile

Ez nagyon megtisztelő, köszönöm. Küldöm, mihelyst tudom (holnap-holnapután), csak átfutom még egyszer.
@Cundior szintén!

Utoljára Narada szerkesztette (2018.05.09. 13:19:15)

Prying open my third eye

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@Steelrat: Ray ugyanabban a cipőben jár, mint én, az állandó kenyérharc nem engedi azzal foglalkozni, amivel a legjobban szeretne. A Sötét prófétának kb. a harmadánál tart, szóval rálegyinteni biztos nem fog... de olyan felállást se nagyon tudok elképzelni, amiben (megint) az írásra koncentrálhat.
Nekem az elmúlt három hónapban elvileg megadatott ez a luxus, a gyakorlatban mégsem jutottam el a KSZ2 végéig: a főállásomat, ami a Stormregion bedőlése óta - egy szűk évtizeden át - életben tartott, mostanra végleg kicsinálta a dübörgő konjunktúra.

A SP sztoriját ismerem, de amíg egy szemernyi esély van arra, hogy megíródik, nem lőném le a poénjait.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@Gáspár András: Szomorúan olvastam soraid, mert tudom milyen amin most keresztülmész. Jómagamnak is volt benne részem. Kitartást ehhez a remélhetőleg csak rövid és átmenetileg nehéz időszakhoz! Adjon erőt számodra az olvasóid, rajongóid benned való hite és biztatása!                                       

@Steelrat: Renier Szerafizmus dolgozata egy kicsinyt megpöccinti, hogy Airun visszatér Kránból és magával hoz onnan egy értekezést. Valami helyi vérfilozófus munkáját, benne egy csomó konfúzus leírással. Többek között  Csontlovagot, pontosabban annak a szerafista kötődésű dolgainak az említését is tartalmazza Airun kezébe került mű.

Utoljára Ettin szerkesztette (2018.05.12. 17:48:23)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

Gáspár András írta:

...a gyakorlatban mégsem jutottam el a KSZ2 végéig...

Üdv' ezt szomorúan hallom. Érdeklődnék, hogy a tervezett esszékötettel - Ősi titkok láza, acélnak vihara - mi a helyzet, várható a közeljövőben?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #4

@dragondark: a szerkesztett szövegbe való beleírással eléggé megnehezítettem a DV életét, de mostanra nyilván megoldották. A könyvhét már nincs messze - remélem, arra tartogatják és nem azért, mert nagyon más, mint az eddigiek.
Hogy aztán mi lesz, sok mindentől függ; momentán semmi okosat nem tudok mondani.