Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Delich Arcor írta:

Lehet-e olyan novellát írni, amiben több szereplő is kulcsfontosságú, vagyis csak úgy van értelme, ha kibontom az ő karaktereiket is? Úgy tudom, hogy ez már súrolja a novella határait, és inkább a kisregény kategóriába tartozik.

Természetesen lehet. Jan van den Boomen: Homokszem, mint megannyi... c. novellájában pl. minden fejezet más karakterről szól.

És igen, csak úgy van értelme, ha valamennyi fő karaktert érzékletesen megfested. Ez nem feltétlenül jelent aprólékos leírást, néha egy-egy ütős/jellegzetes mondat is tökéletesen képes érzékeltetni a karaktert. Ezt az igazán nagyok (MAGUS-ban Renier, Chapman, Boomen) rövid terjedelemben is remekül meg tudják valósítani.

Üdv:
D.

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Enkara:
Köszönöm, ezekből vettem az infókat, csak kíváncsi voltam, hogy van-e még valami máshol.  smile

Diocletianus:
Köszönöm a választ. Nem aprólékosra gondoltam, hanem, hogy ki kell dolgoznom az összes hátterét, és amolyan sematikus leírást (cselekmény térképet), hogy minden mindennel összefüggjön és érthető legyen, hogy ki mit és miért csinál. Mondjuk mivel folytatólagos sorozatról van szó, ezért gyanítom, hogy elsőre elég lesz a maximális 60 oldal (kb. 100ezer karakter).  big_smile

Welcome to the new age.

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Üdv mindenkinek!

Köszönöm a türelmet - nézzük sorban a dolgokat.

Régi írógárdáról és az új lehetőségekről.
Az Inomi a szisztematikus minőségrontással annak idején kb. 2005-re elérte azt, amit páran korábban lehetetlennek tartottunk - hogy annyira ciki volt oda dolgozni, hogy inkább nem csináltunk semmit. Mai fejjel nézve ez őrült nagy marhaság volt, jó adag sértettséggel és önigazolással nyakon öntve, de sajnos ezek a dolgok nem úgy mennek, hogy az ember ki-be kapcsolgatja ezt. A tűz vagy megvan, vagy kihuny, és akkor extra nehéz újraéleszteni - bármi, ami köztesnek megoldásnak tűnik, csak elnyújtott vergődés.

Képzeljétek el azt a helyzetet, amikor az ember x szint alatt nem akar kiengedni a kezéből semmit, mert szeretne felnőni a régi nagy nevekhez - aztán azt látja, hogy futószalagon jönnek a tescos kötetek, olyan szövegekkel, hogy "ez a Homokszem csupán jobb lesz mint a Renegát" (ez hótkomolyan így volt sajnos), vagy hogy "Vágó Csaba legalább gyorsan dolgozik" (olyan  is lett), stb. Ez így nem az a közeg, ami inspirál - hanem az, ami inkább távol tart.

Abban az időben tényleg volt egy önszerveződő írói kör (Scriptorium, majd később Cohors Scriptorium néven), amelyben akkoriban kb. a legjobb képességű hazai tehetségeket tömörítette. Szerintem óriási potenciál volt abban a műhelyben, és kifejezetten csúnya történet, ahogy meg is maradt benne - mert vagy az történt, hogy a társaság "lelkesebb, de írástechnikában gyengébb" fele szimplán pacsmagolt írás helyett (lásd AA-LH ikernovelláskötetek), vagy beszálltak a jobbak is, helyenként kifejezetten erős stílusú, de összképében tökéletesen szellemtelen semmit hozva létre (lásd pl. Hadak árja).
És hát ezen sincs mit szépíteni: abban a körben AOC remek írástechnikai előadásokkal próbált segíteni minket egy regényírással foglalkozó szemeszterben (kevesen tudják, hogy innen nőtt ki Kleinheincz Csilla: Város két fül között című regénye is), de amikor ő maga sorra szállította az olyan cuccokat, ami abban a formában már a társaság szerint is ciki volt, az egész műhelymunka alapjaiban dőlt össze.

Annál csak az volt rosszabb, ami utána következett (és elnézést az érintettektől, ez nem személyeskedés, hanem az idő által igazolt tény).

Azt érdemes látni, hogy alapvetően innen nőtt ki a bíborgyöngyös háttér, és a dolgok logikus folyományaként egyfajta megújuló, tiszta alapokat teremtő, kulturmisszós jelleggel. Jött egy jelentős vérfrissítés, azaz összeállt az a M* gárda, akik ténylegesen tenni akartak a világban: Gazsival (aki akkoriban már ezerrel dolgozott a Toron véglegesítésén), Mg-b-vel (aki az Abbitkirálynővel már letette a névjegyét), Horváth Gyurival, Dioval, stb.
Amikor ez kialakult, még nem volt Renier, nem volt Tuan - csak közös cél, és kreatív újjászületés. Pl. akkor született meg a gárda tovább bővítésének lehetősége azzal, hogy a Tuan elvileg kiadott volna egy Hálózatos novelláskötetet is (az új tehetségek mellett pl. Ray O'Sullivan novellával) - a kötet nyers kézirata azóta is várja a kedvező csillagállást (és nagy kér érte, ott ugyanis a kifejezetten jó dolgok el is készültek).

Később aztán, amikor már volt miről beszélni, sorra jöttek a hivatalos döccenők, és jött a Tuantól az, ami kb. alapjaiban nyírta ki a nagy nehezen újraszerveződött írógárdát. Ezt sokan szintén nem tudják, de ez nem egyik napról a másikra ment, ez a méreg lassan, de biztosan ölt - úgy 2010-re eltüntetve a remények utolsó szikráit is. A dolgok legmorbidabb része, hogy mire rendeződtek a viszonyok, és a DV támogatásával kb. tényleg egymás után lehetett volna alkotni a jobbnál jobb köteteket, már csak páran maradtunk, és jobbára csak kiégve, a régi lendület árnyékától hajtva.

És akkor újat fordult a sorskerék - két év alatt megint felépítettünk valamit, lego-darabonként, és megint lehetett némi fényt látni az alagút végén. Aztán ezúttal egy ritka nemesfémről nevezték el az aktuális megváltót, aki extra tűzzel vetődött be a színtér közepére. Beígérve itt is minden be lett, még jobban is, mint bárki korábban merte volna - talán a végén ezért lett nagyobb a pofáraesés.

Mert ezek a dolgok tényleg nem úgy működnek, mint a kapcsológombok (és könnyen lehet, hogy ezt kívülről nem is lehet megérteni, miért így van). Az általatok említett élethelyzet változás biztos benne van -  amíg huszonévesen a nyakába veszi a világot az ember és ébren álmodik, sok minden beleférhet, de miután már pl. családfenntartó lesz, sok minden még elméleti lehetőségként sem. Andrással és Gazsival beszélgettünk arról többször, hogy manapság az írás bruttó időigényében már majdnem ötven százalék az az energia, amit azért feccöl bele az ember, hogy bele tudjon helyezkedni a megfelelő pozícióba, hogy el tudja felejteni, ki tudja zárni a kinti világot és el tudjon merülni abban a másikban, ahol alkotni, álmodni, újjászületni lehet. És itt, ilyen háttérrel már az sem mindegy, hogy ismét és sokadszorra zongorát kell előcipelni az előadáshoz, vagy be lehet ülni vendégként egy már folyamatban lévő darabba - ez utóbbi ugyanis már lehet szórakozás is, ami kellően be is vonzza az erre fogékony embert. Ezért is érné meg ezt az egészet újra felépíteni és működővé tenni - mert ha eljutunk ide végre, akkor azzal mindenki jobban járhat.

De akkor nézzünk előre, ugyanis mostanra szerintem ebből is sikerült felállni és újra azt mondhatom, hogy érdemes előre nézni.

A Merész álmok... kötetekkel kicsit befürödtünk - hosszú idő után végre megint volt valamiről beszélni, de végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Valószínűleg kihagyhatatlan lépcső kellett legyen ebben a folyamatban, de még mindig inkább elvitte az energiát, mintsem hogy hozott volna bármit is. Ez nem jelenti azt, hogy akik bekerültek, azokkal bármi gond lenne - sőt, vannak kifejezetten reményteljes szerzők, egyszerűen a társaság között úgy összességében nem működött az a fajta kémia, ami a jó műhelymunkához kell (ezért is csúszik annyit a második rész - de most már végre azzal is finiselés megy).

Aztán az Abasziszos pályázat kapcsán már feltűntek azok a tehetségek is, akiknek nemcsak vannak álmaik, de bizony készek és hajlandóak tenni, dolgozni is érte. Nagyon keményen, extra tűzzel, bele a közepébe, ahogy kell - és innentől akkor már lehet miről beszélni. Én sok reményt fűzök hozzájuk, mert rengeteg potenciál van bennük - és nem akarom elkiabálni, de könnyen lehet, hogy velük át tudjuk ütni a kritikus pontot.
Ugyanis alapvetően csak tevékeny emberre és megfelelő munkamorálra van szükség, hogy szintet tudjunk lépni. A kiadói háttér időközben (szerintem smile ) kellően kiépült: megint minden adott a megújuláshoz. Pl. csak nekem nyolc novelláskötet tervem várja, hogy a szabad kapacitással bíró szerzőkkel rárepüljünk a témákra - és régi álmunk, hogy párhuzamosan több kötet is készülhessen, mert ebből garantáltan több produktum jöhet létre.

És akkor nézzünk még előbbre.
Az új M* pályázat startra kész - mint látjátok, több is. Sőt, a jelenlegiek tapasztalata alapján egy sor újítás vár arra, hogy még zökkenőmentesebb becsatlakozási lehetőséget biztosítson az érdeklődők számára - de ezt én is bevallottan tanulom, és ennek lényegében sosem lesz vége, ezért ha újratervezni kell, akkor majd megtesszük azt is (mert sokszor érdemes reagálni az aktuális történésekre, ha az jobb eredménnyel kecsegtet).

Korábban belengettem, hogy nem csak M* pályázatban gondolkodunk - azaz startra kész a másik terv is, egyszerűen már csak kapacitásgondok vannak, hogy felelősségteljesen be tudjuk tervezni. De ez is sínen van, erre is sor fog kerülni (a kiadónál én ugye üszkve a magyar szerzőket viszem, a Varázs katlan sorozattól az Exkluzívig, így a teljes palettában gondolkodom).

És ha beindulnak a dolgok, és mondjuk a nyáron kijön a MÁST II.. majd utána a két Abasziszos kötet, az már erős valami, ilyen az elmúlt években nem volt, így én biztos vagyok benne, lenne pozitív hatása. Az ilyenek bevonzzák egymást, ez így működik - ettől tűz és nem kapcsoló. smile

Azaz nézzünk körbe, mik a lehetőségek.
Régóta parkol a Manifesztációs háború III. kötete - a felénél több megvan belőle, csak befejezésre vár. Ennek neki is szeretnénk ugrani a nyáron.

András már többször írta, hogy az elmúlt években született világleírásokkal kezdeni szeretnénk valamit - és erre is el fog jönni a megfelelő pillanat. Ahogy ha bármilyen regényt megír, az mindig megtámogatja a dolgokat.

Dio itt már többször megszellőztette, hogy már leadott két regényt - jelen állás szerint az egyik Zsoltnál készül, a másik nálam.
Gazsival azért küzdöttünk a Ladyr köteten, hogy utána nekimenjünk a Sogron 1 újrázásának - amelynek természetesen a történet befejezése a fő célja.
Mg-b-nek mostanság meghalni sincs ideje, de ahogy őt ismerem, egyszercsak meg fog jelenni a kész kézirattal (és majd utána bepótolja azt a pár hónap kimaradt alvást).
Borg ifines dolgainak lezárása csakugyan késik - de ami késik, nem múlik, ő is rajta van azon, hogy ezzel is mielőbb végezzen.
Alanson kolléga régóta küzd egy önálló regénnyel (ezúttal örök menyasszonya, Fellings kolléga nélkül) - marha lassan halad vele, de ami eddig megvan belőle, az messze a legjobb írása (és ezúttal kellően ynevi is lesz smile ).
Az új eresztésből már most van két extra tehetséges szerző, akik már eleget bizonyítottak, regényképesek is, és el is kezdtek ezen dolgozni - és ők azok, akik ezt belátható időn belül be is fogják fejezni.
Én a magam dolgait nem is említeném, mert kb. beáldoztam ezeket a kellő háttér kiépítéséért - de az egésznek számomra is az volt a célja, hogy legyen miért és legyen hová írni (és azért én is haladok, azaz ha eljutok a befejezésig, akkor az egyszerre több mindent fog jelenteni).

És akkor ide jönnek azok, akiket megbocsáthatatlan módon kihagytam - elnézést tőlük, semmi szándékosság, csak az alváshiány tette. smile

Summa summárum: minden igaz, amit leírtatok, de szerintem ezzel együtt sem olyan rossz a helyzet. És bevallom, az sem véletlen, hogy ezt így most írtam meg - hitegetni nem szeretek, és most ugyanis már van miről beszélni.

És egyébként ez úgy működik, olyan lesz majd, hogy ha végre valahára felpörögnek a dolgok, akkor meg várhatóan az lesz a gond, hogy egyszercsak ránk fog zúdulni minden. Azaz megjelennek a rég nem látott emberek is, és erre a nyakamat merném tenni - jön majd van Dien kolléga, Gazsinak lesz kedve megírni a régóta tervezett nyomozós regényét, és olyan nevek fel fognak tűnni, akikről elvben talán már rég lemondtunk.

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Köszönöm ezt az összefoglalót, összefogást.  smile

"Lehet, hogy ez a világ egy másik bolygó pokla" Aldous Huxley

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Köszönjük az infót, szép kilátások. smile

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Köszönöm Raon! smile

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Delich Arcor írta:

Sziasztok.

Szeretném megtörni a csendet, egy kérdéssel:

Lehet-e olyan novellát írni, amiben több szereplő is kulcsfontosságú, vagyis csak úgy van értelme, ha kibontom az ő karaktereiket is? Úgy tudom, hogy ez már súrolja a novella határait, és inkább a kisregény kategóriába tartozik.

Tapasztalatból mondom, hogy két főszereplős, párhuzamos kísérlettel elég könnyű befürödni.

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Kedves Morolla,

Ezt valahogy én is sejtettem. Az igazság az, hogy nagyot szeretnék dobbantani. Azt szeretném, ha jóra sikerül, akkor tovább lehessen vinni regénybe a történetet, kvázi a novella egy előtörténet lesz (ahogy az a kiírásban szerepel). Azokat a dolgokat, amiket szeretnék beleírni, azt egy emberrel nem lehet sajnos. Viszont mivel rengeteg jó segédanyag van itt fenn, ezért majd azok alapján válaszolgatok a kérdésekre, gondolat térképet csinálok és megnézem, hogy összeáll-e a sztori. Az tény, hogy a klisé történeteket szeretném távolról elkerülni.

Welcome to the new age.

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Milyen az a gondolattérkép? smile

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Raon írta: "A korábban már említett módon végleg kinyitjuk az ollót, azaz a pályaművek térbeli korlátozása megszűnik (azaz Ynev bármely pontjára írható történet), és időbeni kereteknek is csak annyit adunk meg, hogy a történet a hetedkorban játszódjon (szűkebb értelemben a jelenben, azaz a P. sz. 3690 és 3714 között)."

Akkor egy Dúlás korabeli (P.sz. 3675-80 közötti) történet egyáltalán nem jöhet szóba?  sad

Utoljára Draconarius szerkesztette (2015.05.21. 07:29:47)

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Nekeresdi írta:

Milyen az a gondolattérkép? smile

Ha esetleg láttál már budapesti vonalhálózati térképet (vagy bármilyen más települését), akkor olyasmire kell gondolnod. Csak itt nem járatszámok, meg megállónevek, hanem karakterek és események vannak feltüntetve, illetve, hogy a karakterek hol keresztezik egymás útját.

Leegyszerűsítve:
járatszám = karakter neve
megálló = esemény, cselekmény megnevezése
átszállópont = két karakter találkozása

Ilyesmire kell gondolni.  big_smile

Welcome to the new age.

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Mély tiszteletem azok felé, akik a gondolattérképet meg tudják alkotni, és megfelelő terjedelemben kibontják. Én sajnos mindig lusta voltam hozzá, pedig erősen kellene időnként.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

lightningrider írta:

Mély tiszteletem azok felé, akik a gondolattérképet meg tudják alkotni, és megfelelő terjedelemben kibontják. Én sajnos mindig lusta voltam hozzá, pedig erősen kellene időnként.

Hogy őszinte legyek, eddig én is az voltam. Mindig nekiálltam írni, az "aztán majd lesz valahogy" elvét járva, de mindig belebuktam. Most taktikát váltok. Úgy gondolom, hogy jó ötletet találtam ki, kár lenne elpocsékolni. Persze majd meglátjuk mi lesz belőle.

Welcome to the new age.

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Hajrá fiúk, lányok! Az oldalvonal mellől csápolok nektek! Hajrá!  big_smile

Rémálmod leszek...

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Az történt, hogy a társaság "lelkesebb, de írástechnikában gyengébb" fele szimplán pacsmagolt írás helyett (lásd AA-LH ikernovelláskötetek)

Hát igen, én például utólag nem is igazán értem, miért nem tettük oda magunkat "Sean Roberts" kollégàval, hiszen huszonegykétéves süvölvényként, munka, párkapcsolat és hiteltörlesztés híján tényleg semmi más dolgunk nem lett volna, csak írni. sad

Pár napja a kezembe akadt a Lobogók hajnala  gondoltam elolvasom a saját novellámat - olyan cirkalmas és unalmas volt mai szemmel nézve, hogy 20 oldal után feladtam...  mad

akkor született meg a gárda tovább bővítésének lehetősége azzal, hogy a Tuan elvileg kiadott volna egy Hálózatos novelláskötetet is (az új tehetségek mellett pl. Ray O'Sullivan novellával) - a kötet nyers kézirata azóta is várja a kedvező csillagállást

Ha már kedvező csillagállás: jövőre lenne a Profundis megjelenésének 20. évfordulója! wink nem merült fel egy újrakiadás lehetősége? Hozzá lehetne csapni a Katar álmoskönyv idevágó részét - sőt, én akár a 10 éve fiókban pihenő, hátirakétás-okkult nácis Hálózat-novellámat is felajánlom bele bonus tracknek, és akkor már a hardcore gyűjtők is kapnak valami újdonságot a pénzükért!
wink
Illetve itt is volt olya  szkenárió, hogy a Haegemoniához hasonlóan Redguy írja meg András sorvezetője mentén a Profindis 2: Tenebrist, nem? tongue

Korábban belengettem, hogy nem csak M* pályázatban gondolkodunk - azaz startra kész a másik terv is, egyszerűen már csak kapacitásgondok vannak, hogy felelősségteljesen be tudjuk tervezni. De ez is sínen van, erre is sor fog kerülni (a kiadónál én ugye üszkve a magyar szerzőket viszem)

Itt viszont nem értem, hogy ha egy "magyar szuperhősös regényt" piacképesnek láttok, kiadói szinten, akkor a 20+ éve létező Hálózat, amihez ugyanennyi éve várják a folytatást a rajongók  miért mostohagyerek?
sad

Alanson kolléga régóta küzd egy önálló regénnyel (ezúttal örök menyasszonya, Fellings kolléga nélkül) - marha lassan halad vele, de ami eddig megvan belőle, az messze a legjobb írása (és ezúttal kellően ynevi is)

Az év híre! Remélem, ezúttal a Navarrone ágyúit ynevizálta, ahol a XV. Zászlóháború idején egy rovott múltú kalandozócsapat csavarja ki az egyik fekete hadúr kezéből a világpusztító crantai/kyr/orwllánus ereklyét! tongue

Utoljára Hamlet szerkesztette (2015.05.24. 12:30:48)

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Delich Arcor írta:

Kedves Morolla,

Ezt valahogy én is sejtettem. Az igazság az, hogy nagyot szeretnék dobbantani. Azt szeretném, ha jóra sikerül, akkor tovább lehessen vinni regénybe a történetet, kvázi a novella egy előtörténet lesz (ahogy az a kiírásban szerepel). Azokat a dolgokat, amiket szeretnék beleírni, azt egy emberrel nem lehet sajnos. Viszont mivel rengeteg jó segédanyag van itt fenn, ezért majd azok alapján válaszolgatok a kérdésekre, gondolat térképet csinálok és megnézem, hogy összeáll-e a sztori. Az tény, hogy a klisé történeteket szeretném távolról elkerülni.

Nem feltétlenül ördögtől való gondolat ez - én például kifejezetten sok kraftot látok benne -, de ezzel a lécet is szépen felemelted magadnak, lévén ezt csak akkor fogod tudni jól előadni, ha egy helyett két jó karaktert is megalkotsz benne. Másképp ez nem működhet. Ami könnyítés lehet, hogy ha jól kitalálod a két karaktert, akkor az egyes karakterábrázolásban besegít az ellenpontozás-hatás - azaz ami egy sima sztoriban nem feltétlenül lenne kiemelkedő hatás, az a megfelelő ellenpontozással sokkal markánsabbnak tűnhet.
Szóval ha ezt szeretnéd csinálni, ne add fel: ez egy szép, nehéz, de kellően ambiciózus terv, hajrá! smile

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Delich Arcor írta:
Nekeresdi írta:

Milyen az a gondolattérkép? smile

Ha esetleg láttál már budapesti vonalhálózati térképet (vagy bármilyen más települését), akkor olyasmire kell gondolnod. Csak itt nem járatszámok, meg megállónevek, hanem karakterek és események vannak feltüntetve, illetve, hogy a karakterek hol keresztezik egymás útját.

Leegyszerűsítve:
járatszám = karakter neve
megálló = esemény, cselekmény megnevezése
átszállópont = két karakter találkozása

Ilyesmire kell gondolni.  big_smile

Ez a fajta sorvezető rengeteget segíthet!
Nekem most egy aktuális (nem Magus) szerkesztésnél azt kellett kérnem a szerzőtől, hogy alkosson effélét a karakterek érzelmi változásaira fókuszálva - mert mindent jól kitalált, csak ezt nem. smile

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Draconarius írta:

Raon írta: "A korábban már említett módon végleg kinyitjuk az ollót, azaz a pályaművek térbeli korlátozása megszűnik (azaz Ynev bármely pontjára írható történet), és időbeni kereteknek is csak annyit adunk meg, hogy a történet a hetedkorban játszódjon (szűkebb értelemben a jelenben, azaz a P. sz. 3690 és 3714 között)."

Akkor egy Dúlás korabeli (P.sz. 3675-80 közötti) történet egyáltalán nem jöhet szóba?  sad

Jó kérdés.... Mivel még nincs véglegesítve a pályázat, nem tudok száz százalékos választ adni. Irányelvként azt mondanám, hogy nem feltétlenül kizáróok, ilyet soha egy pályázatnál sem csináltunk, azaz ha valami jó, akkor mindig megtaláljuk a módját, hogy megjelenhessen. smile

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Manticore írta:

Üdv Néktek! smile

Bár KLM már megpedzegette a kérdést, megkérdezem én is.
A magányos hős típus mellett mi a helyzet a hős/kalandozó csapatokkal?
Az olyan csapatokra gondolok, ahol nem egy fő karakter van és pár fontos mellékszereplő, hanem erős egységes kollektíva, ahol mindenki a középpontban van.
Mi a helyzet az életen át tartó, eltéphetetlen barátságokkal? Mi a helyzet a testvéri összetartozással, a kényszer szülte érdekkapcsolatokkal, vagy a véletlenül egymás mellé sodródott különböző, de egymást mégis kiegészítő harcosokkal, mágiatudókkal?
A családi kötelékekkel(apa/fiú,anya/lány), az egymást rajongásig szerető és féltő párokkal? A csapaton belüli faji,nemi különbözőségekből fakadó konfliktusokkal?
Van ezekben potenciál? Vagy érdemesebb csak egy egyénre koncentrálni?
Vagy mi van a másik véglettel, a kitartó de mégis balf*sz kalandozócsoporttal, akik csak a szerencséjüknek köszönhetik, hogy túlélik a megmérettetéseket, de pont ez mellett tanulnak a hibáikból és fejlődnek tapasztalt kalandozóvá?
Kell ilyen?Lehet ilyet?

Persze, hogy lehet ilyet - sőt!
Az Abasziszos pályázatban pl. Jace Brennan kolléga majd jól meg is mutatja, hogy kell ezt extra szinten csinálni - a dolgok jelenlegi állása szerint akár még hivatkozás is lehet belőle. smile

A kiírásban csak azért nem szerepel majd efféle fókusz, mert ez sokszorannyi nehézség és feladat az íróra. De ha van kedve hozzá, csak bátran - ha jól sikerül, a kiadó is, és az olvasók is biztos hálásak lesznek érte. smile

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Nekeresdi írta:
KLM írta:

@Manticore:
Gondolom Raon itt:



...erre is gondolt, csak valami közbejött. Szerintem várjuk meg (igaz, nem mondta melyik hétfőn  wink )

big_smile  big_smile  big_smile
Tényleg nem mondta...

Elnézést, nem hittem volna, hogy így alakul. Az fix, hogy nem a hatásvadászat kedvéért. smile

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Hamlet írta:

Ha már kedvező csillagállás: jövőre lenne a Profundis megjelenésének 20. évfordulója! wink nem merült fel egy újrakiadás lehetősége? Hozzá lehetne csapni a Katar álmoskönyv idevágó részét - sőt, én akár a 10 éve fiókban pihenő, hátirakétás-okkult nácis Hálózat-novellámat is felajánlom bele bonus tracknek, és akkor már a hardcore gyűjtők is kapnak valami újdonságot a pénzükért!
wink
Illetve itt is volt olya  szkenárió, hogy a Haegemoniához hasonlóan Redguy írja meg András sorvezetője mentén a Profindis 2: Tenebrist, nem? tongue

Még nem merült fel a Hálózat-reboot - de én semmi jónak nem vagyok az elrontója, nálam ott van a "kedvező széljárást váró" projektek között. smile

Itt viszont nem értem, hogy ha egy "magyar szuperhősös regényt" piacképesnek láttok, kiadói szinten, akkor a 20+ éve létező Hálózat, amihez ugyanennyi éve várják a folytatást a rajongók  miért mostohagyerek?

Ennek rengeteg oka van, így elsőre ezeket tudom mondani:
- a Garabonciás Osztag öt regénnyel és egy novelláskötettel már komoly brandépítésnek nevezhető
- a Hálózathoz egy novelláskötet (bármilyen jó írók is írnak bele bármilyen dolgokat) piaci szempontból sajnos még nem brand-építés, maximum annak a kezdete
- brand esetén regények nélkül nincs miről beszélni - és itt az ütemetés és "legyen jó" kérdések mellett a többes szám is lényeges
- de előtted a lehetőség cimbora - és ha te nekidurálod magad, ígérem, hogy én is soron kívül elolvasom smile Szóval tessék regényt írni abból a novellából, jó regényt, és rávenni másokat is, hogy írjanak, és máris lesz miről beszélni. big_smile

Alanson kolléga régóta küzd egy önálló regénnyel (ezúttal örök menyasszonya, Fellings kolléga nélkül) - marha lassan halad vele, de ami eddig megvan belőle, az messze a legjobb írása (és ezúttal kellően ynevi is)

Az év híre! Remélem, ezúttal a Navarrone ágyúit ynevizálta, ahol a XV. Zászlóháború idején egy rovott múltú kalandozócsapat csavarja ki az egyik fekete hadúr kezéből a világpusztító crantai/kyr/orwllánus ereklyét! tongue

Azt hiszem, nem titok annyit mondani, hogy Habib Al-Fulani és "Enrawell csillagai" túl jó karakterek ahhoz, hogy csak novellahősök legyenek. smile

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

KÖZÉRDEKŰ!
A már többször "be nem indult" tehetségkutató szekciónak új hátteret szabtunk, és ennek első részeként máris van egy lehetőség, amihez lehet csatlakozni.
A lényeg valahogy úgy fest, hogy aki komolyan gondolja, aki mindenképpen szeretne megjelenésig, és a M* írók gárdájába jutni, az ízelítőt kaphasson abból, hogy festene az efféle műhelymunka.
Ennek keretein belül létrehoztuk a M.A.G.U.S. pályázók köre nevű ZÁRT facebook csoportot.
https://www.facebook.com/groups/maguspalyazokkore/

Ide jelentkezhet bárki, aki már adott le pályázatot - emailen jelentkezés itt, a pályázat/pályamű/jelige megjelölésével.

És akkor innentől kicsit zártabb körben lehet szakmázni, kérdezni, tanulni. smile

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Raon írta:

KÖZÉRDEKŰ!
A már többször "be nem indult" tehetségkutató szekciónak új hátteret szabtunk, és ennek első részeként máris van egy lehetőség, amihez lehet csatlakozni.
A lényeg valahogy úgy fest, hogy aki komolyan gondolja, aki mindenképpen szeretne megjelenésig, és a M* írók gárdájába jutni, az ízelítőt kaphasson abból, hogy festene az efféle műhelymunka.
Ennek keretein belül létrehoztuk a M.A.G.U.S. pályázók köre nevű ZÁRT facebook csoportot.
https://www.facebook.com/groups/maguspalyazokkore/

Ide jelentkezhet bárki, aki már adott le pályázatot - jelentkezés itt, a pályázat/pályamű/jelige megjelölésével.

És akkor innentől kicsit zártabb körben lehet szakmázni, kérdezni, tanulni. smile

Kedves Raon,
köszönöm az előző hozzászólásokhoz a reagálást, illetve rögtön lenne is egy újabb kérdésem: Aki szeretne ehhez a körhöz csatlakozni, és nincs facebookja, azzal mi légyen (megelőzve a kérdést: volt, de letöröltem magam személyes okokból és szeretném elkerülni az újra regisztrálást)?

Köszönettel.

Welcome to the new age.

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Delich Arcor írta:
Raon írta:

KÖZÉRDEKŰ!
A már többször "be nem indult" tehetségkutató szekciónak új hátteret szabtunk, és ennek első részeként máris van egy lehetőség, amihez lehet csatlakozni.
A lényeg valahogy úgy fest, hogy aki komolyan gondolja, aki mindenképpen szeretne megjelenésig, és a M* írók gárdájába jutni, az ízelítőt kaphasson abból, hogy festene az efféle műhelymunka.
Ennek keretein belül létrehoztuk a M.A.G.U.S. pályázók köre nevű ZÁRT facebook csoportot.
https://www.facebook.com/groups/maguspalyazokkore/

Ide jelentkezhet bárki, aki már adott le pályázatot - jelentkezés itt, a pályázat/pályamű/jelige megjelölésével.

És akkor innentől kicsit zártabb körben lehet szakmázni, kérdezni, tanulni. smile

Kedves Raon,
köszönöm az előző hozzászólásokhoz a reagálást, illetve rögtön lenne is egy újabb kérdésem: Aki szeretne ehhez a körhöz csatlakozni, és nincs facebookja, azzal mi légyen (megelőzve a kérdést: volt, de letöröltem magam személyes okokból és szeretném elkerülni az újra regisztrálást)?

Köszönettel.

Ez egy nehéz kérdés. Én hosszú évekig sikeresen ellenálltam a facebookosdinak, és a mai napig a világból ki lehet üldözni azzal, amire az átlagember használja - de a munka oldalról be kellett látnom (teljesen más témában, egy jégkorong szurkolói közösség kapcsán), hogy ha sok ember számára ez az egyetlen és megfellebezhetetlen főfórum, akkor nincs mit tenni, alkalmazkodni kell.
Az említett pályázati támogatáshoz tartozni fog egy zárt fórumrendszer is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy aki facebookozik, az úgy is oda fog írni, és a fórumok szépen kongani fognak az ürességtől. Amit én mondjuk sosem értettem, mert a fórum megmarad, visszakereshető, idézhető, átlátható - míg a face csak az aktuális tartalmakban jó, de hát az emberek többségénél a kényelem nagy úr.

Szóval részemről őszinte tisztelet az elveidnek, de ha nem akarsz lemaradni, és szeretnéd kihasználni a lehetőségek maximumát, akkor ebben bizony engednek kell az ördögnek, és regisztrálj újra. smile

 

Hozzászólás: Szkriptúra V. - előzetesképp

Raon írta:

Ez egy nehéz kérdés. Én hosszú évekig sikeresen ellenálltam a facebookosdinak, és a mai napig a világból ki lehet üldözni azzal, amire az átlagember használja - de a munka oldalról be kellett látnom (teljesen más témában, egy jégkorong szurkolói közösség kapcsán), hogy ha sok ember számára ez az egyetlen és megfellebezhetetlen főfórum, akkor nincs mit tenni, alkalmazkodni kell.
Az említett pályázati támogatáshoz tartozni fog egy zárt fórumrendszer is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy aki facebookozik, az úgy is oda fog írni, és a fórumok szépen kongani fognak az ürességtől. Amit én mondjuk sosem értettem, mert a fórum megmarad, visszakereshető, idézhető, átlátható - míg a face csak az aktuális tartalmakban jó, de hát az emberek többségénél a kényelem nagy úr.

Szóval részemről őszinte tisztelet az elveidnek, de ha nem akarsz lemaradni, és szeretnéd kihasználni a lehetőségek maximumát, akkor ebben bizony engednek kell az ördögnek, és regisztrálj újra. smile

Végül is, regisztrálhatok álnéven. Csak hogy világos legyen: elküldöm a megadott emailra az elmúlt pályázatommal kapcsolatos infókat és az alapján vesztek be a csapatba? Vagy hol kell megadnom az álnevemet (amivel újra regisztrálok a facere)?

Köszönettel.

Welcome to the new age.