Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Kissé megkésve ugyan, de jííhááá, és hajráhajrá, nagy kalappal mindenkinek. smile

"...és veszed le véres torkodat a korcsolyámról...!"

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Üdv!

Térkép ügyben én is csatlakoznék smile

Illetve lenne még egy kérdésem is: Abaszisz alvilágáról lehet tudni valamit? (Ifinét ismerjük smile ) Arra lennék kíváncsi, hogy mi a helyzet a többi tartományban/városban, ott mekkora a befolyása a kobráknak, illetve vannak e más klánok, testvériségek.
Ugyanez a kérdésem lenne a Homály, hús, lidérc szektákat illetően is, illetve a hasonló szervezetek ügyében.

(ha nincs ilyen konkrét elképzelés, az nem baj, az ötletemhez nekem van egy-kettő smile de nem szeretnék bakot lőni - vagy oroszlánt - esetleg kígyót big_smile)

Előre is köszönöm!
Peace!

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@Arc de Angely: eszembe se jutott, hogy kötekednél. Épp idejében jöttél rá, hogy saját ötletekkel/motívumokkal könnyebb dolgozni. Ezt tehát jól csináltad.

@Draconarius: A pyarroni istenek északi térhódítása a Szent Város hivatalos alapításakor már javában folyt. A caedoni Szem jelentése, melyet az Égi Fény 11. esztendejében iktattak Shulurban, “újhitű imazugok soráról” szól a Quiron-tenger déli partvidékén. A legggyakoribb jelképeket ugyanez a dokumentum “fésűkagyló aranytálon” és “holló” formában írja le. Az előbbi Antoh és Krad szent szimbólumait mossa egybe, a második alatt nyilvánvalóan Darton hírenöke, a varjú értendő.
A kultusz északföldi ágának meghatározó felekezetete a szangvinita; erre és a godorai nekropolita felekezetre támaszkodik a maremita szellemiség és módszertan. A szangvinita kongregátus hivatalosan a P. sz. 4. század óta működik Ceadonban; a tengermellék számos települése közelében akad imahelye, néhol szemináriuma,is. Egyetlen pyar stílusú temploma Keskykon szigetén áll, ahol egyszerre tölti be az imaheély, az ispotály és a viharmenedék szerepét.
A szangvinita felekezet - a helyi hagyományoknak megfelelően - a vallás gondoskodó-szolgáltató aspektusát helyezi előtérbe. Papjai a köznapi emberek életét élik, a legalantasabb munkáktól a legkomolyabb kihívásokig bármire kaphatók, és szent küldetés helyett is csak cél jutott nekik: könnyíteni a létezés és az elmúlás kínjain. A tengermellék népei a shavanti vándorok utódait, a végzet ösvényeinek zárándokait látják bennük – ilyen figura volt Rowon utolsó kalmárfejedelme és mindenkori patrónusa, Anterrai Szent Rémiás, de Airun Al Marem is ezen a tájon kapta a “sötét zarándok” nevet.
A szangvinitáknak nem szokásuk az első pofon után készséggel odafordítani a másik arcukat is. Rövidpenge és vándorbot mindig akad náluk, de ha Darton szent dühe elhatalmasodik rajtuk, a marharépától a fejőszéken át az aprójószágig bármit képesek fegyverként használni. A felekezet hőskorában a démonok elleni küzdelemből is, kivették a részüketés, máig ádáz ellenfelei minden fajzatnak, mely nem tartja tiszteletben a létezés Darton szabta korlátait. Szellemiségükről sokat elárul a felirat, mely három évezrede díszlik caedoni imaházuk bejárata felett: "Elesettnek támasza, elvetemültnek veszte, elhaltnak mosdatója s temetője te légy – s derűd a balzsam, mi malaszttal hatja át a létnek nagy körét."
Hogy a Darton-egyház mióta fogadalmas státuszú Abasziszban, vsz. megtalálod a háttéranyagban. De az csak a hivatalos rész: a szangviniták már másfél ezredéve istáploták a távolnyugati obsz telepeseket, mire Hiere Otlokir és társai megjelentek, hpgy nemzetet kovácsoljanak belőlük.

Temetődomb: Ifin nagy és ősi város, de múltja nem fogható Erionéhoz, melynek nekropoliszában óvatos becslés szerint minimum ugyanannyian nem élnek, ahányan a kerítésen kívü igen. smile Biztonságosnak az ifinit se mondanám - Abaszisz a boszorkányok és boszorkánymesterek országa, vagy mi -, de lakói jóval kevésbé deviánsak a godoraiaknál: kordában tartásuk nem követel állandó haderőt, és védelmi pénzt sem követeltek még a regnáló nagykirálytól valamelyik elődje nevében, ahogy az odalent gyakran megesik.
Abaszisz hegy- és vízrajza: a leírás köztünk szólva több fogódzót ad hozzá annál, amire rövidprózához bárkinek szüksége lehet. A poltérképen találsz ezen felül nyolc (8) nevesített folyót is - ha ezek alapján sem áll össze, mi merre van, ne a forrásokban keresd a hibát. Az ilyen anyagok arra valók, hogy beindítsák és helyes irányba tereljék a képzeletet - az illúzióteremtés már az írói munka, azaz a megméretés része, amiről az alábbiak jutnak eszembe így hirtelen:

- a hegyek egymáshoz képest a hivatalos és nem hivatalos térképen gyakorlatilag ugyanott vannak.
- a Sellah és az Onpor vulkáni kiömléses kőzetből (diorit), a közéjük szorult Salastros üledékes mészkőből van. Az egyetlen dolog, amit a háttéranyag mindebből nem tartalmaz, az a "diorit"... ami az alábbi domborzati térképen sem látható.
- az utóbbi tizenöt évben - konkrétan a Garmacor címere novella óta - egyetlen földrajzi adatot se írtam le, ami utóbb ne szorult volna revízióra. A Mallior mosolyát a második kiadás előtt rengetegen olvasták meg, de még Gambitnek se tűnt fel, hogy első és egyetlen általam kitalált abasziszi folyót, a Vadvizet is sikerült rosssz helyre raknom.
- ne precíz légy, hanem megyőző, mint a színész, akinek utolsó perceit az egész világ megkönnyezi... pedig igazából nem hal meg, csak úgy csinál.


@lightningrider: három-négy ember másfél éve ész számolatlan munkaórája fekszik abban, hogy legyen térkép. Volt húsz hónapom meggyőződni arról, mennyire valósak az okok, amik miatt a VP anno úgy döntött, nem csinálja: csak hisszük, hogy ismerjük Ynevet, de a méretéhez képest alig tudunk róla valamit. Húsz éve születnek szövegek, a prezentálható képi tartalom nagy része mégis az elmúlt két év terméke - olyan ad hoc döntéseké, amiket bőven elég lett volna egyszer (az ezredforduló táján) meghozni. Túlcseleztük, hiába. 

A jó térkép képzőművészi vagy mérnöki munka, én/mi pedig nem vagyunk egyik sem. Mivel egy merő rögtönzés az egész, feladatként csak az előbbieknek szervezhető ki... illetve nekik sem, mert műholdas magasságadatok hiányában meg vanak lőve... attól sz összegtől pedig, amit a legutóbbi versenyző  a meglévő anyag vektorizálásáért kérni gondolt, még az anyagi szempontból nem hendikepes Lunir szemöldöke is felszaladt kicsit.
A művészi térkép sajnos nem ideális adathodozó, és az újdonság varázsának elmúltával csak a frissítésével járó nyűg marad belőle. A vektoros átállás előtti utolsó Abasziszt partvonal-, távolság- és településügyben előremutatónak gondolom, ezért is tettem ki - szívem szerint rég kiraktam volna az összeset, de Vigasznak és raynek igaza van abban, hogy ezt a táblát már csak egyszer lehet letörölni, és amit bárki lehúzhat az internetről, a többség szemében annyit is ér.
Szóval még reszelünk az átmeneten a poszter és a használati tárgy között, ami szép és informatív is. Amit addig ajánlani tudok, az a belső használatra szánt M*20 fogódzó (Tad Davis bázistérképének egy változata) a fontosabb tájegységek és domborzati képletek nevével. Remélem, nem teszi teljesen használhatatlanná a tömörítés.

http://i58.tinypic.com/2gwyphh.jpg

@Rastaman: értsem úgy, hogy az ajánlott irodalomban és a háttéranyagban erre a kérdésre sem találtál irányadó választ? Ha ez a helyzet, alapjaiban kell újragondolnunk a DV pályázati szisztémáját - a mostani láthatóan nem bátorít titeket arra, hogy a fejeteket és/vagy a fantáziátokat rendeltetésszerűen használjátok.

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

András: De találtam, ám mivel nem olvastam még minden művet Abasziszról, az olvasottak közül pedig egyedül Ifinről ugranak be dolgok, ezért kérdeztem utána smile

Arról nem is szólva, hogy elég sokan írtak már Abasziszról, és lehet, hogy valakinek valahol van koncepciója egyik, vagy másik városra, tartományra - ezért írtam, hogy nem szeretnék bakot lőni, keresztbe írni.

Ötleteim és fantáziáim vannak - de sajnos mint azt már néhányszor sikerült bebizonyítanom, olykor szögesen ellentétben állnak mások (és ynev) elképzeléseivel - csak ezért kérdeztem rá, nehogy megint belessek ebbe a verembe.

A térképért pedig köszönet smile

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Üdv mindenkinek
Két dologban kérnék segítséget:
Van-e hivatalos Ifin térkép, vagy az elrendezés (a segédlet határain belül) rám van bízva?
A másik pedig, hogy van-e az asziszoknak nagy utazást leíró balladájuk, amit már kidolgozott valaki, és használható. Ha nincs, van-e valami téma/legenda amiről elképzelhető, hogy ilyen módon él továbba hagyományban.
+1 Milyen versformát használnak az asziszok?
Köszönöm a válaszokat előre is

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@kergely: létezik Ifin Domolyéktól, ami nálam ugyanúgy megáll, ahogy az ÉSZ erv várostérképei, RR-nek és/vagy mg-b-nek az Ifini éjszakák első kötete idején viszont mintha lettek volna gondjai vele. Gábor, ha látod ezt, kérlek, pontosíts, nem emlékszem a részletekre.

Költészet: az asziszok arszíl őseiktől örökölték a shavanti vándorok, Narad és Adún legendáját, ami folytatásos szappanoperaként, és hőskölteményként is felfogható. Hőseit - egy meglett korú és egy ifjú namosai tengerészt - "ugyanaz a szempár sebezte meg", ezért Kyria összeomlásának zűrzavarában szabályos magánháborút vívtak egymással. Ennek során állítólag egész Ynevet körbehajózták, többször párbajoztak karddal, vizes kötéllel és rájafarokkal, de megölniük nem sikerült egymást... és ahogy asz ilyenkor szokás, a végére cimborák és tettestársak lettek. Együtt kalandoztak, ahogy régente mondtuk, szűmos csatát nyertek a Sinemosi Ligának... és a mítosz szerint együtt is estek el a kontinens mélyében, ahová Szindvil vulkáni kürtőjén át szálltak alá, hogy az aquirok által elrabolt napot visszaszerezzék.

Az aszisz versmértékes kérdést muszáj passzolnom - a magyarról se tudok többet, ami azt illeti. Tudom viszont, hogy vérmérséklet tekintetében az arszíl és dolamin gyökerű asziszok eléggé különböznek egymástól, ahogy a sík- és a hegyvidék lakói is. A tipikus arszíl-obsz a szigetbirtoki (marannasi) Karnelian dinasztia, a Lapryssát és Ífrennast (Ifin) uraló RaszOtlokir vérvonal dolamin eredetű.

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@András: Köszönjük az információkat! Az itt közzétett térkép a célnak tökéletesen megfelel, támogatom a poszteres változatot is!  wink

Pár kérdés merült még fel bennem a térképet nézegetve: Az Ekbir-sivatag Ekebirré válása finomítás?  A Kahyr név Kahrét takarja (ha igen, a távolsága a Zedur-hegységtől tényleg ennyi)?

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Köszönöm András az infókat!  smile

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Mintha az ET-ben vagy a Sumiban lenne Ifin-térkép is, nem csak Erion... sajnos csak este tudom ellenőrízni (vagy hátha tudja valaki kapásból).

"...és veszed le véres torkodat a korcsolyámról...!"

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@lightningrider: a földrajzi neveknek nálunk is, odaát is számtalan változata van. Az Ekbir-Ekebir tipikus példa a hadsználati kopásra... de lesz ott jó pár elütés is, attól tartok.
Kahyr pedig nem maga a város, hanem a vidék - a Wendol-gerinc nyugati oldala, amin a vizek is arrafelé folynak. A technokraták tanúhegye egy szóhosszal közelebb esik a Zedur vonulatához, aminek ezzel a tónussal csak magassága van, szélessége nincs. Ahol ma tanúhegyek sorakoznak, a korok előtti korban a Zedur keleti nyúlványa húzódott - a hagyomány szerint Aquí, Mung és Mvah gyermekei zúzták szét, hogy kövéből megformálhassák a Kilencek bálványait. Kahre technikai és dologi értelemben is a Zedur-hegység része, de ténylegesen attól keletre, a Tongoriához legközelebb eső úmat-irtáson* áll.

*Az úmatok itt épp nem irtottak ki senkit - csak Phet, a Levegőég Fejedelme repült egy kört odafent, hogy szavaival egy sor lávakutat fakasszon Kahyr és Kroval között. Klienc tűztavat az Oltalmazó népének szentségei számára, melyeket a világ szívének pokla nyelt el, és korokon át az avatárok képmása őrzött - az övék, akik a világot ígérték légióiknak, és halállal fizettek odaadásukért.
A bálványok elkoptak, az aquirok eltávoztak, de a vadon tudja, amit tud: az irtásokat azóta se merte benőni.  lol

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@András: Köszönöm, hogy nem csak válaszoltál, hanem földrajzi és történeti kontextusba is helyezted a vidéket! Eszerint nem követek el nagy hibát, ha azt feltételezem, hogy hátasállattal a Zedur-hegység keleti oldaláról  Kahre tanúhegye pár nap alatt elérhető?

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Kedves András! Újabb segítséget szeretnék kérni ezúttal az aszisz szavakkal kapcsolatban. A vizitor (kyr-aszisz) kyr eredetű aszisz szó. Talán az egyetlen olyan, amit én ismerek. Ennek kapcsán felvetődött bennem a kérdés. A magitor, patrior,primor, pietor stb.  toroni elnevezéseknek van e külön aszisz megfelelője, hasonló értelmű kifejezése vagy átvéve a toroni titulatúrát, eképpen nevezik Abasziszban is a mágiahasználókat, tiszteket, katonákat stb? Nagyon Köszönöm!

Utoljára Draconarius szerkesztette (2014.04.15. 14:50:50)

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@lightningrider: egy jó lovasnak egy jó lóval minden esélye megvan rá. A Zedur felhőszéli ösvénye Riegar felől a Tongur-kapun (a Shanice és a Doardon résén) át könnyen megközelíthető, és ork vezetővel biztonságosan járható is. Elvezet egészen a Fendor-tengerig, és három vizi leágazása is van kelet felé. Akinek sietős az útja, kevés a holmija és se lova, se félelemérzete nincs, a középsőn akár száz óra alatt elérheti Kahrét. A legtöbben a harmadikat választják, ami valamivel lassabb, sokkal biztonságosabb, és élménynek sem utolsó: a tutajról derült időben mind a kilenc tanúhegyet látni lehet, a Maldar jobb partjának ún. irlav pihenőjében pedig biztonsággal megalhat, majd egyetlen hosszú vágtával Kahréig juthat az ember.

@Draconarius: a M* hagyománya szerint az emberi/familiáris kultúrák közös nyelven szólnak, és csak módjával használnak egzotikus kifejezéseket. Az aszisz és a toroni titulatúra átfedései nem az előbbi igazodásából, hanem a közös eredetből fakadnak: a legrangosabb arszíl-obsz dinasztiák a namosai kyr flottatámaszpont tisztikaráig vezetik vissza eredetüket. Hogy hogyan hangozhat eredetiben a "hercegkapitány", azon sose gondolkoztam, de ha hallanánk, szinte biztosan ráismernénk benne a maranor és az emryss gyökökre.
Lehetne cizellálni a dolgot, de szerintem nem érdemes: az asziszokról - a shadoniahoz hasonlóan -  az efféle sallangok hiánya mondja a legtöbbet.

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@András: nagyon köszönöm! Van egy olyan érzésem, hogy a készülő/elkészült új világleíró anyagok semmiképp nem fognak kárba veszni.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Nagyon Köszönöm András!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Sziasztok.

Azért itt kérdezem, mert most itt a legaktuálisabb Ifin és környéke smile


Kb. mikor játszódik az Acél és Oroszlán, mikor hullanak el a fő Kobrák?

Ehhez kapcsolódik: elérhető esetleg egy hivatalos Ynev kronológia. Van toldozott-foldozott, de az tudjuk milyen...


Előre is köszönöm!

Cuir an ra ghabhas a’deanam.

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@Gáspár András:

"létezik Ifin Domolyéktól, ami nálam ugyanúgy megáll, ahogy az ÉSZ erv várostérképei, RR-nek és/vagy mg-b-nek az Ifini éjszakák első kötete idején viszont mintha lettek volna gondjai vele. Gábor, ha látod ezt, kérlek, pontosíts, nem emlékszem a részletekre."

Zsoltnak az első vázlathoz voltak észrevételei, de Domolyék azokat megjelenés előtt átvezették (most direkt előbányásztam a levelezést, és ellenőriztem). Nekem annyi észrevételem volt, de ez nem a térképhez, hanem az Ifini éjszakákhoz, hogy a királyi palotának helyt adó domb nem Palotadomb, hanem Kilátódomb (forrás: Jó széllel toroni partra), de végül a regényben maradt a Palotadomb, a térkép pedig ahhoz alkalmazkodott. Mivel én a mai napig Moszkva teret mondok Széll Kálmán tér helyett, ez az apró eltérés egy kis fantáziával könnyen magyarázható, úgyhogy ezt nagy hibának nem mondanám.

Amúgy a térkép szerintem nyugodtan használható.

(Más: ha semmi nem jön közbe, jövő hét péntektől másfél hétig rendes évi "alkotói szabadságon" leszek, távol a várostól, munkától és családtól, egymagam. Az lesz az első, hogy előveszem az elmúlt hónapok levelezését, és reagálok, amire tudok.)

Üdv.
mg-b

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Uwel Abasziszi egyháza felől szeretnék érdeklődni. Darton quironeiai szangvinita felekezete már Hiere színre lépése előtt,  jóval korábban jelen volt a térségben. De mi a helyzet  Uwel hitével, amely fogadalmassá lett kultusza az idézett sorok szerint „a honszerzők lelkének arszíl húrjait pengette”? Már az asziszok előtt a helyben élő (utó-crantai?) népcsoportok között élt Uwel (Uk-Tar) hite, vagy a Sinemossából kirajzó arszíl-obsz honfoglalók hozták magukkal a területre? Vagy mindkét variáció áll és az uwelita kultuszok ötvöződése, egybeolvadása történt csak Hiere által deklarálva? Nagyon Köszönöm!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@Serún'rí: az A&O emlékeim szerint a 14. zászlóháború után játszódik - a keletkezése idején a VP Ynev-órája 3697-et mutatott, a cselekmény ideje ettől felfelé eltérhet, lefelé nemigen.
Hivatalos kronológia pedig nincs. Kétféle ember létezik: az, aki elméleti úton jut el odáig, hogy az írott történelem húszezer évének kritikai feldolgozása lehetetlen, és az, aki csak egy/több hiábavaló próbálkozás után látja be ugyanezt.

@mg-b: köszöntem, így már tiszta... és a Moszkva térrel sem vagy egyedül. smile
Ha nekiállsz válaszolgatni, a negyedkor térképet se feledd összefirkálni, plz.

@Draconarius: az Uwel-hit önbíráskodó vonulata érthető módon imponált a heves vérmérsékletű obszoknak, de ahogy azt számtalanszor - itt a fórumon is - kiveséztük, a kultusz lényegileg deviáns, valódi társadalmi jelentősége a hetedkori magaskultúrákban nincs, így királyi figyelemben is ritkán részesül.
Az abszolút uralkodók szeretik, ha alattvalóik az általuk alkotott törvények szerint élnek, az eljárásrendet pedig nem zavarják meg ilyen-olyan istenítéletek. UK-Tart az országalapítás előtti távolnyugaton főként orkok bálványozták - az ex-crantai szoolganépek maradéka rég nem volt elég eneregikus az ilyesmihez. Az Uwel-kultusz felvirágzása a központi hatalom megrendüléasével kezdődött: a P. sz. 20. század végi belháborúban tömegek maradtak támasz és védelem nélkül. A lovagok máig tartó népszerűsége annak köszönhető, hogy sosem próbáltak politikai tényezővé válni. Nyomott árakon dolgoznak, messze földön híresek körültekintésükről, és éppúgy irtóznak a hősi pózoktól, mint a legtöbb közrendű aszisz. Ugyanazt a szolgáltató vezéselvet követik, mint a dartoniták, csak a nagyságrendek különböznek - az utóbbiak poönt annyival gyakoribbak, mint erőszakosnál a természetes halál.

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

A pályázati segédlet Abaszisz világleírásában találtam egy ellentmondást, amit valószínűleg a régi forrás beemelése és változatlanul hagyása okozott. Az Abaszisz tartományai fejezet alatt Baraadríh leírásánál ez szerepel:

"...Udalbaar érsek — a túlparti császár lélekőrének példáját követve — árnyékként kíséri a főbírát mindenhová."

Azonban az új koncepció szerint Udalbaar rontásérsek a Baraad-sziget főbírája is egy személyben, ugyanis a két pozíció összeolvadt mióta a kormányzótanács pátriarkái egyházi személyt választanak az elnöki jogkör betöltésére. Érdemes lenne majd az illetékeseknek az ominózus részt kijavítani, ha már egyszer ilyen sok munkát fektettek az új Abaszisz háttéranyag kidolgozásába.

Gáspár András: A pályázatra szánt novellámat érintő források kérdésében küldtem egy fórum e-mailt, előre is köszönöm a válaszodat!

Utoljára DReaMSCaPe szerkesztette (2014.04.21. 04:51:47)

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@DReaMSCaPe: köszönöm az észrevételt; a hiba valós, a lehető legrövidebb időn belül javítjuk. A fórum mailre pedig ment a válasz.

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Gáspár András írta:

@Serún'rí: az A&O emlékeim szerint a 14. zászlóháború után játszódik - a keletkezése idején a VP Ynev-órája 3697-et mutatott, a cselekmény ideje ettől felfelé eltérhet, lefelé nemigen.

"A legutóbbi Zászlóháború csaknem tönkretette őket; hosszú évekbe került, mire úgy-ahogy sikerült rendet tenniük a romhalmazban." (Acél és oroszlán, 1. kiadás, 116. old.)
Eszerint is minimum '97-ben, de inkább később játszódik. A felső korlátot az jelentheti, hogy a regény végén felbukkan Calyd Carnelian, akiről azt tudjuk, hogy a 3700-as évek elején még élt, mert a Gorduint kereső Tristana még szót váltott vele. Szerintem a legesélyesebb az ezredforduló környéke (99-01).

Üdv:
D.

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@András, Diocletianus: Köszönöm a válaszokat! Így tiszta. Szerencsére, olyan nagyon sokat nem befolyásol a helyzeten, hogy a pályázat időkeretén kívül esik a Nagy Ifini Kobraírtás: említés/körítés szintjén szerettem volna hozzá nyúlni, de van ezer más ötletem is. A közegen változtat, a lényegen nem.

A kronológiát vettem, teljesen érthető.

Cuir an ra ghabhas a’deanam.

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Köszönöm András! Ha már szóba került. Bizonyos nagyobb horderejű kérdésekben (pl. tiltott kategoriás szekta felszámolása, politikai színezetű történések kezelésében) van együttműködés a már említett abasziszi Uwel egyháza és a dartoniták között? Uwel és Darton abasziszi egyháza miképpen vélekedik a mindenütt jelenlévő obsz boszorkánymesterekről, tekintettel az utóbbiak közt fellelhető nekromán hajlamokról? Együttműködhetnek e egymással ezek a csoportok (mondjuk pl. az ellenségem ellensége az én barátom elv alapján), ha azt a körülmények indokolják?

Utoljára Draconarius szerkesztette (2014.04.22. 06:37:29)

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Szkriptúra IV. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@Draconarius: ahogy a fenti szócikk is sugallja, a paktumtagadó szekták és átláthatatlan szándékú kultuszok megítélése kapcsán az új- és óhitű feleketetek/egyének közt nézetazonosság és eseti akcióegység is elképzelhető.
Ami Darton és Uwel követőit illeti, ők alapból szövetségesek és fegyvertársak; az utóbbi a pyarroni istencsalád teljes jogú tagja, nem valamiféle pária, Darton pedg a legutolsó haláltalan, aki egy másikat a pillanatnyi befolyása alapján ítél meg.