Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Ha adhatok egy kis bátorítást(főleg Mab Tee-nek).Szerintem teljesen felesleges nektek kritikákat vadásznotok és figyelni rá.Írástechnikát,szakmai segítséget Andráséktól úgyis megkapjátok,a többi vélemény pedig semmit nem számít mivel általában azt vettem észre,hogy akinek nem tetszik csak az ír kritikát.A kritika ha nem szakmai hanem magára a műre a történetre vonatkozik az teljesen szubjektív,hiába írja a kritika írója,hogy objektív próbál maradni.
Mondjuk a M.A.G.U.S világában nem szeretnék én se nemi identitászavarban szenvedőkről olvasni de ugye ez is csak egy vélemény a sok közül:)
Annyival még kiegészíteném,hogy annak a véleménye számít aki már letett valamit az asztalra.Aki nem tudja felmutatni ellenpéldaként a saját kis irományát az csak egy egyszerű vélemény marad.Igaz ebben is lehetnek jó gondolatok  de ha mindenkire odafigyeltek akkor eltűntök az útvesztőben.
Szerintem az,hogy kiadták az írásaitok az már valamit jelent.

Utoljára Raywanhur szerkesztette (2011.12.21. 21:36:13)

Pelikán elvtárs,a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Köszönöm szépen a véleményeket és hozzászólásokat.

@Senrú'rí: köszi az olvasást és a véleményezést.  smile  Amit Gulandrónak írtál, ugyanazt mondom neked is, olvasd el mégegyszer. A főhős maga jött rá, hogy már a párbaj előtt ismerték a titkát. Azzal teljes mértékben egyetértek veled, a novellám "el lett kapodva", viszont nem a tépelődés hiányzik belőle, hacsak nem arra a tépelődésre gondolsz, hogy a főhős bevallja-e az agg tanítónak születési rendellenességét vagy se.
Az a főhősnél sosem volt kérdés tárgya, hogy ő milyen neműnek tartja magát, tehát azon nem fog tépelődni, hogy férfi-e vagy nő. A valóságban is tudják a hermafroditák, milyen neműek, és ugyanúgy magukba zuhannak, ha kiderül - számukra vagy környezetük számára -, több szervük van, mint kellene: "háború dúl lelkükben". Mellette a főhős azt is szégyeli, hogy az apja, családja ellen fordult egy olyan titok miatt, ami már mindenki előtt ismert volt.
Írásoddal kapcsolatban még a türelmedet kérem, a véleményem hamarosan érkezni fog.  smile 

@Raywanhur: köszi a bátorítást.  smile A visszajelzések fontosak. Sok mindent meg lehet tudni a belőlük. Már most is sok minden kiderült számomra, és ezek bizony nem éppen pozitív, inkább megdöbbentő dolgok.

Mindenkinek: nemi identitászavarról nem írtam, nincs/nem volt szándékomban. A főhősömnek, aki tartott attól, ha kiderül a kétneműsége, akkor nem lehet embervadász, az agg tanító ajánlotta fel a döntés lehetőségét, tiszteletből és előítéletek nélkül. A főhősnek nem volt kérdés, mit választ.
Az írásom az embervadásszá válás küzdelmes útját hivatott bemutatni, ami néha tévedésekkel, s elkövetett hibákkal van kikövezve.

Itt és most szeretnék fejet hajtani Ynev kitalálói, felépítői, a Mesterek előtt. Brilliánsan találták ki ezt a többdimenziós világot. Mindent beletettek, amit csak lehetett, a legapróbb összefüggésekig. Már csak fel kell fedezni.  smile

No, kalandozni mentem...  smile

Rémálmod leszek...

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Sziasztok!
Lassan én is végzek a könyvvel. Szerintem teljes mértékben megállja a helyét, persze tudni kell, hogy egy novellapályázat művei vannak benne. Kifejezetten jó, hogy az összes hasonlóan baljós hangulatú, bár ezt lehet  a fejvadászos téma generálta.
A saját novellámban többször is találkoztam olyannal, hogy az eredeti szöveget átírták és nekem személy szerint nem igazán tetszik az új, sőt. Épp a kívánt hatás veszik ki a mondatból és néhol olyan szó is került bele, amit én kerülnék ilyen környezetben. ...de gondolom meg van ennek is az oka.

Utoljára zoltanarpad szerkesztette (2012.01.03. 17:42:30)

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Ne hidd,hogy biztos megvan az értelme:).Itt is hús vér emberek dolgoznak.Nem olvastam egyébként még a könyvet de ha nem azért lett átírva mert értelmetlen volt a szöveg,vagy mondat,vagy mert szerkezetileg nem passzolt és a tartalom,vagy a feeling megváltozott akkor ráncolnám a homlokom.Bár nem olvastam a könyvet és lehet,hogy átírva jobb lett.

Pelikán elvtárs,a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@zoltanarpad: a novellád a stilárisan legkiforrottabb, ezért legkevésbé munkaigényes kéziratok közt volt; érdemi dolgok egyáltalán, nüanszok is csak módjával - és előre egyeztetetten - változtak benne. Űztem én is ezt a szakmát valamikor, tudom, hogy néha még egy vessző is sok, de ez az állapot hamar elmúlik, és az idő előbb-utóbb megérleli a három nagy belátást is:

1. Egyedül Allah prózája tökéletes
2. Számos (köztük nem egy esztétikafüggetlen) oka van annak, hogy a szövegek nem pontosan úgy jelennek meg, ahogy az ember leadja őket
3. Nem szavakon múlik. Néha még mondatokon sem.


@Raywanhur: hagyhatám annyiban, hogy vitás helyzetekben kockadobás vagy istenítélet dönt a mondatok végső formájáról... de nem lenne tisytességes a kötetek lektoraival, korrektoraival és műszaki szerkesztőjével szemben, akik a maguk plusz négy/hat/nyolc szemével sok olyasmit észrevesznek, ami a szerkesztő figyelmét elkerüli. És nem csak a szöveget nézik pár lépéssel távolabbról, hanem a világot is - nélkülözhetetlenek az ynevi belterjességek elleni harcban, a magánvéleményükre pedig még a szakmai észrevételeken túl is érdemes figyelni: sokkal jöbban modellezik a tényleges közönséget, mint én.

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@András: السلام, انتهيت من الشكوى

Utoljára zoltanarpad szerkesztette (2012.01.04. 00:54:41)

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Elolvastam a kötetet, és - bár szerzőként is szerepelek, ezért fokozottan szubjektív vélemény - a "jobbféle" L&E kötetek közé soroltam magamban, amit még biztosan sokszor leveszek a polcról. Két szó volt érzésem szerint nem igazán Ynevre illő, egy "srác" és egy "figura". Ezen kívül maximálisan egyetértettem a helyezésekkel, nekem is ezek a novellák tetszettek legjobban.
Ami feltűnt, az a kötet komor, borús hangulata, de ennek dacára inkább éreztem ynevinek a történeteket, mint néhány régebbi novelláskötetben. Persze a téma nagyjából megadta az alaphangot is, mégsem gondoltam volna, hogy ennyire egységes lesz a végeredmény. Külön köszönet Andrásnak, hogy összekötötte a novellám egy másikkal.
Nálam a kötet beilleszkedett abba a sorba, ami egy minőségileg felívelő korszakot jelez.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Végre sikerült lélegzethez jutotnom a csodás ünnepek után és azzal a lendülettel sikerült visszatérni Ynevre is. A "könyvünket" már jó ideje végigolvastam, de ez a kis köztes idő azért arra legalább jó volt, hogy ülepedjen egy kicsit. Szóval ahogy ígértem, itt a kritika kedves szerzőtársak.
Azt azért előre bocsájtanám, hogy minden mondat elején van egy néma "szerintem", mivel nyílván egyes egyedül az én véleményemet tükrözi amit leírok. A nagyközönség biztos másként éli meg az egészet. Nem szeretnék kötekedni, köpködni (remélem senki nem veszi annak), próbáltam jó és rossz dolgot is találni minden írásban:

Spoiler veszély! smile

Jeszenszky Zsuzsanna - Kettesben: Nem sikerült annyira eredetire az alap ötlet, amennyire tervezted. Ez a skizofrén téma ha nem is lerágott csont, de még bőven a "sablonos-eredetiség" kategóriába tartozik nálam, ha érted mire gondolok. Kicsit kiszámítható, úgyhogy a csattanó sem üt akkorát amekkorát kéne. Viszont maga a nyelvezet tetszett. Gördülékeny, nincs túlbonyolítva. Egy olyan jó 6/10

Márkus Csaba - Észak az ebeké lesz: Majdnem az egész mű alatt az volt az érzésem hogy kicsit felületes, távolról szemlélünk minden eseményt, de ahoz mégsem elég távolról, hogy egy nagyobb kép összeáljon. Épp ezért nem olvasmányos. Az alap ötlet eredeti, de kicsit talán átgondolatlan és nincs rendesen kifejtve pedig egyébként lenne benne töltet csak más formában, kicsit újra gondolva: vagy egy cselekményes, fordultaos regény formájában vagy egy kicsit szárázabb, átfogóbb leírás képében. Egy boszorkány beépülését egy embervadász közösségbe nem igazán tudom elképzelni, nekem hiteltelen volt. A befejezés tessék lássékra sikerült, inkább abbahagyva lett mint befejezve. Nekem nem a kötet csúcspontja. 5/10

Néma Ákos - Kardok a ködben: Nagyon tetszettek a szereplők, egy-egy sablon azért becsúszott, de végülis jók voltak. Elég olvasmányos, helyenkén látványos. A történet nincs túlbonyolítva, de azért megállja a helyét, teljesen korrekt, egy novellába nem is igen fér el több. A végére sajnos kicsit kifullad az egész, a befejezés is gyenge. A fegyverhasználat átgondolatlan néhol, főlega a pallos + még egy fegyver elképzelhetetlen. A végét megbocsájtava, végülis egy erős 7/10

Szarka Zoltán - Árnyak gyülekezete: Úgy igazábol semmi komoly baj nincs vele, egynek elmegy. Néhol elég hangulatosra sikeredett, amit szeretek, néhol pedig elkapkodottra, amit meg nem. Nincs idő igazán átérezni, átgondolni az egészet, egyszerűen csak megtörténik. Egy kicsit talán ha hosszabb lenne jobban működne. Alpvetően rendben van. Egy jó, újraolvasható 6/10

Czövek Andrea - A klán szava: Már egyszer leírtam kicsit visszább, de a lényeg: Elképzelhetetlen hogy soha senki nem vette észre, hogy ez is van meg az is. Értem én hogy ő tudja, hogy férfi (egy kis plusszal) és csak azt nem akarja hogy kiderüljön a titka, de egy kicsitt több tépelődés belefért volna nekem, ha egy kicsit jobban megismerjük magát az ember(vadász)t. Kerülni kell a sablonokat, de azért van egy határ. Pontosabban, határ az nincs, de egy irány azért igen. Az embervadászok felkészítését sem egészen így képzelném. Az, hogy bekötett szemmel, hátrakötött kézzel úsznak valami vérfolyoban, tőrrel a szájban tényleg kemény próba, csak épp értelmetlen. A lényeg: mélyebb kifejtés, komolyabb Ynev hűség. 5/10

Héja Zsolt - Kiszakítva: Ezt inkább kihagyom bár lennem mit írnom smile. Nagyjából tisztában vagyok a novella hibáival de szívesen várom az észrevételeket, kritikákat, véleményeket, hisz rengeteg-rengeteg sok tanulnivalóm van még.

Sántha László - Vér és árnyék: Erős kezdéssel megáldott iromány, teljesen megragadott az eleje. Aztán nem egészen értem, hogy mi történt:
-tömeges szóismétlés
-modern, nem Ynevhű szavak behozatala: dzsungel, srác, teketóriázott...
-végtelenül tömör szöveg: több olyan volt, hogy oldalanként 1 bekezdés. Ez borzaszóan montonná, tömörré és fullasztóvá tette az egészet
-tőmondatok

A közepe tályékán követhetetlen káosszá olvad össze az egész, értelmetlen helyszínek, zavaros cselekmény. A nyaktörő tempó egy dolog, a követhetetlenség egy másik. A kezdés alapján az egyik legjobb lehetett volna, de aztán se füle se farka. Meglepett és összezavart. Több bekezdést, letisztultabb cselekményt! 5/10

Kiss Attila - Sebhelyek: A leg összeszedettebb írás a könyvben. Teljesen élvezhető, eredeti. Egy kicsit árnyaltabb történetet elbírt volna az embervadász oldal. A fiatalember és az orwellánus leányzó első találkozása zavaróan "brazil szappanoperásra" sikerült, de ez már csak szőrszál hasogatás. Teljesen rendben volt. Erős 7/10

Liptay Zoltán Árpád - Átkos szenvedély: Egy kicsit az volt az érzésem sok helyen, hogy: mindjárt történik valmi... de aztán mégsem. Az egy enyhe túlzás, hogy unalmas, mert távolról sem az, de nem igazán éreztem indokoltnak a hosszát. A wierek sosem voltak a szivem csücske, kb oda valók ahol (szernecsére) a khál pihen, de nem Ynevre. Ettől függetlenül végülis szépen kikerekedik bár néhol kicsit következetlen. Nem rengeti meg a világot, de azért ott van a helyén ahogy kell. Egy közepes 6/10

Szentesi Kadosa & Szentesi Levente - Vihar előtt: Úgy jó ahogy van. Helyenként látványos, egységesen gördülékeny, nem akar felkapaszkodna a már ismert Ynevi nagyságok hátán, inkább magévá teszi azokat. Talán az egyik, ha nem a legjobb írás a kötetben. Még biztosan újra olvasom, ha nem is a bonyolultsága miatt, hanem mert jól esik 7-8/10

Ugh... nagyon hosszúra sikeredett, de úgy érztem ez a fórumon egymás véleményezésének a színhelye. Amiket írtam abszolút nem offenzív jelleggel írtam, remélem ezzel (ha a tartalommal nem is) mindenki egyet ért.

Cuir an ra ghabhas a’deanam.

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Héja Zsolt - Kiszakítva

Maga az alaptörténet jó, engem inkább a kivitelezés zavart. Elsőkörben, hogy római számokat használsz a részek elválasztására. Ez regényekben a fejezeteknél szokás, novellában arab számokkal szokták elválasztani a részeket, továbbá, hogy a számozott részeken belül háromcsillagozol. A számok vagy a háromcsillag ugyanazt jelenti. El kellene döntened, hogy vagy számozol vagy csillagozol, a kettőt együtt szerintem felejtsd el, esetleg a végén tudom elképzelni számozott részek után a csillagokat, főleg, ha keretet használsz. Itt simán végigszámozhattad volna a csillagos részeket is.

Az első rész a magitorról szól, utána nézőpontot váltasz, és már az embervadász szemével látunk. Regényeknél szokás, hogy több szereplő szemszögéből láttatod a világot, novellánál - tekintve hosszát - nem igazán. Az első részt szerintem simán el lehetne/el lehetett volna hagyni, és valahogy beépíteni a többi részbe. A lényeg az lenne/az lett volna, hogy folyton az embervadász szemével lássunk.

A történet számomra egyenes vonalú egyenletes mozgás. Jó lett volna, ha több fordulat kerül az írásba, vagy egy nagyobb.

Ami nekem tetszett az a fogadóban játszott dal. Szépen összeraktad.

Összességében annak az irányzatnak, amit itt veled együtt többen képviselnek, szeretnek, szerintem megfelel az írásod. Viszont a fent leírtak - bár lehet, hogy szőrszálhasogatásnak tűnnek - talán segítenek egy kicsit előrébb jutni. smile

Kiss Attila - Sebhelyek

Mondatszerkesztésben, stílusban sokkal közelebb áll hozzám, a novella felépítése is sokkal jobb, mint a Kiszakítva című írásé.
Több szálon fut a cselekmény, ennek ellenére követhető, van eleje vége. Olvastatja magát.
Számomra nagyon fontos a történet elmesélése. Hiába tökéletesen hű egy mű Ynevhez, ha rémesen nehéz olvasni, vagy többször neki kell futni, a kacifántos mondatszerkezetekről nem is beszélve.
A Sebhelyek ebből a szempontból jól össze lett rakva, szívesen olvastam.  smile

Szentesi Kadosa és Levente - Vihar előtt

Bár az elején volt egy-két mondat, amire azt mondtam, hogy juj, de utána nagyon szépen belendült a történet. Gördülékeny, olvasmányos, jók a jelenetek. Szépen összerakott írás.


Ha valakinek még lógok a véleményemmel, akkor nyugodtan koppintson a fejemre. smile

Összegezve: Vannak az antológiában gyengébb és erősebb novellák.
Más szempontok szerint olvastam a novellákat. Hozzám az irodalmibb szövegek álltak közelebb, fentebb már leírtam, hogy nekem az olvasmányosabb, gördülékenyebb írások jönnek be.
A Kardok a ködben antológiában az a jó, hogy különböző irányzatok vonulatait is fel lehet fedezni, így végül mindenki megtalálja a maga kedvencét.

Itt tolmácsolnék egy kérést: Az idősebb generációkból való olvasók kicsinek találják a betűk méretét, ezért örülnének neki, ha legközelebb egy-két pontnyival nagyobbak lennének a betűk. Köszi.

Utoljára Mab Tee szerkesztette (2012.03.03. 17:12:00)

Rémálmod leszek...

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@ Mab Tee: A Sebhelyek elkövetőjeként köszönöm a biztató mondatokat, bár volt a stílussal kapcsolatban olyan észrevétel, hogy megfogalmazás szempontjából néha túlságosan bombasztikusra sikeredtek jelenetek. Többször elolvasva a saját novellám, bizony tetten értem magam. smile Annyit hozzá kell tennem, hogy a szerkesztés sokat javított a kulcsjelenetek élvezhetőségén nyelvi és tartalmi szempontból is. Remélem a következő novellában - ha lesz ilyen - sikerül orvosolni a régi hibákat, és újakat elkövetni. smile

Nem tudom, én írtam-e már kritikát. Megtenném, ha elmulasztottam. smile Formailag tetszett az írás, főleg a környezet ábrázolása. A konfliktusválasztásban talán túl sok volt az evilági áthallás, de az érzelmek ábrázolása tetszett. Én mindenképpen biztatnék a további írásra, Ynevnek is szüksége van a hölgyek által megtestesített változatosságra.

Kadosának és Leventének is szeretném megköszönni a novellát, régi kedvenceim a dwoonok, a kivitelezés és a sztori tetszetős. Egyszerű, egyenes vonalú cselekmény, jó karakterábrázolás, szerintem ennyi ebben a terjedelemben pont elég is. Én sem vagyok bizonyos mértéken túl a formai bravúrok és hűdecsavaros sztorik híve, egy teljes könyv már fárasztó belőle. Ez a kötet ilyen szempontból - szerintem - élvezetesen változatos lett, amit a novellák elhelyezése is elősegített.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@ligthningrider: nekem bejött a mesélőkéd.  smile  Mindannyian keressük hangunkat, elkövetünk itt-ott hibákat. A lényeg viszont a fejlődésen van, hogy ennél már csak jobbakat írjunk.
Az írás nehéz mesterség. Ebből a szempontból az író olyan, mint az embervadász: hosszú éveken keresztül kell tanulnia, mire a tollforgatás mesterévé válik. Sok kitartás, szorgalom, olykor bátorság kell hozzá, főleg, ha valaki a "Legjobbak" közé akar kerülni. Próbák sora keresztezi útját, van, amikor pofáraesés lesz belőle. Fel kell állni és továbbmenni.
Ez is egy ilyen próba volt. És ha akarjuk, ha nem, jön a következő.  smile

Köszönöm szépen a biztató szavakat. Remélem, összefutunk még, ha más nem, egy antológia erejéig.

Rémálmod leszek...

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

@Mab Tee: Én is köszönöm a biztató szavakat! Hát, a legnagyobbak közé alig hiszem, hogy bekerülhetek, de ezzel a csapattal szívesen tennék még próbát egy másik antológiakötetben. Talán az összes LE kötetet olvastam, és azt hiszem, amit összehoztunk, a vállalhatók közé tartozik.
Persze, mindig van hová fejlődni, személy szerint nem valószínű, hogy egy-két novellánál többre leszek képes. Remélem a jövőben, ha jobb nem is, rosszabb sem lesz.  smile

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Szkriptúra II. - M.A.G.U.S. novellapályázat

Nagyon oktalan kérdés lenne, hogy terveztek é, esetleg a közeljövőben hasonló pályázatot? Adj Isten vannak novelláskötet ötletek, tájegységek, vagy események, amik kulcsszavakban elárulhatóak lennének?

Például: Az Északi szövetség valamely államáról, vagy Toronról novelláskötet, 40-60 oldalban, segédletként bibliai magasságokban használva a DV-nél megjelent két új kieget.
( Tényleg csak példa, Boomen mesternél ki tudna jobban Toronról akármit is írni? smile )


Maradok Tisztelettel : Ark

Ha a lábad már nem bírja, a szíved vigyen tovább!