Hozzászólás: Karakteralkotás

KLM írta:

Hali!
Nem egyszerűbb megadni, hogy a varázslói mágiahasználat is egy százalékos képzettség,
1% = "sok BMP" = 1 Manapont?

@KLM: Nem, mert a kasztra én nem képzettségcsomagként gondolok. A kaszt az ETK-ban rengeteg dolgot meghatároz, például a harcértéket vagy a fájdalomtűrést vagy a varázslást. Ezekből kellene képességeket összegyúrni, így megmaradnának a kasztok és lehetőség nyílna szabadon karaktert alkotni. Továbbá a szinteknek is lenne értelme, hiszen ezek a képességek a tapasztalati szintektől függenének.
Én még mindig a 3  szintű (vagy a 2) képzettségrendszert támogatom, nem a százalékosat. A százalékos képzettségeknél, meg ha tényleg minden képzettségalapú a rendszer, akkor a tapasztalati szintnek nincs sok értelme, szóval akkor jóformán minden változna.
Az általam felvetett rendszerrel, még ha nincs is konkrétan kidolgozva, s csak ötlet, de megmaradhat az ETK rendszere úgy, hogy közben lehetőség nyílik a szabad karakteralkotásra a 2. könyvben.
Persze meg kell határozni pontosan a "képességeket", melyeket a kasztok birtokolnak, ami egy kis munka, de így magába a rendszerbe mégsem kell nagyon belenyúlni.

És engedjetek meg egy idézetet az ETK-ból: "A varászhasználók elsődleges képessége a mágiahasználat."

Utoljára Narmor szerkesztette (2011.04.29. 17:59:11)

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Narmor írta:

Talán, hogy a kasztok is megmaradjanak, meg a szabad karakteralkotás is lehetővé váljon be kellene vezetni a "képességeket", melyeket ugyancsak pontokból lehetne venni. Így elérhető lenne, hogy megmaradjon a kaszt "önállósága" (a varázsló magasmágia használatára képes). Ezek a képességek pedig a szinthez kötődhetnének, így nőhetne szintenként a manapont (természetesen lehet olyan tulajdonság, mely hatással van rá és még pluszt ad hozzá stb.)
Persze ezekből nem lenne túl sok, ne legyen bonyolúlt. Tehát a mágiahasználat egy képesség, mely alá tartozhat több rész: tapasztalati/magas/papi stb., akár részletesebben is fel lehet osztani. Ehhez mondjuk minden főkasztnak legalább 1 képességet kell adni, plusz még amennyi szükséges (a variálhatóság érdekében), majd ezeket pontozni, hogy "vásárolhatók" legyenek.
A képzettségek meg akkor megmaradhatnának AF-KF-MF vonalon.

Úgy vélem, ez egy olyan megoldás, mely egyszerű marad, de lehetővé teszi a szabad karakteralkotást. Továbbá újra van értelme a szinteknek. (A TP/szint dolgon gondolkodni kell, de talán azokat is lehetne vásárolni tongue, aki elköltögeti a pontjait, kevés marad neki jó szintlépés-táblázatra. tongue)

Szerintem is valahogy ilyen "képességek" irányába lehet az előre.

A képzettségekkel kapcsolatban egyelőre annyi világos nekem, hogy irgalmatlanul bonyolult a helyzet, mert a legtöbb képzettség nem összehasonlítható egymással, úgyhogy valószínűleg legalább alcsoportokra kellene bontani őket. (Az egyik lehetséges bontás, hogy milyen hasznot hajt a képzettség, de ez nem kellően átfogó. Valami olyasmire gondolok, hogy lehetne például "Harci képzettség", "Anyagi hasznot hajtó képzettség", stb. A probléma itt, hogy mi a bánatban mérhető például egy időjóslás hasznossága? Vagy egy méregkeverés az most anyagi hasznot hajt - a mérget el lehet adni - vagy harci előnyt biztosít? Szóval sok a kivétel.) Ebből úgy érzem, hogy a Harci képzettség egyértelműen egy önálló kategória, amit kellően sok idő és kitartás mellett ki lehetne matekozni értelmesen.

Többször felmerült, hogy a képzettség Af-Mf, vagy Af-Kf-Mf, vagy ötfokú, vagy %-os legyen. (Meg kell mondanom, hogy ebből a %-os rendszernél nem biztos h tökéletesen értem, ki mire gondol, úgyhogy ha valakinek van kedve és energiája, az elmesélheti nekem lassan, sok példával, mintha egy 5 évesnek magyarázna big_smile) Globálisan viszont az az érzésem, hogy ha van a háttérben valami rejtett paraméter, aminek kellően nagy a felbontása (kvázi nevezzük most %-nak), akkor a delikvens annyi részre szabdalja a dolgot, amennyire akarja (legyen az 2-3-5), vagyis a (kvázi) százalékos univerzálisabb rendszer, ami magában foglal(hat)ja a többit. Ugyanakkor az is világos, hogy az ETK nem véletlenül ad különböző Kp követelményt Af és Mf esetén, vagyis az, hogy hány Kp = 1% nem triviális. (Sőt, nekem már az is meglepő volt, hogy az ETK az összes százalékos képzettséget, legyen az mászás, vagy zsebmetszés ugyan azzal Kp/% átváltással kezelte.)
A másik, amit itt problémaként látok, és még senkitől nem hallottam, hogy %-ok esetén nagyon fontos, milyen ára van az ismétlésnek, vagy egyáltalán van-e lehetőség ismétlésre. Ha a karakter élete múlik rajta (mondjuk mászni kell életveszélyes helyen), akkor az 50%-os túlélési arány nagyon kevés. Viszont ha van lehetőség ismétlésre (és különösen akkor, ha kalandon kívül még az idő sem szab korlátot az ismétlések számának), akkor az 50% már kifejezetten sok. (50% esélye van, hogy elsőre sikerül; 75%, hogy két próbálkozásból megvan; 87,5%, hogy három próbálkozásból jó lesz; 93,75%, a siker esélye, ha az illető négyszer próbálkozhat, stb.) Szóval itt is nagy különbségek lehetnek látszólag azonos értékek között.

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Hali!

Narmor írta:

@KLM: Nem, mert a kasztra én nem képzettségcsomagként gondolok.

Az a Te bajod tongue

A kaszt az ETK-ban rengeteg dolgot meghatároz, például a harcértéket vagy a fájdalomtűrést vagy a varázslást.

Ezek miért nem lehetnek képzettség-alapúak? Egyébként meg ha megveszem ezeket az AD+D 3rd jellegű
"feat"-eket, akkor magasabb szinten meglesz mind a harcos, mind a varázsló "szükséges featcsomagja",
akkor mi lesz?

A százalékos képzettségeknél, meg ha tényleg minden képzettségalapú a rendszer, akkor a tapasztalati szintnek nincs sok értelme, szóval akkor jóformán minden változna.

Már miért ne lenne értelme? Jelzem már most,  ZŐD/ETK is korlátozza, hogy egy százalékos képzettség
egy szinten mennyivel nőhet.

Az általam felvetett rendszerrel, még ha nincs is konkrétan kidolgozva, s csak ötlet, de megmaradhat az ETK rendszere úgy, hogy közben lehetőség nyílik a szabad karakteralkotásra a 2. könyvben.

Százalékosnál is.

Persze meg kell határozni pontosan a "képességeket", melyeket a kasztok birtokolnak, ami egy kis munka, de így magába a rendszerbe mégsem kell nagyon belenyúlni.

Százalékosnál is.

És engedjetek meg egy idézetet az ETK-ból: "A varászhasználók elsődleges képessége a mágiahasználat."

A mágiahasználat meg képzettség - ha már az szőrszálnak hasogatásánál tartunk.

---------------

NémaÁkos írta:

A probléma itt, hogy mi a bánatban mérhető például egy időjóslás hasznossága? Vagy egy méregkeverés az most anyagi hasznot hajt - a mérget el lehet adni - vagy harci előnyt biztosít? Szóval sok a kivétel.)

Hmmm.... Ezt inkább a "mesélői ismeretek" kezelje - azzal, hogy ki lehet hegyezni egy-egy képzettségre
v. varázslatra egy mesét/helyzetet és ha lehet, úgy alakítsa a történetet, hogy minden karakter egyformán
megkapja a maga 15 perc hírnevét.

Globálisan viszont az az érzésem, hogy ha van a háttérben valami rejtett paraméter, aminek kellően nagy a felbontása (kvázi nevezzük most %-nak), akkor a delikvens annyi részre szabdalja a dolgot, amennyire akarja (legyen az 2-3-5), vagyis a (kvázi) százalékos univerzálisabb rendszer, ami magában foglal(hat)ja a többit.

Jó meglátás és megfogalmazás - bár már többször emlegettük, hogy valahol szerepel,
hogy az af 40%, mf 90% a ZŐD/ETK/Rúna szerint.

Ugyanakkor az is világos, hogy az ETK nem véletlenül ad különböző Kp követelményt Af és Mf esetén, vagyis az, hogy hány Kp = 1% nem triviális. (Sőt, nekem már az is meglepő volt, hogy az ETK az összes százalékos képzettséget, legyen az mászás, vagy zsebmetszés ugyan azzal Kp/% átváltással kezelte.)

Szintén jó meglátás.

A másik, amit itt problémaként látok, és még senkitől nem hallottam, hogy %-ok esetén nagyon fontos, milyen ára van az ismétlésnek, vagy egyáltalán van-e lehetőség ismétlésre. Ha a karakter élete múlik rajta (mondjuk mászni kell életveszélyes helyen), akkor az 50%-os túlélési arány nagyon kevés. Viszont ha van lehetőség ismétlésre (és különösen akkor, ha kalandon kívül még az idő sem szab korlátot az ismétlések számának), akkor az 50% már kifejezetten sok.

A Kódex ezt úgy kezeli, hogy ha a képzettséged (%-os) fölé dobsz, de a nehézség alá,
akkor kicsi rontásnál - levonással - újra próbálkozhatsz, nagy (20%+) rontásnál akár
halálos következmények is lehetnek.

Adios
KLM

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

KLM írta:

A kaszt az ETK-ban rengeteg dolgot meghatároz, például a harcértéket vagy a fájdalomtűrést vagy a varázslást.

Ezek miért nem lehetnek képzettség-alapúak? Egyébként meg ha megveszem ezeket az AD+D 3rd jellegű
"feat"-eket, akkor magasabb szinten meglesz mind a harcos, mind a varázsló "szükséges featcsomagja",
akkor mi lesz?

Gondolom, hogy azért hívta Namor "képességnek" ezt képzettség helyett, mert ezt az átvándorlást akarta elkerülni. Szóval vannak itt képzettségek, amik általában statikus előnyöket biztosítanak (mint mondjuk fegyverhasználat Mf), és lehetnek rejtett, az ETK-ban függöny mögött lévő "kaszthatározók", amiket később nem lehet megvenni, viszont általában szintenként adnak valamilyen előnyt (például HM-et, Fp-t, Mp-t). Asszem az egyetlen ETK-s képzettség, ami később is beszerezhető, és így viselkedik, az a pszi (és annak is csak az egyik variánsát lehet tanulni a háromból).

Bár igazándiból ott van Mogorva Chei, aki harcos + arel pap + ismer slan diszciplinákat is, vagy Sonor, aki varázsló, de a tűzvarázslók is maguk közé fogadták, stb. Szal nem biztos, hogy irtózni kell attól, h ez képzettség legyen, csak akkor vigyázni kell vele, hogy egyrészt tényleg magas szinten lehessen belemászni ebbe, másrészt kompatibilis legyen a többkasztúsággal. (Értsd: ami az ETK-ban többkasztúság, az a képzettségrendszerben osztott képzettségcsomag.)

A másik, amit itt problémaként látok, és még senkitől nem hallottam, hogy %-ok esetén nagyon fontos, milyen ára van az ismétlésnek, vagy egyáltalán van-e lehetőség ismétlésre. Ha a karakter élete múlik rajta (mondjuk mászni kell életveszélyes helyen), akkor az 50%-os túlélési arány nagyon kevés. Viszont ha van lehetőség ismétlésre (és különösen akkor, ha kalandon kívül még az idő sem szab korlátot az ismétlések számának), akkor az 50% már kifejezetten sok.

A Kódex ezt úgy kezeli, hogy ha a képzettséged (%-os) fölé dobsz, de a nehézség alá,
akkor kicsi rontásnál - levonással - újra próbálkozhatsz, nagy (20%+) rontásnál akár
halálos következmények is lehetnek.

Ez valamilyen szinten működhet, de azért bizonyos képzettségeknél furcsán jön ki a halálos következmény. Úgy értem, éneklés/zenélésnél még el tudom képzelni, hogy agyonver a közönség, de például a szexuális kultúrába már bele sem merek gondolni big_smile

Mi ez a kódex amúgy? Ezt annyian emlegetitek.

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Én meg szeretném, ha eljuthatnánk oda, hogy alkothassunk ötletes karaktereket mesterséges, a regényekkel erőszakot tevő korlátok nélkül. Például mondjuk egy Holdkos magisztert, aki leginkább egy fejvadász-varázslóra hasonlít, de mégsem akarnám kettős kasztúnak. Hanem meg lehessen venni a képzettségeit.

Tudom, hogy már megint megrögzött DnD ellenesnek fogok tűnni, de én határozottan nem szeretem a feat-eket. Szerintem csak bonyolítják a rendszert feleslegesen. Szerintem nincs rájuk szükség a MAGUS-ban.

@NémaÁkos: A Kódex (borítóján Codex) 1996-ben jelent meg a Nítor kiadó gondozásában. %-os rendszerű volt, de sok mindenben emlékeztetett a MAGUS-ra. Nem véletlenül, hiszen Nyulászi Zsolt írta, aki az első kiadású Nagy Zöldnek is a társzerzője volt. Egyébként a Kódex rendszere kiváló volt! Nagyon logikus, következetes, szabad karakteralkotós stb.
Ajánlom figyelmedbe: http://enrawell.wordpress.com/2010/03/0 … o-a-codex/

Utoljára bubmac szerkesztette (2011.04.30. 17:49:06)

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

@KLM: Azért nem lehet képzettség, mert az ETK nem képzettségalapú. (és nem tartom jónak  százalékos rendszert.) Meg azt tartom szem előtt, hogy minél kevesebbet kelljen belenyúlni a rendszerbe.
Magas szinten meglehetnek a karakternek a harcos és a varázslói képességei is, de bizonyos korlátozással csak a egy részük fejlődne szintenként. Alapvetően a multikasztok modellezésére lenne szükség valamilyen módon...

@bubmac: De egy karakter nem attól lesz ötletes, hogy milyen rendszerben állítom össze... legalábbis szerintem. Attól, hogy ilyen képzettsége van és nem olyan... Én teljesen különböző karaktereket tudok összeállítani úgy is, hogy csak kasztok vannak és egyáltalán nincsenek képzettségek. Sőt, harcosból is képes vagyok százfélét csinálni, mindegyik más lesz... Előtörténet, személyiség, célok stb.
Szerintem meg a képzettségek bonyolítanák, a kasztot választani sokkal egyszerűbb, mint hatvan-nyolcvan képzettségből összeállítani egy normális karaktert... nem beszélve az njk-król.

Mindenesetre mindegy. Látom, hogy nektek a Kódex a példakép. Én már csak DnD párti vagyok, ezen nevelkedtem, d20-al játszom a leggyakrabban stb. No, majd kiderül a "szerkesztők" mit hoznak össze. Mi azonban valószínűleg továbbra sem fogunk egyetérteni.

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

@Namor: természetesen én is képes vagyok 100 féle harcost alkotni előtörténet és személyiség alapján. Csakhogy itt nem a szerepjátékos képességeinkről vitázunk, hanem szabályötleteket beszélünk át. A kettő teljesen más. Ha olyan kiválóan tudsz kasztokből ötletes karaktereket alkotni, akkor nincs is szükséged új szabálykönyvre, bőven elég az ETK, nem?
Természetesen amíg 2 ember ér a földön, nem fognak mindenben egyetérteni és ezzel nincs is semmi baj. Én nem d20-on nevelkedtem, hanem ETK-n, de ez nem számít, mert itt csak ötletelünk a saját szórakoztatásunkra. Abban viszont maximálisan egyetértek veled, hogy majd ha a "szerkesztők" előrukkolnak valamivel, akkor majd több értelme lesz vitázni.

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Narmor írta:

Azért nem lehet képzettség, mert az ETK nem képzettségalapú.

Ez eddig eszembe se jutott, de most adott egy új ötletet.

Ha kijelentjük, hogy a rendszer képességalapú (és most ne a 10 alapképességre gondoljon senki), akkor el lehet menni ebbe az irányba is.
Ez esetben a karakteralkotásnál kapna mindenki X pontot, amiből költhet különféle dolgokra (képzettségek sokasága, harci tudás, mágia, háttér, stb.), ám mindegyiknek csak a fontossági szintjét határozná meg, és később ennek megfelelően fejlődnének a dolgok.

ETK-ra lefordítva ez kb. így nézne ki két példában:
harci tudásra:
nem költ - nincs HM
gyenge - 5 HM
közepes - 8 HM
erős - 11 HM

mágiára:
nem költ - se mágia, se pszi
minimális - pszi AF, szellemekkel való kommunikáció, hasonló apró dolgok
kicsi - pszi MF (pyar) és kis arkánum, vagy slan pszi, vagy lángőrök tűzmágiája, szóval ez a szint
közepes - tapasztalati (pl. boszorkány) mágia, papi mágia és a hasonló erejűek
erős - magas mágia
hatalmas - ősmágia

Ennyi, csak szépen be kell lőni az "árakat", meg meg kell szüntetni a dupla-megjelenéseket (pl. pszi ne legyen képzettség). Aztán X változtatásával a hősösségi szint is növelhető-csökkenthető.

Elsőre kivitelezhető ötletnek tűnik (létezik egyébként hasonló karakteralkotás, lásd Shadowrun), lehet vele egyedi karaktereket is alkotni, nem vész el a kasztok varázsa sem, bár nem tudom kit mennyire érintene fájóan a finomhangolás lehetőségének hiánya.
Mindenesetre járható út lenne szerintem az ETK-hoz nagyon ragaszkodók és az erősebb reformokat kívánók számára is.

Utoljára Sötét Ezredes szerkesztette (2011.04.30. 20:42:53)

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Ezt asszem már az általános beszélgetőben leírtam, de az ÜTK 1-nek szerintem is minél inkább ETK jellegűnek kellene lennie (csak ott belenyúlni, ahol nagyon muszáj). A konkrét számértékek változhassanak, de ami az ETK-ban kaszt volt, az az ÜTK 1-ben is legyen az, ami az ETK-ban képzettség volt, az az ÜTK 1-ben is legyen képzettség. Szerintem a hangsúlynak itt az új kasztokon és varázslatokon kellene lennie, amik közelebb hozzák egymáshoz a játékot és a regényeket.
Az ÜTK 2-ben viszont opcionális szabály címszó alatt meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a játékosok levethessék az ETK korlátait, alkothassanak szabadon karaktert, lecserélhessék a Af/Mf, vagy akár kasztos rendszert (ha akarják, de nem kötelező). Ennek jegyében minden rendszerrel kapcsolatos ötletelés, amit szerintem itt folytatunk, az az ÜTK 2 - opcionális szabály tengelyen zajlik.

Ezzel kapcsolatban most a pszi szúrja a szemem, mert egyrészt valóban pszipontot ad szintenként, vagyis tényleg a Kp/HM/Mp/stb. rovására kellene ennek történnie ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen a rendszer, ugyanakkor ezek közül az ETK-ban egyik sem változik. Ha megtiltjuk, hogy a későbbiekben pszit tanuljon valaki, az kersztülhúzza ugyan a kérdést, de egyrészt nem ETK-s, másrészt nagyon ki is szolgáltathat egy harcost tudati támadásoknak.
Most a legjobbnak talán azt érzem, ha a psziben a szintlépés nem automatikus, hanem minden újabb szintet Kp-ért kell vásárolni, ami valamilyen szinten összeköti a kettőt, talán egy picit rugalmasabbá is teszi a rendszert, ideológiailag is meg lehet indokolni (a képzettség fejlesztése állandó gyakorlást igényel, mely mellett a karakternek kevesebb energiája marad egyéb képzettségeinek fejlesztésére), de hogy egy hardcore ETK-s gyomra mennyire veszi be a dolgot, azt nem tudom.

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

...hogy egy hardcore ETK-s gyomra mennyire veszi be a dolgot, azt nem tudom.

Egy hardcore ETK-s továbbra is az ETK-t fogja használni, mindegy mivel állnak elő a készítők.
Nem értem mért ragaszkodnak olyan sokan ahhoz, hogy az új alapkönyv a régi rendszeren alapuljon. Ha erre van/lenne igény, akkor logikusabb lenne újra kiadni az ETK-t...

Szerintem a hangsúlynak itt az új kasztokon és varázslatokon kellene lennie, amik közelebb hozzák egymáshoz a játékot és a regényeket.

Elolvasva a hozzászólásokat úgy látom ezzel többnyire mindenki egyetért.
Az új rendszer legfontosabb feladata, hogy a játéktechnika nyelvén fogalmazza meg a regények által bemutatott világot.

Egy egyedi, tehát jó karakter jóval bonyolultabb annál, mint amit a kasztrendszer le tud képezni. Egy modern szerepjátékrendszernél hatalmas hiba, ha fölösleges korlátokat állít a játékosok elé karakteralkotáskor. Csak két elengedhetetlen korlát van: a játékegyensúly, és a világhűség.
Ezért én is a teljesen képzettségalapú rendszert támogatom. Szóval pl. a HM-t, vagy az UTK-ból ismert iskolákat teljesen fölöslegesnek tartom. Az, hogy vannak e a könyvben előregyártott archetípusok (gyakorlatilag a régi kasztok) a rendszer szempontjából mindegy.

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Hali!

Mabadilo írta:

Nem értem mért ragaszkodnak olyan sokan ahhoz, hogy az új alapkönyv a régi rendszeren alapuljon.

Talán olvass vissza  wink

Adios
KLM

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Mabadilo írta:

...hogy egy hardcore ETK-s gyomra mennyire veszi be a dolgot, azt nem tudom.

Egy hardcore ETK-s továbbra is az ETK-t fogja használni, mindegy mivel állnak elő a készítők.
Nem értem mért ragaszkodnak olyan sokan ahhoz, hogy az új alapkönyv a régi rendszeren alapuljon. Ha erre van/lenne igény, akkor logikusabb lenne újra kiadni az ETK-t...

Szerintem a hangsúlynak itt az új kasztokon és varázslatokon kellene lennie, amik közelebb hozzák egymáshoz a játékot és a regényeket.

Elolvasva a hozzászólásokat úgy látom ezzel többnyire mindenki egyetért.
Az új rendszer legfontosabb feladata, hogy a játéktechnika nyelvén fogalmazza meg a regények által bemutatott világot.

Egy egyedi, tehát jó karakter jóval bonyolultabb annál, mint amit a kasztrendszer le tud képezni. Egy modern szerepjátékrendszernél hatalmas hiba, ha fölösleges korlátokat állít a játékosok elé karakteralkotáskor. Csak két elengedhetetlen korlát van: a játékegyensúly, és a világhűség.
Ezért én is a teljesen képzettségalapú rendszert támogatom. Szóval pl. a HM-t, vagy az UTK-ból ismert iskolákat teljesen fölöslegesnek tartom. Az, hogy vannak e a könyvben előregyártott archetípusok (gyakorlatilag a régi kasztok) a rendszer szempontjából mindegy.

Ha ismered RR irását gondolatok a  játékegyensulyról cimen, talán még az se szükséges(ugyanis egyrészről lehetetlen megteremteni, másrészről pedig felesleges is, ha szerepjátékot játszol. ha hack'n'slash akkor persze nem rosz ha törekednek rá de gondolom mindenki egyetért h ez nem az a játék.)
Szóval maradt a világhűség, és h az itteniek többsége ez érdekében hajlandó lenne elszakadni az ETK-s alapoktól is(ugyanis a hardcore ETK-snak a legkisebb változtatás is szentségtörés ugye....).

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

@Smerto: most itt is egyetértek veled! smile Szerintem a játékegyensúly marhaság, ha szabad ilyen erősen fogalmaznom. Szerintem a játékegyensúly kényszerítése több kötöttséget erőszakol egy rendszerre, mint mondjuk a kasztok. Én még az valósághűséget sem tartom feltétlenül maximálisan fontosnak egy rendszernél, viszont mindennél fontosabb az, amit te is írtál: a világhűség!

Utoljára bubmac szerkesztette (2011.05.03. 15:56:16)

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

KLM írta:

Talán olvass vissza

Már megtettem, de egy érv sem volt túl meggyőző. Nem akarok erről vitatkozni, csak kifejtettem, hogy én egy teljesen új rendszer pártján állok. Természetesen mindenki véleményét tiszteletben tartom, de persze ezt ugyanúgy elvárom másoktól is.

Smerto írta:

Ha ismered RR irását gondolatok a  játékegyensulyról cimen, talán még az se szükséges(ugyanis egyrészről lehetetlen megteremteni, másrészről pedig felesleges is, ha szerepjátékot játszol. ha hack'n'slash akkor persze nem rosz ha törekednek rá de gondolom mindenki egyetért h ez nem az a játék.)
Szóval maradt a világhűség, és h az itteniek többsége ez érdekében hajlandó lenne elszakadni az ETK-s alapoktól is(ugyanis a hardcore ETK-snak a legkisebb változtatás is szentségtörés ugye....).

Ismerem az írást. Szerintem a játékegyensúly szükséges, de nem kell görcsösen ragaszkodni ahhoz, hogy minden archetípus tökéletes egyensúlyban legyen, viszont elengedhetetlen az ETK-s bárdféle jelenségek kiszűréséhez. A világhűség fontosabb nála, de ettől még szükséges, (elismerem rossz sorrendben írtam le). Mellesleg az írás sem arról szól, hogy mekkora barom, aki kitalálta a játékegyensúlyt, csak arról, hogy ez egy kevésbé lényeges dolog.

bubmac írta:

Én még az valósághűséget sem tartom feltétlenül maximálisan fontosnak egy rendszernél, viszont mindennél fontosabb az, amit te is írtál: a világhűség!

Ne haragudj, de most szó sem esett a valósághűségről, bár arról is gyakoriak a viták. A világhűséget meg én írtam, bár igazából lényegtelen.

A hozzászólásomban a hangsúly nem a korlátokon, hanem a karakteralkotás szabadságán volt, én pont azt szeretném, ha a játékosok minél kevesebb akadályba ütköznének, amikor ki akarják dolgozni karaktereiket. Még egy példa: a kidobásos rendszernél nagy valószínűséggel nem olyan lesz a karakter, mint amit elképzel az ember, csak fölöslegesen nehezíti a játékosok életét.

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

@Mabadilo: igazad van, te írtad előbb a világhűséget! Elnézésedet kérem! Lehet, hogy nagyobb szerepjátékos teljesítmény az, ha valaki kijátszik egy olyan karaktert, aki nem teljesen az elképzelései szerint alakult, mint az, ha valaki belövi a számokat pontosan olyanra, amilyenre elképzelte. Persze ezzel nem állítom azt, hogy aki szabadon alkotja a karakterét az nem jó szerepjátékos, mielőtt félreértés lenne ebből. Ha rajtam múlna én mindkét lehetőséget megadnám az ÜTK-ban. Akár úgyis, amit már fentebb kifejtettem, hogy kockadobásokat lehetne szabadon vásárolni karakteralkotásnál.

Amúgy a vita valóban meddő addig, amíg nem tudjuk pontosan, hogy mit tervez a kiadó. Sajnos érdemi kinyilatkoztatás egyelőre nem nagyon volt a részükről.

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Hali!

Mabadilo írta:
KLM írta:

Talán olvass vissza

Már megtettem, de egy érv sem volt túl meggyőző.

Irigyellek, hogy ha számodra az, hogy mivel nincs ember/pénz, ezért inkább
az ETK-s ráncfelvarrásban gondolkodik a kiadó az nem túl meggyőző.

Ismerem az írást. Szerintem a játékegyensúly szükséges, de nem kell görcsösen ragaszkodni ahhoz, hogy minden archetípus tökéletes egyensúlyban legyen, viszont elengedhetetlen az ETK-s bárdféle jelenségek kiszűréséhez.

Játszottál már pld. RIFTS-et?

Adios
KLM

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

KLM írta:

Irigyellek, hogy ha számodra az, hogy mivel nincs ember/pénz, ezért inkább
az ETK-s ráncfelvarrásban gondolkodik a kiadó az nem túl meggyőző.

Nincs rá se pénz, se ember? Ez elég gyenge érv. Akkor miért erőltetik a kiadást? Az ilyesmi mindig a minőség rovására megy. Ez pont olyan, mint az útépítés. Ha nincs elég pénz az építéshez, de mégis belefognak, csak kevesebb anyagból dolgoznak, 1 éven belül kezdhetik betömni a kátyúkat, pedig ha egyszer rendesen megépítenék 10-20 évig semmi gond nem lenne vele.
Ha valóban ez a helyzet, inkább várjanak még a kiadással, amíg a megfelelő háttér a rendelkezésükre áll.

Mindenesetre ez a kiadón múlik és nem rajtunk. Mi csak adjunk jó ötleteket, a valódi alkotók majd eldöntik mit használnak/használhatnak fel és mit nem.

Játszottál már pld. RIFTS-et?

Nem, de megköszönném, ha röviden leírnád mit kell róla tudni.

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Először is eléggé off-ba megy ez a topic, de azt mindenképp tisztázni kellene, hogy itt most egy ETK újrakiadásról van szó. Az ÜTK1 sztem egy ETK újrakiadás lesz, ami összefésülve tartalmaz némi játéktechnikát az egyéb szk-kból (Pl. MTK, PPL), továbbá tesznek bele egy helyreigazított / aktualizált világleírást.

Én (!) úgy látom, hogy az itteni ötletelőknek ebben kell gondolkodni és az általam is már régóta fontosnak tartott (sőt tervezett) ETK-t kiegészítő, Opcionális szabálykönyvre vonatkozó ötleteket kellene felvonultatni. Ez lenne az ÜTK2 (vagy Kiegészítő Törvénykönyv (KTK), esetleg Harmadik Törvénykönyv (HTK)).

Persze ha én félreértettem valamit, majd a szerkesztők helyre raknak.
(Megjegyzem, tényleg jó lenne, ha végre megnyilatkoznátok, mert a Mazsola Corp sem foglalkozott eléggé a rajongókkal és szerintem ez komolyan kárukra volt nekik is. Persze ti tudjátok!)

H.

"Ember tervez,
Darton perverz."

- ismeretlen északi fegyverforgató sírfelirata, Ó-Pyarron

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

hulla írta:

Először is eléggé off-ba megy ez a topic, de azt mindenképp tisztázni kellene, hogy itt most egy ETK újrakiadásról van szó. Az ÜTK1 sztem egy ETK újrakiadás lesz, ami összefésülve tartalmaz némi játéktechnikát az egyéb szk-kból (Pl. MTK, PPL), továbbá tesznek bele egy helyreigazított / aktualizált világleírást.

Én (!) úgy látom, hogy az itteni ötletelőknek ebben kell gondolkodni és az általam is már régóta fontosnak tartott (sőt tervezett) ETK-t kiegészítő, Opcionális szabálykönyvre vonatkozó ötleteket kellene felvonultatni. Ez lenne az ÜTK2 (vagy Kiegészítő Törvénykönyv (KTK), esetleg Harmadik Törvénykönyv (HTK)).

Persze ha én félreértettem valamit, majd a szerkesztők helyre raknak.
(Megjegyzem, tényleg jó lenne, ha végre megnyilatkoznátok, mert a Mazsola Corp sem foglalkozott eléggé a rajongókkal és szerintem ez komolyan kárukra volt nekik is. Persze ti tudjátok!)

Lehet, hogy én siklottam el fölötte, de úgy emlékszem hivatalos forrás nem említi az ÜTK 1-2, vagy akár 3 részre történő felosztását. Ezt csak a rajongók vetették fel (nem mintha bámi gond lenne ezzel a felosztással), de szóljatok, ha tévedek! Abban az esetben, ha az ÜTK 1 az ETK újrakiadását jelentené (és szerintem nem erről van szó), akkor én személy szerint teljesen fölöslegesnek tartom az 1. kötetet.

Egyébként valóban off ez a téma, nem is kívánok többet foglalkozni ezzel, legfeljebb az “általános beszélgető” topikban és elnézést, hogy az én hozzászólásom révén lyukadtunk ki ennél a témánál.

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Hali!

Mabadilo írta:


Lehet, hogy én siklottam el fölötte, de úgy emlékszem hivatalos forrás nem említi az ÜTK 1-2, vagy akár 3 részre történő felosztását. Ezt csak a rajongók vetették fel (nem mintha bámi gond lenne ezzel a felosztással), de szóljatok, ha tévedek!

Nem, ezt GA vetette fel - szerintem :gumicsirke: - elég komoly tervként, ill. szóba került
egy "minta-CD" is.

- - -
Visszatérve:

RIFTS:
http://lfg.hu/2233/
(Bocsánat a minőségért és az ékezetek hiányáért - a cikk csak listás levélnek indult, még az előző
évezredben)
Alapkönves, induló karakter a 30 hp+sdc-s "Unskilled Vagabond" (=Átlag Józsi) és a kölyöksárkány
(3-400MDC, combos mágikus képességek, pszi és alakváltás). És még az alapkönyvben sem a
Dragon Hatchling a legdurvább "kaszt".

Mégis lehet jókat játszani - mert a játékegyensúly legfeljebb azt jelenti, hogy senki nem érzi
úgy, hogy őt háttérbe szorítanák.

És inkább erről ir(at)nék pár oldal a könyvbe, mint azzal fecséreljem az időt, hogy most
akkor a bárd elég tápos is legyen a világhűség okán, meg ne is...

Adios
KLM

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

@KLM: Mondjuk kicsit más koncepcióval, de az Ars Magica-ban is komoly különbségek lehetnek a karakterek között (ld. mágus és csatlós) és nincs ezzel semmi baj.

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Sziasztok!

A NémaÁkos-Bubmac-féle pontelosztós rendszer nagyon jónak tűnik, tényleg jól lefedi a dolgokat. Nem utolsó szempont, hogy kb. egy oldalon leírható az alapmechanizmus és minden alkalmazható metódus, ráadásul egy kezdő számára is könnyen érthető, elmagyarázható.

Ha bevezetünk egy egységes 250 pontos összeget, akkor a kasztok (látszólagos) megtartása mellett alkalmazható is a rendszer, mégcsak 2. ÜTK-s, opcionális trükközés sem kell hozzá.

Szerintem ennél nem is kell több a karakteralkotáshoz, ugyanis a többi értéknek már mind a képzettségekből kellene adódnia, pontosabban a képzettségek tanulhatóságának és/vagy szintjének a képességekhez kellene kötődnie. Ugyanis ha megtartjuk a jelenlegi rendszert, amelyben a harc, az életerő, a pszi, a mágia, és a képzettségek külön-külön rendszereket alkotnak, akkor azzal nem tettünk különösebb előrelépést. Továbbra is nehezen tanulható, nehézkes mechanizmusokkal kell játszadozni.

Bubmac: Írtad, hogy nem szereted a feat-eket. Szerintem viszont jó lenne ez nagyon a MAGUS-ba, persze nem úgy, ahogy a DnD3-ban van. Ha azokat megnézed, rengeteg csak annyi, hogy +2-t ad valamire, vagy hogy egy alapból negatív módosítóval dobott próbát ezentúl nem negatívval dobsz. Ha ezeket kidobjuk belőle, marad kb. 10%, amik tulajdonképpen "igazi" feat-ek, azaz tényleg egyedi, érdekes, különleges képességek. Ha ezeket kasztokhoz, fajokhoz, származáshoz, klánhoz, stb. kötnénk, akkor nagyon jól leképezhetnék a kasztok egyediségét, miközben szabadságot is adnak a karakteralkotásnál/fejlesztésnél.

Marcus

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Marcussal teljesen egyetértek, egy egységes pontrendszer kellene, amiből meg lehet venni a tulajdonságokat/dobáskódjukat, illetve a képzettségeket. A képzettségalapú rendszer pedig hozná is magával a többi pontértéket. Az egységes szintlépési táblát meghagynám, és a szintlépéssel csak újabb pontokat kapna a karakter. Ez kezelné a vitatott fontosságú játékegyensúly kérdését, legalábbis a nagyságrendek szintjén (ami szerintem elég is).

Igazán egyedivé szerintem sem a képzettségek n+1-edik fokával, hanem inkább feat-ekkel kellene tenni az egyes iskolák képviselőit. Ilyen pl. (szerintem) a dorani nekromanták kvázi-od használata.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

@Marcus: Örülök, hogy tetszik a "NémaÁkos-Bubmac féle" módszer! smile Szerintem is valami hasonlóval jó nyomon lennénk. Egyetértek, hogy mindenképpen képzettségekből kellen számolni minden más értéket és fontosnak tartanám, hogy a Képességek sokkal hangsúlyosabbak legyenek. Akár a képzettségek tanulásánál, de még inkább a használatánál. Meggyőzhető vagyok a feat-ekről egyébként. smile eljesen igazad van, hogy DnD3-ban jó részük felesleges, azonban ha nem lenne belőle túl sok, és egyedi ízeket adna a karakternek, akkor tényleg lenne értelme. Szerintem tudnánk összerakni az itteni ötletekbőlk egy jó dolgot, csak hát kérdés, hogy van-e rá akarat a kiadó részéről...

 

Hozzászólás: Karakteralkotás

Sziasztok!

Akkor kicsit kifejteném, hogy én hogy képzelem a karakteralkotási/fejlődési rendszert.

A képességek alapvető szerepet játszanának, méghozzá több módon is. A legfontosabb, hogy a Képzettség pontok (vagy százalékos rendszerben az elosztható százalékok) teljes egészében belőlük származnának, méghozzá úgy, hogy minden egyes képesség számít. Ezt én úgy gondolnám megvalósítani, hogy:

- A képzettségekhez hozzárendelünk képességeket (egy képzettséghez akár többet is), és azt mondjuk, hogy adott képességből származó Kp-t adott képzettségre lehet költeni. Így egy már létező rendszert használunk (ÚT, ÚTK, d20), miközben mindenki azt tanulhatja a Kp-iből, amiben tehetséges. A harcos könnyen fejlesztheti az Erőre és más fizikai képességekre alapuló képzettségeket (és ezen keresztül a harcértékeit, életerejét), miközben egy varázsló az Intelligenciából és más szellemi képességeiből tudományos és mágikus képzettségeket tanulhat (és ezen keresztül fejleszti mágikus erejét, tudását). Nem mellesleg ez a rendszer támogatja azt is, hogy a karakter ne legyen szakbarbár, és a képzettségei egy valódi emberéhez közelebb álljanak (egy kalandozóra, de egy bármilyen emberre is azért ragad csomó tudás, nemcsak amit kifejezetten tanul).

- A Kp-k (opcionálisan) alacsony hatékonysággal, de konvertálhatók, tehát ha valaki nem akar Intelligencia-alapú képzettségeket tanulni, akkor az ezen képességből kapott Kp-it átválthatja mondjuk Ügyesség-Kp-ra.

- A képességek és képzettségek összerendelése elősegíti a próbadobások rendszerét is. Mivel egy képzettséghez több képesség is tartozhat, így a KM és a játékos is (szituációtól függően) rugalmasan alkalmazhatja a képesség+képzettség kombinációt. A pontos próbadobási mechanizmus a rendszertől (százalékos, 3 vagy 5 fokozatú) függ, valamint attól, hogy mennyi szerepet akarunk szánni a képességnek (pl. 50% eséllyel essen latba?). De ez a képzettségek topic témája.

Így hirtelen ennyi, elsőre kicsit pepecselősnek tűnik, meg lehet, hogy vannak benne hibák (pl. mire lehet Asztrál-Kp-t költeni?), de szerintem jobban átgondolva egyik sem probléma.

Bubmac: Ha más nem, az Enrawellen opcionálisan mindenképpen lesznek feat-szerű dolgok, hacsak jobbat ki nem talál valaki.

Utoljára Marcus szerkesztette (2011.05.05. 19:28:53)

Marcus