Hozzászólás: Fajok

Mondaneved, Wayne Chapman Prófécia című írása megadja neked erre a választ.

 

Hozzászólás: Fajok

Mondanaved:
A Próféciát megtalálod a Legendák és Enigmák: Hideg Karok ölelése kötetében ( azt hiszem a hatodik a sorban). Valamint a Bárd és a démonok összegyűjtött Chapman kötetben.

Peace!

 

Hozzászólás: Fajok

@Tremorlor: Bocs, hogy beleszólok, csak tippeket akarok adni:)
Sajnos nem emlékszem, hogy hol, de elég sok infót olvastam az ork/törpe ellentétről, meg a háborúikról. Ha jól emlékszem, még a törpe nép csapásai közül is az egyik az orkoknak volt köszönhető. Ha emlékezetem nem csal, még évszámokkal is el volt látva az írás! Átnézem szerény kis könyvtáramat, és keresek pontosabb információt!

 

Hozzászólás: Fajok

Yneven való megjelenésük Airun Al Maremhez köthető.Darton kegyéből fajtársaikkal ellentétben már részt vesznek az örök körforgásba.

Utoljára Draquiss szerkesztette (2010.11.12. 14:40:09)

 

Hozzászólás: Fajok

Draquiss írta:

Yneven való megjelenésük Airun Al Maremhez köthető.Darton kegyéből fajtársaikkal ellentétben már részt vesznek az örök körforgásba.

Tökéletes válasz:)

Vannak még nekem is évszámok a tarsolyomban, később azokat is beillesztem, valamikor a hétvégén. A törpe-ork dolog érdekelne, ha megtalálod a forrást jelezd légyszives:)

Rastaman írta:

Mondanaved:
A Próféciát megtalálod a Legendák és Enigmák: Hideg Karok ölelése kötetében ( azt hiszem a hatodik a sorban). Valamint a Bárd és a démonok összegyűjtött Chapman kötetben.

Peace!

Kedvenc figurám: Büdösdög:DDDD

 

Hozzászólás: Fajok

köszönöm a válaszokat...sajnos egyetem mellett szinte egyáltalán nincs időm könyveket olvasni, de igyekszem bepótolni mindent!
üdv

 

Hozzászólás: Fajok

Tremorlor: Igen, ő nagy arc big_smile (de ott mindegyik az, főleg amikor nevet akarnak maguknak: Adj nevet és erőt  a harchoz! big_smile )

 

Hozzászólás: Fajok

Egy érdekes adat a kronológiához.

P.sz. 3710
Rashad Bugadaj ork sámán megismeri a Farkasszellem valódi arcát Yankarban.
- Forrás:Hollóidők

A nyolcad kor hajnalán az orkok saját istenre tesznek szert:DDD
Ezzel sok minden változik majd:D Persze a máshol olvasottak alapján ennek a jövőre nézve nincs jelentősége:( Legalábbis még jó ideig.

Utoljára Tremorlor szerkesztette (2010.11.15. 17:54:18)

 

Hozzászólás: Fajok

@Tremorlor:
Ma végre volt időm utánanézni a kronológiás dolognak, és a Deltavision-ös Északi Szövetség című könyvben találtam jónéhány dolgot. (Én már nem vagyok tisztában azzal, hogy mi hivatalos, és mi nem, úgyhogy leírom, legfeljebb nem veszed figyelembe:))

Harmadkor:
Hram, az ork törzsfő a Valcha-folyó torkolatvidékéről (a hetedkori Ekbír-sivatagból) a Thrangg (Tiane)-hegységbe vezeti népét, az ott élő törpe telepesektől ellesi a bányaművelés és fémmegmunkálás tudományát, majd kegyetlen harcokban kiírtja őket. Ez az első nagy törpe-ork háború, másnéven az első bányaháború. Az ork hérosz később minden hramgaugok ősatyjává válik, majd a Mélységben Lakozó néven félistenné magasztosul.

Negyedkor:
P.e. XIX. évezredtől megsokasodnak az utócrantai államok - többek között - az orkokkal vívott háborúi.

P.e. 2930 körül
A bahúb törzsbeli Kóba és Dagga vezetésével Beriquelről a Peratlon-félszigetre érkező törpe telepesek pusztító háborúságba keverednek a közelben élő ork törzsekkel. (Tűzmarkúak, Igázók) Végül mind elbuknak, ez a törpéket súlytó második csapás, egyben a második a nagy törpe-ork bányaháborúk közül is.

P.sz. XIV sz.
A törpék és orkok közötti harmadik nagy bányaháború az előbbiek győzelmével zárul; a Tarin-hegységben élő Üvöltők ork törzs megtizelődik, majd Halálhozók néven összeolvad két másik törzs maradékaival.

P.sz. 1315.
Ork bosszúhadjárat Gianagban.

P.sz. XVI. sz.
Az ilar törzsek az utolsó orkot is kiírtják a Peratlon-hegységből.

P.sz. 1532-1536
A IV. Zászlóháború Eren és Tiadlan, illetve a dwoonok határvidékein zajlik. A császárság szövetségesként bevonja Gro-Ugont, így Tiadlan mindkét oldalról védekezésra kényszerül.

P.sz. 1742-1751
Az V. (avagy a "könyörtelen") zászlóháború alatt keleten Ilanor és Tiadlan seregei sorra számolják fel az ork törzsek ellenállását.

P.sz. 1750
Az Ediomadban örök álmát alvó Tha'ushur ork hérosz eleddig ismert utolsó - a legendák szerint tizenharmadik - felébredése.

P.sz. 1751
Az egységessé kovácsolt ork törzsek Reag mellett tönkreverik a tiadlani és az ilanori hadakat.

P.sz. 2230
Enue Ahgaven, a negyedik fekete lobogó tulajdonosaként bűverővel csatlós sorba taszítja a gro-ugoni orkok Hat Törzsét.

P.sz. 2431
Az orkok visszaszerzik a Bhaer-Shadagg nevű héroszuk lényének esszenciáját ("lelkét") hordozó szent csatabárdot, graer dwaghult a vörös haduraktól. A visszaszerzett csatabárddal hazatérő orkokon rajtaütnek a törpék: a tizenkettedik nagy törpe-ork bányaháború kezdete.

P.sz. 3114
A Csonttörők ork törzs a tizenharmadik bányaháborúban földig rombolja a törpék Kharr ag-Uzdún nevű sziklavárát.

P.sz. 3206
A törpék és orkok közötti tizennegyedik bányaháború kirobbanása.

P.sz. 3355-3363 begin_of_the_skype_highlighting              3355-3363      end_of_the_skype_highlighting
A XI. zászlóháború alatt a tengermelléki hadműveletekben jeleskedő ork Árnyékjárók törzs az aszisz nagykirály árulása miatt vérbosszút esküszik az Otlokir-dinasztiával szemben.

P.sz. 3477-3480
Ereni-ork háború. Vasharapó Azgrog vezetésével orkok törnek be Erenbe, és felgyújtják Ganelaren városát. Végül elbuknak, Azgrog elesik, és az ork törzs maradéka a toroni határ mögé húzódik vissza.

P.sz. 3690
Beteljesedik Darton rendelése: létrejön a fehér orkok nemzetsége.

Hát, ennyi szerepel a könyvben, ezek közül egy csomó inkább érdekesség, mint lényegi információ, de azért örültem, ha segítségedre lehettem!
Üdv:
One

Utoljára One szerkesztette (2010.11.16. 07:10:32)

 

Hozzászólás: Fajok

One köszönöm a segítséget:)

Ennyi adattal már akár hozzá is lehetne látni egy ork szemszögből készült kronológiához. Valahogy olyan orkosan kellene elkészíteni. Segít valaki?

Remélem lesznek még adatok amiket beilleszthetünk:)

 

Hozzászólás: Fajok

@Tremorlor
Ha ilyen olvasmányosan szeretnéd elkészíteni, akkor ajánlom Raoul Reniertől az Asszony és az ork című novellát! A Setét Álmok című kötetben van. Nem MAGUS, de szerintem ilyen lehet egy Yneven élő ork gondolkodásmódja is!

 

Hozzászólás: Fajok

@Tremolrol: esetleg a "Pokol" című könyv fináléja körül szereplő ork is segítségedre lehet, már ami a gondolkodásmódjukat illeti.

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Fajok

Vagy a Hőseposzt is nézegetheted. Elég sok szó esik benne az orkokról...

 

Hozzászólás: Fajok

Pokol-Hőseposz-Summárium-Hollóidők-stb-stb:D

Van mit nézegetni, rengeteg helyen ott vannak:)))

Értem mire gondolsz a Pokollal kapcsolatba Glendower.
Egyébként arra gondoltam, hogy egy ork énekmondó balladája kellene legyen a végeredmény, de hogyan lehet azt megírni!?

Na mind egy elkezdek kísérletezgetni vele.

 

Hozzászólás: Fajok

@One

A Setét álmok összességében nem MAGUS, de szerintem az általad említett novella az. Sajnos most nincs nálam a kötet, de mintha rémlene, hogy a Lorn folyó meg lett említve a novellában, az pedig Yneven van smile

 

Hozzászólás: Fajok

Sziasztok!

Nem kötekedni szeretnék, csak egy kis ellentmondásra hívnám fel a figyelmet.
Én jómagam nem olvastam még az Északi Szövetséget, de a törpök történelmét már kétszer: Summarium, Karr-Khazad kapui függeléke.Nekem az rémlik, hogy Ynev első törpéi a Báhúb törzs tagjai. Én nem tudtam mikor volt az pontosan, de ha valóban P.e. 2930 körül történt, akkor a Harmadkorban nem lehetett ork- törp háború,(A törpöket Beriquel-en teremtették és hajót építeni és hajózni is csak jóval az első csapás után tanultak meg).
De remélem vki megtalálja az ellentmondás feloldását!

 

Hozzászólás: Fajok

Lépj át Gáspár András forumára, ott előbb észreveszi szerintem. Az ilyesmiket rendszerint egy mondattal feloldja. Nehéz fogást találni. smile

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Fajok

Üdv!

A zauderekről szeretnék kérdezni.
Nevezetesen: Mit tudunk az eredetükről?  Hogy kerültek Ynevre? Cranta előttiek, vagy utániak? A mérgekre immúnisak, akkor mi sebzi még őket azon kívül ha cafatokra robbantod őket? Milyen az eredeti alakjuk?
Meg úgy bármi általános nemű infót örömmel fogadok.

Bye:
David R. Blake

Utoljára David R. Blake szerkesztette (2010.11.28. 19:50:14)

"… soha nem lenne szabad arra gondolnom, hogy a győzelem képtelenség. Elég csak erre gondolni – és máris vesztettél."
"...A vodka a lélekhez szól. Akkor ha már nagyon, de nagyon fáj."
                                                             /Szergej Lukjanyenko:Éjszakai őrség/

 

Hozzászólás: Fajok

Üdv!

Blake:
Egy másik síkról érkeztek - azt hiszem a régi bestiárumban is van róluk infó, arról hogyan néznek ki, és hogyan ölhetőek (talán még egy rajz is van róluk, de nem biztos (nincs itthon a Bestim big_smile)
De ajánlom még az: Anyrok alkonya, és a Lobogók Hajnala c. novellás köteteket, ezekben említik őket. (Za'than nak hívják öket asszem)

Peace!

 

Hozzászólás: Fajok

Sziasztok!

Jól emlékszel Rasta, a zauderekről van kép a Bestiben. Eredeti alakjukban mintha nyitott koponyával rendelkezének, elég ocsmány egy fajzatok.
A zha'tannok valóban szerepelnek az Anyrok alkonya kötetben, de ők csak egy népnek, nemzetségnek számítanak a pontosabban meg nem határozott alakváltó fajban. Alapvetően azért találtuk ki őket, hogy fel tudjuk használni az alakváltókat anélkül, hogy a már kanonizált zauder képbe bármit is belerondítanánk (róluk elsősorban Gazsi írt néhány érdeges dolgot a Morgenna könnyeiben), és emellett kicsit színesíteni akartuk az alakváltós képet (ezért lebegtettük meg, a zha'tannok mágikus hagyományai és a dawai ireálmágia közötti kapcsolatot).
Zha'tann alakváltó amúgy nem maradt Yneven a hatodkor után - az akkori kyrek nem végeztek félmunkát, az utolsó szálig kiirtották őket (ahogy én látom, a zauderek pont ezen tanulságok felhasználásával tudtak kavarni Argurennel, mert elbukott zha'tann testvéreiknél jóval ügyesebben/okosabban álltak hozzá a dolgokhoz).

üdv,
Raon

 

Hozzászólás: Fajok

Ajánlhatom a fent említettet műveken kívül még a A hit városa: Csigás Gábor: Belülről rág novellát!

Fura szerzetek az egyszer biztos. Bár számomra nem teljesen tiszta mi is a céljuk (eléggé távol állnak tőlem): hatalom vagy csak túlélés.Talán mindkettő!

 

Hozzászólás: Fajok

Üdv!

Köszönöm Raon, ezek szerint tévedtem. big_smile De lényegében egy sikról jött mind a két nemzettsége (zauderek/zha'tan-ok) akik egy azon faj - az alakváltók fajának - tagjai? Hozzájuk tartoznak még az Umichok is, emlékeim szerint, bár ennek sem tudok utánajárni a Besti hány miatt. (nagyjából abban az időben, valamikor a hatodkorban idézték őket Ynevre, tehát én elképzelhetőnek tartom, hogy egy síkról érkeztek ezek mind, az Anatydák is ide tartoznak asszem...
Javítsatok, ha tévednék.


Peace!

 

Hozzászólás: Fajok

Rasta: nagyon nem tévedtél, én csak pontosítottam. smile
Ami a kérdést illeti: egy faj, igen, de hogy honnan jöttek, fogalmam sincs. Akár úgy is lehet, ahogy írtad.
Szerintem az ynevi világépítés egyik sarkallatos irányelve, hogy a közös tulajdonú ötletek esetén mindenki csak addig nyújtózkodjon, amíg... illetve hogy ne akarjunk rátenyerelni valamire csak azért, hogy megmondjuk róla a tutit. Ha ennek célja és értelme van, akkor lehet venni a bátorságot - ha ez hiányzik, akkor nem szerencsés... és ilyenkor én inkább vissza is húzódom a háttérbe.
A zha'tannokról azért csak ennyi jelent meg, mert ennyi kellett ahhoz, hogy megfelelően fel tudjam őket használni. Az, hogy honnan származtak, illetve, hogy a többi, alakváltó-szerű fajjal milyen kapcsolatuk lehet, számomra már nem volt lényeges kérdés, ezért ezen nem is gondolkoztam el. Ha valaki érdemben felhasználja ezt az ötletet, akkor majd biztos kitalálja ezeket a részleteket is.

üdv,
Raon

 

Hozzászólás: Fajok

Üdv Mindenki!

Egy régi témával jönnék: négerek Yneven címmel.
Tudom, hogy sokszor, sok helyen esett már szó róla, és, hogy GA szerint nincsenek, mert nics a kialakulásukhoz megfelelő éghajlat. Mégis szerepelnek a Halál havában-ban: a hamedi varázsló szolgái fekete emberek.
Szóval én a készülő regényemben tervezem szerepeltetni őket, és ehhez szívesen fogadnék ötleteket.
Az én elképzelésem: Quasarmától nem túl messze keletre, a dzungelben ill a sivatagig húzódó keskeny szavannás sávban élnek néger törzsek. Elszigeteltek a külvilágtól, vadászó, halászó ősközösséget alkonak, egy-két törzsük kereskedik quasarmai falvakkal. Állatszellemek, totemek, miegymás.
Kb ennyi a keret. Persze részleteket nem írok, azokat meglepetésnem szánom, ha majd egy-két évszázad múlva tényleg megjelenik.

Szá,
vg

"Életében egy a cél, utód legyen amíg él.
Fészke villám, álma vér, mindig rabol sosem kér."

 

Hozzászólás: Fajok

Emlékeim szerint a Summariumban is a quasarmaiak voltak leginkább megfeleltethetők ennek a képnek. "Klasszikus" néger kultúra mindenesetre nem feltétlenül kell hozzá, én még egy dél-amerikai jellegű elszigelelt magaskultúrát is el tudnék ott képzelni.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin