Téma: Fajok

Fajok

"Itt vagyok, mint egy százszor elhajított kő."

 

Hozzászólás: Fajok

No, akkor mozgassuk meg magunkat kissé. Vajh' melyik fajok a leg-ynevibbek? Az elfek? Az orkok? A vanírok? Valami más?... smile És kitalálja-e valaki, hogy hol és milyen alapműben szerepeltek még vanírok?
Annyit elárulok, hogy nem M.A.G.U.S.-hoz köthető, de a maga területén alapmű, így az átemelés az én szememben tiszteletadásnak van elkönyvelve, és mindenképpen dicséretes. (tudom, hogy elfeket, meg hasonlókat is használtak már máshol, a M* előtt, ez mégis megragadta a figyelmemet, mert egy magasabb fokú olvasottságot mutat, és jó érzéssel töltenek az efféle apróságok).
big_smile big_smile

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Fajok

A Vanírok? Hmmm.....

Ha emlékezetem nem csal akkor azok Valák, de lehet, hogy Vanírok és Tolkien Szilmarillokjában szerepelnek!?

A fajokra visszatérve. Valahol már leírtam, hogy az tetszik az Ynev-i fajokban, hogy nem egyértelműen jók, vagy rosszak a szó szoros értelmében. Minden fajnak megvan a maga sötét és világos oldala más fajok szemszögéből. Egyébként az orkokat különösen kedvelem.
Különböző neveken fel bukkannak minden korszakban, de ott vannak már a kezdetektől.
Ha őszinte akarok lenni a Summárium sokat tett azért, hogy "szerethetőek legyenek. Velük kapcsolatban a Hőseposz az ami még a legtöbbet tett értük:)

 

Hozzászólás: Fajok

Én személy szerint a kyrekren szavaznék!Bár ők nem teljesen yneviek, hiszen ős honuk Calowyn, és eddig még nem találkoztam hasonlóval máshol.
Sőt mi több a kyrek már az első alapműben is feltűntek.


Második javaslatom az aquir kifejezés.Nekem ez a szó nagyon tetszik.Bár nem tudom, hogy ilyen gyűjtőnévvel bármely más Fantasyben illettek volna egy ennyire szerteágazó fajt (fajok összességét).

Utoljára Draquiss szerkesztette (2010.11.10. 18:27:43)

 

Hozzászólás: Fajok

@Tremorlor: Nem Tolkienhez köthető. smile
Igen, az orkok valóban hangulatosak lettek, ha jól tudom, Kornya Zsolt keze van a dologban. smile
Az én személyes kedvenceim az Aunok, avagy a sáskanép. Láthattunk hasonlót DarkSun-ban, de (ismét) Kornya Zsolt valami eszméletlen hangulattal tud írni róluk. big_smile

@Még mindig Tremorlor: Mivel csak te tippeltél, és a fórumon az ilyesmi hamar elveszik, megadom a választ:
Conan, a barbár
A vanírok valami rabszolgatartó nép, északról.
Éljen a barbárok barbárja, Conan! big_smile

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Fajok

Glendower írta:

És kitalálja-e valaki, hogy hol és milyen alapműben szerepeltek még vanírok?

No ez egyszerű kérdés, mivel a törpés téma a szívem csücske smile
A vanírok, vagy vánok a skandináv mitológiában szereplő istenek... De az egyezőség valószínűleg nem véletlen: Hogy is hívták az első M* regényeket kiadó könyvkiadót?
Valhalla. Valószínű Novák Csanád szereti a germán és skandináv mitológiát. Biztos vannak még hasonlóságok smile
Ja... majd elfeledtem. A mitológiai forrás neve: Edda-versek... Nem, nem az az Edda! smile

Utoljára Mirage szerkesztette (2010.11.10. 19:06:35)

 

Hozzászólás: Fajok

Kicsit keresgettem még.
Még egy hasonlóság, szintén az Edda-énekekből.

Buri - Déróriás, az istenek ősatyja
Bur - Buri fia, az istenek apja

Kicsit variálva a két szót, mire hasonlít? Bul Ruurig.
Komolyan ZSENIÁLIS! big_smile

 

Hozzászólás: Fajok

Vannak effélék:)
Jane Aamund (író) : amundok
George Orwell (író) : Orwella
big_smile

Utoljára Glendower szerkesztette (2010.11.10. 19:07:27)

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Fajok

Na puff:) Akkor azok mégis csak a valák:)

Olvastam ifjúi fejjel pár Conan könyvet, de az már az idők homályába vész:(

Vissza az orkokra.

Glendower nincs kedved egy ork történeti kronológia összeállítására itt a fórumon? Ha már szerinted is olyan hangulatosak:)

Az aunokkal kevés helyen - regényben - lehet találkozni, de valóban érdekesen színesítik Ynev világát! sajnos vajmi kevés infó van róluk.

 

Hozzászólás: Fajok

Glendower írta:

Vannak effélék:)
Jane Aamund (író) : amundok
George Orwell (író) : Orwella
big_smile

Ha én RPG világot fejlesztenék, azért nem így alkotnám a neveket smile /sorry

Az amundot én az Ámon-ból eredeztetném, az egyiptomi mitológiából.

Utoljára Mirage szerkesztette (2010.11.10. 19:14:01)

 

Hozzászólás: Fajok

@Mirage: a fentebb írtak poénnak minősülnek, a sok éves könyvesbolti múltamból fakad, jobb híján ilyesmiket keresgéltem, ha olvasni már nem volt lelki erőm big_smile / sorry

@Tremolror: Aunokról valóban kevés az infó, de itt keresgélnék a helyedben, ha felkeltette az érdeklődésed:
http://member.rpg.hu/renier/mutat.php?id=67

Ami az orkokat illeti: sajnos meglehetősen kevés az ismeretem róluk. Az infóim főként még a Valhallás időkből származnak, a mostaniakhoz képest így akadnak átfedések, amelyek számomra még nem tisztázottak. Az évszámokban egyébként sem vagyok túl jó, és ha emlékeim nem csalnak, az orkoknál nem is nagyon találni ilyesmiket (legfeljebb G.A. merevlemezén).
Ha tehát bármi ilyesmit csinálnék, az biztosan teli volna hézagokkal, sok felől támadható írás lenne. Novellaként talán, de fix kronológiaként... arra nagyobb ász kell nálam. smile

Esetleg, ha kedvet kaptál, állj neki, szerintem másokat is érdekel.
(glendower@citromail.hu - ezen a címen megtalálsz, ha segítség kell)

Hm.. azért beleültettet a bogarat a fülembe.. smile )
Még valami: reklámozd be Gáspár András fórumán! Hátha van valami a tarsolyában (biztosan), ami segítségedre lehet. vagy ki tudja, lehet készül valami szuper anyag az Ynev.hu letöltései közé... big_smile

Utoljára Glendower szerkesztette (2010.11.10. 20:36:19)

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Fajok

Kösz a linket Glendower!


Már le is szedtem az írást amire céloztál vele. Első ránézésre is - pár sor átfutása - után is látszik, hogy szeretni fogom!

Holnap lesz pár órám és átbogarászom a készleteimet az orkokkal kapcsolatban.

Nem egyszerű meló de azért nem reménytelen. Vannak kapaszkodók és utalások itt-ott, de az "Alapító atyák" lehet harakirit követnek el, ha egyszer meglátják a végeredményt:D

 

Hozzászólás: Fajok

Ork és ork között is van annyi különbség, mint ember és ember között. Szóval egy Krántól keletre élő ork simán különbözik annyira egy gro-ugonitól, mint egy tiadlani ember a shadonitól.

Szerintem egyébként a summárium elég jó leírást ad róluk, egyszer meséltem egy kalandot, ahol minden JK ork volt, és a summáriumban olvasott dolgok alapján elég jól meg tudtam fogni a hangulatát.

 

Hozzászólás: Fajok

Helyes meglátás Sötét Ezredes. Ezért jók az Ynevi fajok.

 

Hozzászólás: Fajok

Glendower elkezdtem az orkok kronológiájával foglalkozni. Elég sok érdekességre bukkantam. Az első megállapításom az volt, hogy valóban nem lesz egyszerű a dolog, mert önálló évszámokkal - fajuk jellegéből, történelmük megőrzésének módjából, írásbeliségük hiányából - nem rendelkeznek. Tehát más módszert kellett választanom és nyomokra bukkantam, még ha ezek néha zavarosak is, de a probléma megoldható a következő képen.

-Más népek írott forrásaiban gyakran szerepelnek.
-Ezeket kell rendszerezni és valamiképpen adaptálni rájuk.

Egyébként az egész fajjal kapcsolatban hihetetlen ellentmondások vannak több helyen is. Egy példa.

Sok helyen szerepel az, hogy Orwella teremtményei, aminek ténye kapásból cáfolható. Felbukkannak már az első kor végén is a Hőseposzban, igaz elf nyelven említik őket. Hol volt még ekkor Orwella:D

 

Hozzászólás: Fajok

Tremorlor írta:

Sok helyen szerepel az, hogy Orwella teremtményei, aminek ténye kapásból cáfolható. Felbukkannak már az első kor végén is a Hőseposzban, igaz elf nyelven említik őket. Hol volt még ekkor Orwella:D

Üdv!

Ebben a témában nem nagyon vagyok otthon, de Avida Dolor-ként ekkor már azért volt... vagy nem?

 

Hozzászólás: Fajok

@Orkok eredete: a problémát feloldották, talán már a Summarium után. Elvileg valami olyasféle történettel, hogy az orkok lelkét a Farkasszellemtől csalta ki Orwella, és az csak később szerezte vissza őket. Vagy valami efféle. A léyneg, hogy csak közvetve tartoznak Orwellához. Pontosan sajnos nem emlékszem, de remélem, ha mást nem, valakinek eszébe juttatom a megoldást. Javaslom, hogy olvasd át a Summariumot újra.
Hozzá kell tennem, sok dolog van, ami az orkok szemszögéből írva másképpen hangzik, másnak tűnik, mint valójában esett. Lásd Hram-ot, a vámpírrá vált orkot, vagy a vérfarkast, meg a többit... Nehéz terepre tévedtél, de én szurkolok. smile

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Fajok

Egy biztos - vagy nem?

A pyarroni hagyomány szerint Dreina és Uwel gyermeke. Esetleg a kyr istencsaládhoz tartozik. A kyrek viszont calowynról hozták magukkal isteneiket. Ynev első korában ezek szerintem még nem léteztek.

Bocs, de Ő nem ugrik be: Avida Dolor
Valahol találkoztam már a nevével de nem emlékszem hol:(

 

Hozzászólás: Fajok

Hello!

Orwella=Avida Dolor, és tulképp egyik panteonba se tartozik bele (gondolok itt a pyar és kyr panteonra) mindkettőnél ősibb entitás, akit/amit a korok elötti korban teremtett az Egy néven ismert lény (erről bövebben a Teremtés titkos története cimszó alatt olvashatsz ezen a honlapon).

 

Hozzászólás: Fajok

Elolvastam,de számomra nem egyértelmű, hogy Avida Dolor = Orwella

 

Hozzászólás: Fajok

Tremorlor írta:

Elolvastam,de számomra nem egyértelmű, hogy Avida Dolor = Orwella

Üdv!

Idézet Jan van den Boomen, A kyr-toroni kultúrkör vázlatos történetéből:
"...
Homályidők. Az istenek háborúja Yneven is érezteti hatását. Weila egy feltörekvő guttar hathatós segítségével tőrbe csalja és elpusztítja(?) Avistát, aki Avida Dolor/Orwella szövetségét kereste a kyr istenek elveszejtésére
..."

 

Hozzászólás: Fajok

A fenti írásokhoz kapcsolódik, hogy a Hetedkor végén Orwellát már nem a pyar panteon, ha nem a Káosz-Angyalok közé sorolják.

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Fajok

Az általatok leírtakat elfogadom, pláne, hogy azóta én is bogarásztam kicsit. Igazatok van Orwellával kapcsolatban, én mégis inkább tekintek úgy az orkokra mint a farkas szellem gyermekeire mivel teremtésüknél Ő is közrejátszott:) Negyed vér, az negyed vér:D

Utoljára Tremorlor szerkesztette (2010.11.11. 15:51:57)

 

Hozzászólás: Fajok

Na ez a mai nap termése az orkok kronológiájával kapcsolatban. Igyekeztem csak száraz tényeket írni, ezeket kellene majd az orkok szemszögéből megtölteni élettel Forrás a TORON könyv volt, amiben komoly kronológia van kyr szempontból.

P.e. 18 920
A Quiron tengertől északra élő ork törzsekből Ughjorbagan létrehozza a Koponyaszövetséget és a veláriumi elfek ellen vonul

P.e. 18 900
Az orkok megsemmisítik Velariumot. Nem sokkal később az elfek kiirtják a Quiron tengertől északra élő orkokat

P.e. 17 290 - 17 293
Quiron tengertől délre élő orkok nagy része Gar Bokkar vezetésével a hajdani Koponyaszövetség szállásterületeire vonulnak.

P.e. 17 280
Baál-Chain felveszi a Szunnyadók közé Gar Bokkart.

P.e. 16 753
A későbbi Gro-Ugon területén elakad a kyr előrenyomulás.

P.e 12 352 – 12 349
A Tinolok között Nagy Vordak és orkjai a Lángarcúak, Gar Bokkarral közösen három évig ellenálnak a kyr terjeszkedésnek.

P.e. 3588
Az első gra-tinoli csata.

P.e. 3207
Rual Hyddydnél vereség a ködóriások ellen.

P.e. 3012
A második gra-tinoli csata.

P.e. 2928
A vindoriai kyr uralomra megsemmisítő vereséget mér a K Harkad–béli ork törzsek szövetsége.

P.e. 2823
Megkezdődik a mai Gro-Ugon területére Keilor és Vindoria területéről az ork bevándorlás.

P.e. 2440
A Démoncsászárság kiirtja a Veszettek és a Szaggatók törzsét. A többi ork törzs a Yian-Yiel hegységig menekül.

P.e. 876
A ryeki csapatok vindoriai hadjáratuk során szinte teljesen kiirtják a K Harkadban élő ork törzseket. Csak a Viharkeltők néhány nemzetsége éri el az óceán partját.

P.e. 790
Gro-Ugon területén újra megerősödnek az ork törzsek. Kipusztul a Szívharapók törzse.

P.sz. 1142 –
Zászlóháborúk kora

P.sz. 1762
A Gro-Ugoni hat törzs egyesül Vérivók vezetésével.

P.sz. 2231
Megalakul a Kard Testvériség, akik csatlóssorba taszítják a Gro-Ugoni orkokat.

P.sz. 3695
A Látók törzse Birak Gal Gashad vezetésével kivonja magát a XIV. zászlóháború harcaiból és hazaindul Gro-Ugonba.

 

Hozzászólás: Fajok

És lehet tudni, hogy a fehér orkok azok miként, hogy kerültek Ynevre vagyis inkább úgy kérdezem, hogy azok most akkor részt vesznek a lélekkörforgásban-e vagy sem?!