Amióta G.A. felvezette az ÜTK ötletét, rendszeresen olvasom ezt a fórumot. Egy csapásra lázas ötletelésbe kezdett az erre járó maréknyi MAGUS rajongó. Igazság szerint nem is értettem, hogy mire ez az ad hoc brainstorming? Mert ugye még igencsak ködös az új koncepció és csak annyi infó hangzott el, hogy kb. ETK közeli rendszerben gondolkodik a gárda. Szóval ezen okból, eddig inkább kimaradtam az ötletelésből. Most viszont örömmel láttam, hogy a kezdeti hév után néhányaknak feltűnt, még nincs is miről beszélgetnünk.
Ennek apropóján vetem most "papírra" néhány gondolatomat. Nem állítom, hogy én tudom a tutit. Lehet, hogy többeknek teljesen más lesz a véleménye, szóval ez csak egy kis szubjektív eszmefuttatás.
Szerintem kis hazánk szerepjátékkal foglalatoskodó honpolgárainak száma már jó ideje stagnál. Az úttörő korosztály folyamatosan nyugdíjazza magát. Kb. olyan ütemben, mint ahogy jönnek az új fecskék. Már az előző évezred végén is jó pár game volt elérhető itthon is, szóval sokaknak feltűnhetett, a MAGUS-on túl is van élet. Kétségtelen, hogy itthon még mindig ez a legnépszerűbb játék, de sajnos egyre korosabb a törzsgárda. Az is tény, hogy hiába jöttek-mentek itt a különféle MAGUS rendszerek, még mindig az ETK-t használják a legtöbben.
De nem azért, mert az a legjobb!
Azért, mert a többség azt szokta meg!
Mert a népnek Az A MAGUS!
Mert aki Yneven akar játszani, az megteheti más rendszerekkel is. Jó pár olyan rpgmotor van, ami sokkalta ... jobb (tökéletesebb, átgondoltabb, kiegyensúlyozottabb, stb) mint az összes TK, amit valaha a MAGUS logó alatt megjelentettek itthon!
Csakhogy az, az embereknek nem kell. Ők már rég letettek arról, hogy a MAGUS kapcsán új vizekre evezzenek. Nekik az ETK kell, nekik megvan hozzá az összes kieg, az összes rúna pdf-ben vagy papíron, kismillió házi szabály, stb-stb.!
Szóval, ahogy én látom, az ÜTK (vagy más hasonló project) kapcsán teljesen felesleges itt n+1-dik TK-ban gondolkodni! Azért, mert az új dolgot, legyen bármilyen tutkerájos, a rajongók gyomra nem veszi be. A többség - és ebben én sem vagyok kivétel - összepisálná magát örömében, ha kedvenc könyvesboltjának polcán mondjuk egy "Lovagok, Fejvadászok" kötet röhögne a képébe! De ha megpillantana egy újabb n+1TK-t, csak lesajnálóan legyintene egyet.
Szóval az én koncepcióm a következő lenne.
1. Venném az ETK-t és a hozzá kapcsolódó egykori kiadványokat, és ETK név alatt egységesítve újra kiadnám. Minimális változtatásokkal. Mondjuk max. annyival, mint az AK és az ETK közt volt anno. Annyit még kb. bevesz a törzsgárda gyomra, vagy még annyit se! Sóval csak ott nyúlnék hozzá, ahol nagy a gáz (azaz amelyről a rajongók 90%-a el is ismeri, hogy gáz).
Ezt az ETK-t szerintem sokan megvennék. Én pl. biztosan, jól mutatna a lapokra hullott AK-m és az ETK-m mellett. Sok ifjú titán egyébként most is arra spórol, hogy egy-egy méregdrága antikváriumi példányra szert tegyen.
A fentivel egy időben, mert hogy én jó fej kiadó lennék, feltennék a honlapomra egy erratát. Egy olyan erratát, ami a régi és az új ETK közti játéktechnikai különbségeket tartalmazná. Tenném ezt azért, hogy egy nagy piros pontot kapja a rajongóktól. Mert így jó esély van rá, hogy a későbbiekben megvennék a többi kiadványomat azok is, akik ebbe az upgradelt ETK-ba nem ruháztak be.
2. Készítenék egy KTK-t. Egy Kiegészítő Törvénykönyvet. Teli lenne szigorúan ETK kompatibilis opcionális szabályokkal. Kezdve a pontelosztásos karakteralkotással, reálisabb képesség-próbával, finomított harcrendszerrel, bővített képzettségrendszerrel stb-stb.!
(Megjegyezem nekem, és hozzám hasonlóan még több tucat embernek, ez mind itt csücsül a gépén. Csak egy nagy nyilvánosságú felhívással be kellene kérni őket, az illetékes elvtársaknak kiválasztani a legjobbakat, aztán csak meg kell szerkeszteni és print.)
No persze az ETK kiadásakor már előre terveznék, hogy kettő könnyen összeilleszthető legyen.
3. Folytatnám a kasztkönyvek megjelentetését. Vagy mondjuk kiadnék egy cuki kis füzetkét a Toronhoz, melyet annak játéktechnikájával töltenék meg. Aki eddig megvette a Toront, az ezt is megvenné, aki nem vette meg, az most tutira megtenné! Meg jöhetne a "Szerencsevadászok" kieg, a "Varázslók Yneven", stb-stb. Egy a lényeg, maradjon minden kompatibilis az ETK-val!
Szóval ennyi!
Jöhetnek a kövek...
"Ember tervez,
Darton perverz."
- ismeretlen északi fegyverforgató sírfelirata, Ó-Pyarron