Téma: Beszélgető

Beszélgető

"Itt vagyok, mint egy százszor elhajított kő."

 

Hozzászólás: Beszélgető

Húha... akkor itt most nem nagyon lehet majd UTK-s dolgokról beszélni? Vagy ennyire nem eszik forrón a kását?

 

Hozzászólás: Beszélgető

Meg éppen talán nem sütnek érte - én is írok néha cifrákat, és még nem ért el a kommandó -, szóba került máshol is, de az nem a kiadó terméke. Viszont Ynevhez köthető, ahogy a d20-as is. Dobd fel, amit szeretnél, aztán majd eldől. smile
Ha olyat írsz, ami nem ide való, úgyis szólnak. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján Gambit ritkán eszik embert (vagy legalábbis titokban hódol e szenvedélyének smile ), egy próbát megér.

Tisztelettel: Glendower

Utoljára Glendower szerkesztette (2010.11.10. 09:58:55)

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Beszélgető

Minden elfogultságtól mentesen: az UTK rendszer szempontból nem rossz, csak a szövegek...

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Beszélgető

Valóban, a rendszere szerintem is elég jóra sikerült. Közel sem tökéletes, de az ETK-nál nagyobb szabadságot enged és árnyaltabb is. No persze bőven ráfér a csinosítgatás.

A szakértelem követelményeknél szándékomban áll egy ilyen változtatás; az erős követelmény nem egyenlő fokot, hanem eggyel alacsonyabbat, míg a gyenge követelmény kettővel alacsonyabbat fog jelenteni.
A karakternek elég azt a szakértelmet felhúznia 4.-5. fokra, nem kell a kiegészítő is ugyanilyen szinten. Elvégre csak kiegészíti azt.

Illetve nálam azok a szakértelmek, amik szintenkénti módosítókat adnak visszamenőleg is adják a bónuszt. Így nem kell irkálni a karakterlapra és azok a karakterek sem kerülnek hátrányba, akik induláskor nem tápoltak 4. és 5. fokú szakértelmekre.

 

Hozzászólás: Beszélgető

@Mr Nemo: az első változtatással messzemenőkig egyetértek, az utóbbival már nem - bár a véleményem szubjektív. Mivel, ha a pontosabb valóságmodellezés a célunk, én visszamenőleg nem adnék bónuszokat.
Az ember mondjuk ötödikes korában megtanul cigánykerekezni, ettől még óvodában nem tudott, és adott esetben kinevették, hátrányban volt, és a későbbiekben kell ezt a tudást bepótolnia.
Szerintem megint sikerült hülye példát találnom! smile
Játéktechnikailag tehát érthető a felvetésed, a másik szempontból meg nem... döntse hát el mindenki maga, mi a jobb, melyik oldalt részesíti előnyben. smile

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Beszélgető

Alapvetően igazad van. Csak, hát itt van ez a fránya szintrendszer és ehhez kell alkalmazkodnom. Hogy a példádnál maradjak az ötödikes cigánykerekes egész alsó tagozatban hátrányban lesz az óvodás cigánykerekessel, egészen addig amíg meg nem tanulja. Azután, hatodiktól már ugyanúgy fog menni nekik. :-)

Mesélőként nem akarok büntetni egy játékost, azért mert nem tápolt. Sajna ilyen a rendszer, ez van.

 

Hozzászólás: Beszélgető

Ugyanúgy megy neki, de utólag nem kapja meg a díjakat, érmeket, amiket kaphatott volna, ha már oviban megtanul cigánykerekezni. smile

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Beszélgető

smile persze, hogy nem kapja meg. Ahogyan nem tudott olyan eredményes lenni az alacsonyabb szakértelemmel, mint a társa ezért valószínűleg kevesebb TP-t kapott. smile

Bár még lehetne fokozni, de szvsz már nem kell. A lényeg, hogy értjük egymást.

Más.

A mágia ellenállás. Az UTK szabályai szerint eléggé combos ME-k jönnek ki, JK-k csak igen bajosan tudnak bármelyik NJK-ra is olyan "áldást" küldeni aminek értelme is van.
Nálatok ezzel nincs gond? Vagy van rá valamilyen házi szabályotok?

 

Hozzászólás: Beszélgető

mr nemo írta:

A mágia ellenállás. Az UTK szabályai szerint eléggé combos ME-k jönnek ki, JK-k csak igen bajosan tudnak bármelyik NJK-ra is olyan "áldást" küldeni aminek értelme is van.
Nálatok ezzel nincs gond? Vagy van rá valamilyen házi szabályotok?

Alapvetően nem sok karaternek van szüksége a mágikus védelmek leküzdésére:

- Boszorkányok
Őket érintette legkevésbé a megnövelt mágiaellenállás, asszonyi fortéllyal, bájolással továbbra is könnyedén célt érnek.

- Bárdok dalmágiája
Én kis könnyítést alkalmazok, az Éneklés és Zenélés képzettségek minden foka +1 E-t ad, nem csak 3. foktól. Úgy vettem észre ezzel nincs is különösebb gond, teljesen jól működik.

- Varázsló asztrál- és mentálmágiája
A kyr pszi 5. foka lenne nekik a megoldás, de sajnos az kritikán alulira sikerült. Ezt én teljesen átalakítottam, a Mágikus tekintet így sokat segít nekik, a biztos hatásért és/vagy a költséghatékonyság jegyében érdemes Érintés szimpatikus mozaikot fűzniük a varázslataikhoz.

- Papok
Az asztrál- mentálpöröly lett a leggyakrabban használt fohász. Én úgy alkalamzom, hogy ezzel a hitből fakadó védelem is csökkenthető. Érdemes nagyon odafigyelni a szférákra, egyik vallás híveinek jóval könnyebbek bizonyos fohászok, mint másoknak.

Úgy vettem észre, ezek a változtatások sok hézagot pótolnak, ugyanakkor én örülök neki, hogy nehezebb asztrál- és mentálmágiát alkalamazni. Meg azért ne felejtsük el, hogy a hátrányokért majd mindenki kapott valami előnyt is...

"Itt vagyok, mint egy százszor elhajított kő."

 

Hozzászólás: Beszélgető

Aham,érdekes elképzelések és sokkal kevésbé radikálisak mint az enyém. Majd megnézem, hátha jobban bejön.

Nálunk egyelőre úgy alakult a dolog, hogy a Statikus pszí pajzs a Vallásismerethez hasonló védelmet ad, a dinamikus meg maradt a régiben. Illetve a Tapasztalati és Magas mágia is ad ME-t, akát a Vallásismeret. Bár még csak most kezdődött el a tesztelgetés ideje.

Nekem valamiért szimpatikusabb egy kevesebb pszí használós világkép.

 

Hozzászólás: Beszélgető

A pszíről eszembe jutott egy paródiakötet, ott volt olvasható az alábbi szösszenés:

"Terike üzeni Sanyikának, hogy puszilja, és neki a Rokkant Kunigaami Zenebarátok Egyesült Lopós-, Lógós- és Vonaglós Fúvószenekarának tolmácsolásában a Nyinyányá-nyunyányá című számot küldi..."
- Ezt te mondtad?
- Hülye vagy? Már megint a mentális interturbulencferencia! Összeakadtunk az eemsi Dunabajusz rádió szupermentális kívánságműsorával...
"Nyinyányá-nyunyányá..."

Copyright John Caldwell & Jeffrey Stone
big_smile big_smile

Utoljára Glendower szerkesztette (2010.11.11. 10:25:14)

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Beszélgető

Az a baj, hogy a regények mágiáját nem képezi le (egyik), a M*-hoz megjelent szabályrendszer sem (és sztem nem alapvetően azért, mert mozaikmágia és AD&D egyveleg a M* mágiarendszere). Ha új rendszerben gondolkodná(nak) valaki(k), érdemesebb lenne a Sumihoz hasonló módszerrel, de jóval intenzívebben. A világleíráshoz nem csak hozzáhegeszteni egy általunk preferált szabályrendszert, hanem először kifaggatni az írókat, hogy szerintük milyen Ynev (nyilván nem egyféle válasz lenne, és nem az egész kontinens komplett történetére vonatkozóan).
Konkrétan azt kellene modellezni, hogy egy hetedkori kalandozó az írók világképe szerint mennyi tanulás árán mire képes, a harcban mennyire/milyen körülmények között áll helyt. A mágiát sem feltétlenül a Mp oldalról kellene megfogni, hanem rákérdezni, hogy milyen határvonalakat látnak Yneven a különböző mágiahasználók között, mely területeken van átjárás, stb.
Ezután az írók fellélegezhetnek, a fejlesztők meg belélegezhetnek a munkához.
Ugyanis ehhez kell rendelni a rendszert, matematikailag kiszámolható pl., hogy az UTK rendszerében a harc rövidebb/halálosabb, mint az ETK-ban. Ennek kimutatható tényezői vannak (harcértékek aránya, sebzés, vértek felfogó képessége, stb.)
Ezzel nincs gond, ha valaki egy reálisabb játékot szeret, de a regényekből nekem inkább egy heroikus világ rajzolódik ki. Lehetne egyébként opcionálisan reális elemeket is beépíteni (a jövő szabálykönyvei szerintem egyébként is több opciós elemet kell(ene) tartalmazzanak).

A nehéz feladat a mágiarendszer. A világkép tisztázása után sztem egyszerűen kellene a túl "tápos" varázslatok/kasztok kivédésére egy képlet, miszerint:
Egy ellenfél átmeneti harcképtelenné tétele x körre/szegmensre x manapont
Több ellenfélé arányosan
Egy ellenfél ájulása/kábulata/bódulata/mérgezése x manapont
Több ellenfélé arányosan
Biztos halált okozó varázslat x (jó sok) manapont.
Területre/tömegre hatás dettó.
Hatás időtartamától, sebzésétől, terület/tömeg méretétől stb. lenne tehát függővé téve, nem hasraütésszerűen, elkerülendő a "mér kerül ugyanaz a hatás egyiknek ennyibe, másiknak annyiba" effektust.

Persze valahogy súlyozni kellene, hogy a mágia mellett máshoz is értő karakterek nem kerüljenek fölénybe/hátrányba. A bárd talán a legtöbbet citált példa, de a boszi is holtversenyes. smile
Ez lenne a "motor", és mindenféle karakter varázslatai így épülnének fel.
Ha esetleg fankiegek felé nyitunk, lehet a motor nyilvános is, elkerülendő a kráni fejvadászokat.
Szerintem ez lehetővé tenné konkrét varázslatok leírását, amik jobban passzolhatnának a világba, mint a "rakd össze nem passzoló elemekből kezdő (vagy akár haladó) játékosként úgy, hogy nem tart órákig" megoldás.
Pl. a szabálykönyvben esetleg nem szerepel szútól védő varázsjel, vagy toroni ballisztikus varázsgömb, a KM felüti a szabálykönyvet, megnézi a motort, és kiszámolja, hogy x Mp-ből x évre egy ilyen rajzolat van itt, amit sinte bárki elkészíthetett, aki kicsit is konyított a mágiához.
Versus toroni varázsgömb, területre hat, halálos, stb, irdatlan mennyiségű Mp, ezt csak xy tudta megalkotni.
Ezzel lehetne modellezni azt is, hogy nehezebb lakott helyekre varázsolni (pl. nokturnák elleni szakrális védettség, stb.).
Bocs, hosszú voltam.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Beszélgető

@lightingrider: Jah, hosszú... ellenben érdekes! smile Ha ezen múlik, írhatsz ide oldalakat is, szívesen fogom olvasni. Megragadtad a dolog lényegét, el is filozofáltam rajta magamban... smile

Még-még-még... big_smile

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Beszélgető

Csatlakozom! Tetszik az elképzelésed. Írjál csak hosszan és részletesen, konkrétumokat smile

 

Hozzászólás: Beszélgető

Szintén csatlakoznék az előttem szólókhoz. big_smile

Az a nagy helyzet, hogy az elmúlt 2-3 évben M* szabályrendszer terén nem igazán jöttem ki az eddigiekkel, és folyamatos "rendszerfoltozgatós" játékot játszottam. Ennek következményeképp nyolc ízben kezdtem neki a rendszerkedésnek, és most ott tartok, hogy egy ÚTK-Reneszánsz hibridet próbálnék összehozni, csak sajnos igen lassan alakul. Egyelőre a harci képzettségek és harcrendszer problémáját vesézgetem, viszont folyamatosan elő-elő törnek bennem a játékok alatt a mágiarendszer és problémái.
Ezzel az egésszel csak annyit szerettem volna leírni, hogy a hozzászólásoddal a remény apró szikrája csillant fel, hogy egy jó alternatívát találjunk a varázslatokra és azok rendszerkedésére.
Köszönöm és várom a továbbiakat!;)

Utoljára etheleazostor szerkesztette (2010.11.11. 12:17:22)

 

Hozzászólás: Beszélgető

Én azért bízom az eredeti alkotókban, nem hiszem, hogy úgy telt volna el az elmúlt pár év, hogy ne agyaltak volna a témán. Ki tudja, mi készül(t) a műhelyükben...

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Beszélgető

@lightingrider:

Szép elgondolás. Csatlakozom az előttem szólókhoz. Amit leírtál, az engem speciel az Ars Magica mágiaképére emlékeztet. Amiben remekül be lehet lőni, hogy egy varázslat kb. milyen erőszinten van.
Az biztos, hogy ráférne a M* mágiarendszerére egy alapos frissítés. Ha másért nem, hát azért, hogy köszönő viszonyban legyen azzal, ami a regényekben megjelenik.

@Glendower: csak nehogy csalódás érjen big_smile

 

Hozzászólás: Beszélgető

@Baltazát: Tudom, amit tudok... smile

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Beszélgető

@Glendover:
Szerinted van rá esély, hogy még ebben az életben megjelenik valami az eredeti szerzőgárdától?:) Én lennék a legboldogabb az biztos... Pláne, hogy úgy érzem, hogy a Magusnak manapság a legelhanyagoltabb része maga a szerepjáték. Persze izgalmas dolog a Kristályszférákról beszélgetni a fórumon, de én személy szerint sokkal jobban szeretek játszani, és bizony nagyon örülnék konkrétan ehhez kapcsolódó anyagoknak, írásoknak! Mondjuk jobbat nem tudok, mint várni türelmesen! smile
Üdv.

 

Hozzászólás: Beszélgető

@One: A remény hal meg utoljára. Manapság a magyar RPG piac eléggé... hm.. gázos. Azt is tegyük hozzá, hogy a jelenlegi ÚTK mellé kiadni egy másik M.A.G.U.S. alapkönyvet nagy merészség volna. Majd talán ha kifutott ez is. big_smile

De az idők változhatnak. smile

Utoljára Glendower szerkesztette (2010.11.12. 13:24:14)

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Beszélgető

Igaz, bár kérdéses, hogy az ÚTK mennyire fog kifutni:) Nekem például ez az eddigi kedvencem, mert ez adja a legnagyobb szabadságot a karakteralkotásban...és elég nehéz céltalanul tápolni. Ráadásul a Bestiárium is elég jól össze lett rakva mellé. A rossz az egészben, hogy már esély sincs arra, hogy ez a rendszer fejlődjön...kiegészítőkkel stb. Evvan!

 

Hozzászólás: Beszélgető

"hanem először kifaggatni az írókat, hogy szerintük milyen Ynev"

Én már tudom mi a válasz: fantasy! Amit nem lehet megmagyarázni, az mind fantasy! Erről szól most sajnos a rendszer :S

Kráni vagyok, NEM turista!

 

Hozzászólás: Beszélgető

Nem az írókat kell itt faggatni, annak semmi értelme. A mi szempontunkból legalábbis. A szerepjátékhoz egy jó rendszer kell, aminek a megalkotásában nem sok segítséget nyújtanak az írók légvárai.

Az UTK szerintem egy jó alap. A legjobb, az eddig próbálkozások közül, de persze nem hibamentes. Ha fejleszteni akarjuk ezt a rendszert, akkor azt itt kell elkezdeni, alulról építkezve. Elvégre a mesélők tudják a legjobban, hogy mi a rendszer rákfenéje smile

Korábban már vetettem is fel dolgokat, szakértelem követelményekről, visszamenőleges bónuszokról és alternatív ME-ről. Most meg nagyon várok egy úriember által beígért mágiarendszert smile

 

Hozzászólás: Beszélgető

mr nemo írta:

Nem az írókat kell itt faggatni, annak semmi értelme. A mi szempontunkból legalábbis. A szerepjátékhoz egy jó rendszer kell, aminek a megalkotásában nem sok segítséget nyújtanak az írók légvárai.

Jó rendszerek vannak, méghozzá dögivel. Ezért igazán kár erőlködni. Csupán egyetlen dolog nincs meg: a magus légvárait leképező rendszer. Dolgozni akkor érdemes, ha valaki ilyet szeretne smile