Téma: Északfölde

Északfölde

"Itt vagyok, mint egy százszor elhajított kő."

 

Hozzászólás: Északfölde

Az Északi Szöviben Ilanort olvasva érzékeltem egy ellentmondást.

Egyfelől le van írva, hogy a nők egyenjogúnak számítanak, és fegyvert forgatni is megtanulhatnak. Ez logikus is, hiszen a szomszédos Tiadlanban, és az ilanoriak által alapított Yllinorban is így van.
Mindezt alátámasztja a hangulatkeltő novella is, ahol a becsületpárbajt a fiatal feleség vívja egy férfivel.

Máshol viszont azt írja, hogy komoly bűntetésben részesülhet az, aki engedély nélkül nyúl a másik fegyveréhez, üli meg a másik lovát vagy érinti meg a másik asszonyát, akár csak egy ártatlan kézcsók erejéig is.
Ez arra enged következtetni, hogy az asszonyt ugyanúgy a férfi presztízseszközének tekintik, mint a lovát és a fegyverét.
Ezt a felfogást pedig azt támasztja alá, hogy minden ilar harcos férfi.

Most akkor melyik az igaz? Vagy fel lehet valahogy oldani ezt az ellentmondást?

 

Hozzászólás: Északfölde

Lacz, jogos a kérdés szerintem is, de gondolj bele egy apróságba: A mai világban is kb. egyenjogúak a nők, mégis pofán ver az ura, ha ráteszed a kezed.

 

Hozzászólás: Északfölde

Laki írta:

Lacz, jogos a kérdés szerintem is, de gondolj bele egy apróságba: A mai világban is kb. egyenjogúak a nők, mégis pofán ver az ura, ha ráteszed a kezed.

Jogos big_smile
A miért nem mennek el ők is a harcba kérdésre pedig nem is olyan választ találni. Ha teherbe esnek, akkor otthon kell maradni szülni és gyereket nevelni.

 

Hozzászólás: Északfölde

Üdv!

Érdeklődni szeretnék, hogy Alidaxban milyen nyelve(ke)t beszélnek, illetőleg melyik nagy kultúrkörhöz köthető/hasonlít leginkább (értsd: mit írja a Kultúra képzettség mögé smile).

 

Hozzászólás: Északfölde

al-dabaran írta:

Üdv! Érdeklődni szeretnék, hogy Alidaxban milyen nyelve(ke)t beszélnek, illetőleg melyik nagy kultúrkörhöz köthető/hasonlít leginkább (értsd: mit írja a Kultúra képzettség mögé smile).

Üdv' engedelmeddel átvittem a kérdést Gáspár András írói fórumára, mert engem is érdekel.
http://www.ynev.hu/forum/viewtopic.php?pid=14912#p14912

Utoljára dragondark szerkesztette (2011.09.15. 17:24:09)

 

Hozzászólás: Északfölde

Üdv!

Ma értesültem róla, az Abaszisz c. cikk olvasása közben, hogy az Acél és Oroszlánnak jelent meg olyan kiadása, amelyik tartalmazott Ifin térképet. Kérdésem, hogy nem e lehetne e valamilyen formában elérhetővé tenni azt itt a honlapon?
[OFF]Tudom rossz vásárlói magatartás, de már van egy '94-es kiadásom a könyvből, és nem tervezem hogy még egyre beruházzak csak a térkép miatt.  cool [\OFF]
A segítséget előre is köszönöm.

 

Hozzászólás: Északfölde

Város térképek nekem is kellenének big_smile

Megvannak azok a könyvek, amikben benne vannak, de jól jönne egy nyomtatható verzió is big_smile (minden térkép, ami csak megvan A3-asban kinyomtattam már a játékokhoz big_smile)

Peace!

 

Hozzászólás: Északfölde

Vegyetek Ifini Éjszakák II. kötetet.
Egyrészt van a hátulján nem csak egy Ifin-térkép, hanem jópár fél-egyoldalas bemutató leírás is a városrészekről.
Ja, és mellesleg egy nagyon jó regény.

 

Hozzászólás: Északfölde

Ezredes: nekem megvan big_smile sőt megvan majdnem minden regény. De Konkrétan nekem játékhoz is kellene, és nem sok kedvem van szétnyirbálni, csak az Ifin térkép, vagy Pyarron térkép miatt a gyűjteményem egy darabját...  Ugyanez a helyzet az Északföldével is. (mondjuk az északfölde térképeket ki lehetett fénymásolni, de nem a legjobban sikerült sad )

Szóval én örülnék, ha térképek letölthetőek lennének...

Peace!

 

Hozzászólás: Északfölde

Üdv!

Tudná nekem valaki vázolni, hogy Enoszuke milyen tevékenységet folytat a zászlóháborúk idején, hiszen császáruk fekete hadúr?

Köszönöm előre is.

 

Hozzászólás: Északfölde

Üdv mindenkinek!

Kilhalm: Azt hiszem, hogy az Ég Alatti leginkább kisebb egységekkel, szakértőkkel támogatta/támogatja a Fekete Hadurak enklávéját - s a zászlóshajónak számító Toront - a zászlóháborúk alatt. Például, ha jól tévedek, a Halál Kilencedik Nagymestere is - legalább részben - szuke származék volt; mindenesetre az általa használt mágiaforma szigeti (riana-ate) eredetű. De javítsanak/egészítsenek ki az avatottabbak...

Egyébként két hete van szerencsém birtokolni egy Enoszuke-kiegészítőt (újabb kiadás); de egyelőre nem tárgyalta bővebben ezt a témát.

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Északfölde

(Egyébként biztos, hogy a császáruk a Fekete Hadúr...?:)

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Északfölde

Az Északi Szövetség szerint a lobogó első gazdája az első enoszukei császár volt.
Valahol olvastam, hogy a lobogó uralkodóról uralkodóra öröklődött, de a XIV. Zászlóháború idején uralkodó császárt nem fogadta el hordozójául.
(Ezt viszont a császári udvar jól titkolta.)

 

Hozzászólás: Északfölde

Üdv!

A válaszokat köszönöm, jómagam is egy Enoszuke kadvány tulajdonosa vagyok, jó vételnek tartam, igényes munkának, egyedül az nem tetszik, hogy annyira próbálja elszigetelni az országot Ynevtől, hogy szerintem direkt nem tér ki a császárság szerepvállalására a Zászlóháborúkban, én pár olvasás után sem emlékszem, hogy találtam volna ezzel foglalkozó részeket, ha van csak nem vettem észre akkor mea culpa. Én szeretném, hogy a szuke harcosok megmérettetnének ilyenkor, ha már császáruk fekte hadúr, hisz méretét nézve nagy az ország fegyveres potenciálja, a Vörös hadúrak majd mind katonai nagyhatalmak, a Feketéknél azonban jóval kevesebb akad és ez nekem így kicsit zavaró.

Lenne még egy kérdésem. Az ÉSZ országaiban mennyire dívik a rabszolga munka. Alacsony színtű mesét akarok írni aminek a bonyodalmát egy Ziad (Haonwell) közeli kőfejtő rabszolga munkásainak lázadása okozná. A rabszolgák főleg ifini és toroni hadifoglyok, illetve itt raboskodó bűnözők lennének akik közé bekeveredne egy közepesen neves tiszt, ki ellenségeitől tartva inkább közkatonának álcázta magát fogsába esésének idején. A tiszt olyan sereggé szervezné őket ami ütőképesebb a helyi rendfenntartóknál, fegyvert és túszokat szereznének, a partvidék egyik kalóz bandájához akarnának csatlakozni.  A JK-kat a tiszt egy rokona (egy szökött rab kereste meg) bérelné fel, hogy segítse őket, esetleg a helyi erők vennék igénybe fegyverforgató karjuk erejét.

 

Hozzászólás: Északfölde

Kilhalm; vannak nálam hivatottabb források (pl. "Geoframia - Északi Szövetség"; még én sem olvastam), de annyit bizton tudok, hogy a rabszolgaság intézménye egy pyarroni hitű államban gyakorlatilag kizárt. Fegyencmunkát viszont minden további nélkül el tudok képzelni "Hannowerben" (bocs, egy régi előtörténet jutott eszembe épp...:). Így - egy kis kiigazítással - minden további nélkül meg tudod csinálni a modulodat (jelezd majd, ha kész; érdekelne...).

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Északfölde

@Kihalm: amit Bűvdudás írt, megállja a helyét, de kiegészítem egy-két konkrétabb információval.

Két dolgot érdemes figyelembe venned:
1. ha az Északi Szövetségen belül valahol véletlenségből (pl. egy kegyetlenkedni vágyó főúr jóvoltából) ki is alakulna rabszolgatartás, az heteken belül a Gianagi Ezüst Ököl Testvériség fülébe jutna, akik az erv/pyar jó erkölcs nevében leszámolnának vele. Az "Ököl" nem ritkán még a szövetségen kívül is lecsap, egy ilyen helyzet, amit te írsz, rutinmisszió lenne számukra.

2. Ziad egy elszigetelt város, több száz mérföldre minden más, a Herceg által uralt területtől, így bármilyen bánya is van a közelben, az mindenképpen tarini bánya, amely tulajdonképpen törpe települést jelent.

A helyedben én úgy oldanám meg a modult, hogy a kalózok kísérlik meg kiszabadítani a ziadi börtönben sínylődő hadifoglyokat, annak reményében, hogy a kapitány bővíthesse a legénységét a hadifoglyokkal.
Esetleg előfordulhat, hogy a közkatonának álcázott tiszt ígért a kalózoknak valamit a kiszabadításukért cserébe.

 

Hozzászólás: Északfölde

Kilhalm;

A fenti bejegyzéshez nincs mit hozzátenni. Így gömbölyű.

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Északfölde

Üdv!

Igen, tovább gondolva én is hasonlóra jutottam. Végül arra jöttem ki, hogy a vezér egy kalózbáró fia aki pár alkalmas emberével együtt esett fogságba, rangrejtve, hogy a kötéltől és a kínvallatástól meneküljön, hajója és legénysége hullámsírban pihen. A főúri birtokon titokban viadalokat rendeznek a rabok között, néha halálig tartót, a holtesteket baleseti halállal, rabok közti leszámolással magyarázzák (így logikusabb a foglyoknak a magasabb harcérték és ez bizony lázító ok, jóval túlmutat a letelik az X év büntetésem dolgon) a viadalokra a főúr vagyonos barátai (pár ember) is hivatalosak nézőként, a rabok körülményei amúgy is mostohák. A fegyencek úgy vették át a hatalmat, hogy megvesztegették a szakácsot (a kalózbáró fia felfedte kilétét, ugye kockázat nélkül nincsen nyereség) aki kapcsolatba lépett egy a kalózoknak bedolgozó alkimistával, a tőle kapott mérget keverte az őrök ételébe, így a rabok könnyen átvették a helyüket. A telep vezetőjét túszul ejtették és a következő viadalig azt játszották, hogy minden a megszokott rendben megy (a lázadás vezérei nem mertek értékes túszok nélkül elindulni a hegyeken át, ráadásul a váltságdíjak ígérete is csábítja őket). A jelntések nem számoltak be semmi különösről stb., a viadalokat a főúr telepközeli nyárilakjában tartják (pár napot töltenek ott), ami egy festői kis tengerszemnél épült. A lakban csak ilyenkor van nagyobb élet, egyébként csak pár fegyverbíró szolga lakja, hogy rendebntartsák. Az óminózus estén a felkészült (némi haláltánccal is ellátott) rabok megrohanták a nyárilakot, a testőrséggel sikerült elbánni. A nemeseket elfogták, látszólag minden jól ment. Ám a főúr ágyasának titokban (alidarban nevelt nő) sikerült pszí útján segítséget hívnia. A főúr örököse ezáltal értesült az eseteről és némi mérlegelés után úgy döntött alkalmas szakembereket (kalandozókat csak én nem annyira szeretem ezt a koncepciót) bérel, (a vélhető váltságdíj töredékéért, meg terroristákkal amúgy sem tárgyalunk) hogy szabadítsák ki apját (ez mellékes de azt sem bánná igazán ha apuci közben meghal). Természetesen az alkalmas szakembereket elkísérnék házhű fegyveresek (nem szeretné senki, hogy valkinek kipattanjon az isteni szikra és átvegye a túszejtő szerepét). A Jk-k annyi előnyben vannak, hogy a túszejtők azt hiszik jól állnak, javában készülnek az útra.

Esetleg érdekes csavar lenne, ha a JK-kat a kalózbáró küldené, hogy segítsenek fiának a nagy fogásban, a váltságdíjakból kijön pár új hajó. Ekkor már hasonló kalandozók lennének a fő ellenfelek akik túszt menteni indúlnak.

Utoljára Kilhalm szerkesztette (2013.03.22. 13:13:14)

 

Hozzászólás: Északfölde

Üdv!

Az ÉSZ idevágó részét elolvasva rájöttem, hogy a mese helyszíne nem Ziad környéke lesz, mert ott tényleg nincsenek haonwelli tulajdonú bányák. Jobb lesz a hegyek másik oldalán. Ekkor annyi csavart iktatok be, hogy a rabok a kalózbáró felmentőinek (hegyivezetők, plusz fegyveresek max tucatnyi személy) megérkezésére is várnak, nehogy a tariniak határvadászai vagy a hegyi orkok fogságában végezzék. Illetve a nyárilak nem tengerszemnél hanem egy kis tó partjára épült.

Utoljára Kilhalm szerkesztette (2013.03.22. 13:37:33)

 

Hozzászólás: Északfölde

Kilhalm;

ez így rendben van... de legközelebb, kérlek, szedd pontokba (vagy legalább bekezdésekkel tagold) az ilyen leírásokat: sokkal áttekinthetőbbekké válnak első olvasatra is...

Még egy csavar-ötlet: főúr elsőszülött fiacskája valóban küld csapatot - de nem jó atyja megmentésére; ellenkezőleg (a látszatra persze azért ügyel). Ám egy másik meghívott aggódó rokona is útnak indít egy különítményt - ő valóban segítő szándékkal. Valamelyik team a kettő közül lehet a parti; így valóban komoly ellenfelekkel van módjuk szembenézni. A kalózbáró bandája (hoppá: ő hogy is értesül a fejleményekről?) lehetne a harmadik játékos fél: a tétek fokozódnak, etc.

Hmm?

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Északfölde

@Kihalm:
Így már nagyjából jó (csak a játékosaid rá ne leljenek erre a topicra big_smile ), két apró ynevtelenséget érzek még benne:

-Az al-bahra-kahrem olyan ritka (csak Sobirában állítják elő), hogy Krán stratégiai fontosságú erőforrásként tekint rá, ami azt jelenti, hogy kizárt dolog, hogy fél kontinenssel arrébb csak úgy egyszerűen beszerezhető lenne. Szerintem használj helyette más harci drogot.

-Bár a haonwelli főurak általában vagyonosak, annyi pénzük azért nincs, hogy több ezer aranyat költsenek egy alidari nőre csak azért, hogy aztán az ágyasuk lehessen. (Erv területen különben sem szokás, hogy valaki ágyast tartson, illetve legfeljebb titokban.) A főúrnak a felesége legyen szerintem inkább az az alidari nő.

 

Hozzászólás: Északfölde

Kilhalm;

Sötét Ezredes megint rátapintott a lényegre. Értem én, hogy miért az al-bahra-kahrem (haláltánc) jutott elsőre eszedbe; (egyszer én is elkövettem mesélés közben ezt a túlzást - igaz, akkor az Ibarában volt a garnitúra, de akkor is felesleges volt; mindegy...) meg azt is, hogy miért az alidari szerető - ezekről olvastál, s ezek tényleg "ynevi" hangulatot adhatnak a játéknak.

De - mint írtad - a modul alacsony szinthez van kalibrálva; s akkor bizony túlzás ekkora "tűzerő", ha érted, mire gondolok... Hisz' nem csak alidari nő használhat pszit - ha meg a főúrnak van odahaza galambháza, s nyári lakhoz gondosan kiszállíttatott néhány madarat, még pszire sincs feltétlenül szükség. Aztán említettél egy szakácsot meg egy alkimistát, akik kapcsolatban vannak... na, az utóbbi is összekotyvaszthat például valami Kobranyál szintű folyékony csatamámort, ami ad némi pluszt a TÉ-re - legyen olcsó és hatékony; az, hogy emellett MÉG biztonságos is legyen, már nem feltétlenül követelmény...

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Északfölde

Üdv!

Igen a haláltánc sok, kösz, hogy rámutattatok.

Az alkimista (akit ugye a szakács értesít) lép kapcsolatba a kalózbáróval, bizalmas üzleti partnerek.

Az én fejemben formálódó NJK egy igen tehetséges, eszközeiben nem finnyás és felkészült kalmárnemes, mellette az alidari nő csakis szerető lehet, hiszen vagyona nista. Feleségével érdekházasságban élnek. A nyárilak számára a kikapcsolódás helye is, azért vele időzik ott és nem az asszonnyal. A lakban bizalmas támogatói vannak, elöttük nyugodtan vállahatja a nőt (nem csak bizalomból de azért is mert legalább annyi mocskot tud róluk mint ők róla). Az alidari nő azért is tuti választás neki mert Alidar független terep, nem kell egyházi vagy valamely világi mágiatudó rend emberét alkalmaznia az elméje védelmére.

Majd ha időm engedi elkészítem a modult.

 

Hozzászólás: Északfölde

Kilhalm;

ez eddig rendben van, de "hivatalosan" ki is védi akkor az uraság elméjét (ha mondjuk a feleség, vagy egy hivatalos személy rákérdezne)? Hallom is, amint emberünk válaszol az érdeklődésre:

"- Hátööööö... alkalmazásomban áll künn a nyári lakomban egy gyönyörű, fiatal nő, aki természetesen kizárólag a titoknok-titkárnőm, kapcsolatunk csakis munkakapcsolat, semmi személyes, hogy is lehetne..."

Meg aztán nem mindenik alidari nő mesterfokú pszi-alkalmazó ám, csak ha a megrendelő ezt a szolgáltatást is megigényli a céhmesterektől (még jóhéhányszáz arany az addigi több ezer mellé)! Ha van ennyi pénze ilyesmire, akkor meg nyugodtan igényelhetett volna tőlük egy szikrázó szépségű, lojális, talpraesett, pszi-tudományokban jártas hitvest is - nem kéne egy kékvérű, ámde "szeretetlen párval" együtt élnie pusztán a látszat kedvéért.

De persze ha mindenáron tenyésztett szeretőt akarsz kalmárnemesednek, hát szíved joga. Te alkottad, te tudod, milyen ember. Gondolkozz az ő fejével. Ha szerinted belefér a jellemébe, a helyzetébe, akkor nincs miről győzködjünk...

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."