Hozzászólás: Regények és antológiák

Ha valaki megpendítené, hogy én spórolok a könyveken, kedves rokonságom alighanem kollektíve halálra röhögné magát smile Ezzel együtt tény, hogy ma már nem veszek meg mindent, ami egy kicsit is megtetszik. Ebben az évben talán két olyan könyv volt, ami "mindenképpen" kellett (Egy a Deltától, egy a Metropolistól). Lehetett volna valamivel több is, csak azok nem jelentek meg... de ezt most hagyjuk.
Sok más tartozik a "hát tulajdonképpen érdekel" kategóriába, és ezek között igenis szelektálok. Először szerző szerint, eredetiség szerint, majd ha ezekből a szempontokból kifogytam, a maradékot bizony ár szerint. És én speciel nem rajongok azért, ha egy könyvet vacsorától lefekvésig ki tudok végezni. Az ilyenek, ha nem Moorcock vagy Jack Vance a szerzőjük, alighanem rákerülnek, a "majd egyszer sokára, antikvár megveszem" listára.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

No igen, kockáztatás... Ezért jó, hogy újra lehetővé tette a Delta néhány most megjelenő könyvnél a beleolvasást. big_smile

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

A Pokol tényleg nagyon jó könyv, és rövid is, de mondjuk nem került annyiba mint a Százháború, kicsit húztam én is a szám, nem lett épp olcsó ez a könyv, de ettől függetlenül megvettem, mert ér annyit big_smile
Az meg kifejezetten tetszik, hogy nem hetekbe fog kerülni az elolvasása, időhiány miatt. smile

@Angelpriest: Egyetértek, én is akciókat szoktam figyelni, hogy kicsit olcsóbban kijöhessek a könyvvásárlásból smile , de az a szomorú igazság, hogy mostanság mindenki kétszer is meggondolja, hogy mire költ.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Üdv!

Először is ismételten gratulálni szeretnék a Százháborúhoz!

Másrészt viszont kérdeznék is, ugyanis a rengeteg régtől fogva ismert függelékkel szemben jelen esetben igenis NAGYON szívesen olvastam volna háttéranyagok... (Persze, a csatolt történetek érdekesek voltak, de kérek még - még - még...)

Az első kérdés a Hallgatag Úrra, és az ő varjaira vonatkozik. Kapunk még róla a későbbiekben pontos infokat, vagy itt is  marad a M*-ban oly régen megszokott balladai homály?

A második Malliorra vonatkozik. Emlékezetem szerint a hozzá kapcsolódó mitológiai körnek legalább három "kanonizál írásban" megjelenő változata van. Érdemes gondolkodni azon, h melyik a frankó?

A harmadik az Elsők áldása. Ez mit is jelent pontosan? Az alakváltók esetében sem értem igazán, de főleg a Mirven - Erragal ordibálós alkalom kapcsán kérdezem. Az óelfek nem élveztek automatikus védelmet a hatalomszavak ellenében?

Az utolsó "természetesen" az obszidiánelfeké. A Szomorú Vadász szégyenében dél felé távozott, Erragal pedig törötten, kezében az ikreivel, vállán Százhalállal szintén délre vette az irányt... nekem ideális sötételf - ősatyának tűnik. megtudunk még valamit a jövőjéről?
(Persze, én is olvastam a Sumiban a Százhalálról, h visszakerül Ediomadba. de Erragal nem tűnik olyannak, akitől túl könnyű lenne visszavenni)

Remélem, nem rontom el senki olvasási élményét.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Ma én is átvettem a magam Százháború példányát a Sárkánytűzben. Az első benyomásom az volt: Jé, ez tényleg nagyon kicsi! De máris a szívembe zártam. big_smile Két Gorduin között majd elfalatozgatom. smile

@Melani: Igazad van, az emberek manapság nem költekezhetnek ész nélkül. Ám az én értékrendemben (és ez lehet, hogy furán fog hangzani), de a könyv mindig is előbb szerepelt, mint az étel vagy ital. Mondjuk manapság ez mérséklődött; a létfenntartás és a könyvek nagyjából egálba kerültek. big_smile Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az elmúlt két évben nem vásároltam annyi regényt, mint régebben. 2010-ben három könyvet vételeztem a Deltától frissen, ropogósan. Plusz még ma hármat, és valószínűleg még hármat fogok decemberben. Bár előfordulhat, hogy ez az Ifini éjszakák is befigyel, de előbb elolvasom a felkerült ízelítőt.
Más kiadóktól csak csipegettem az idén, és volt néhány antikvár vétel is, de igazából elenyésző. Kezdenek egyre inkább halmozódni az olvasatlan könyveim, de úgy vagyok vele, hogy egy könyv mindig érték lesz, és nyoma marad. Ott lesz a polcomon, hogy akár a gyerekeim és az unokáim is olvashassák. big_smile

Utoljára Konstantin szerkesztette (2010.11.12. 17:17:30)

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Angelpriest írta:

@Melani: Igazad van, az emberek manapság nem költekezhetnek ész nélkül. Ám az én értékrendemben (és ez lehet, hogy furán fog hangzani), de a könyv mindig is előbb szerepelt, mint az étel vagy ital.

big_smile Egy szóval sem mondtam, hogy az én értékrendemben lejjebb lennének a könyvek big_smile Nálam mindig előrébb voltak a könyvek, mint a kaja big_smile
De megnyugtat a tény, hogy nem én vagyok az egyetlen ilyen elvetemült emberke big_smile

A könyvek nálam már egy ideje halmozódnak, de ez nem riasztott vissza attól, hogy újabb könyvvel gazdagítsam gyűjteményemet. Nevezetesen: berendeltem az Ifini éjszakákat big_smile Előbb-utóbb csak lesz időm és behozom a lemaradást big_smile

Utoljára Melani szerkesztette (2010.11.12. 17:34:32)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

big_smile csatlakozom big_smile

Én is előbb veszek könyvet, mint bármi mást.
(A Százháborút csak azért nem vettem meg - nem kaptam meg szülinapomra wrrr - mert az Ifini-vel együtt szerzem majd be)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Személy szerint Én is abba a kategóriába tartozom aki minden pénzét könyvre költi és ezt már kb. 35 éve csinálom:DDD Mostanra több mint 2000 kötet gyült össze:DDD

A könyv az könyv, van jó és rossz minden műfajban. A fantasyval a 80-nas évek elején ismerkedtem meg. Az első a Gyűrűk ura volt és rögtön beleszerettem a műfajba.

Ajánlanék egy nagyon jót annak aki sokat olvas.
Steven Erikson: A Malazai Bukottak Könyvének Regéje
Ez az összefoglaló címe, egyébként az eddig megjelent 6 kötetnek van más-más fő címe. Igazi epikus fantasy minden vonatkozásában:))) Cirka 1000 oldal körül van kötetenként:DDD És a történetről és annak megírásáról tapasztalt olvasóként is csak szuper latívuszokban  tudok nyilatkozni.

Jellemző a könyvre, hogy egyes részei hozzáférhetetlenek:DDD

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Sziasztok!

Ígéretesen hangzik az Ifini éjszakák fülszövege. (Előzetest viszont nem olvasok. Egyrészt úgyis megveszem, másrészt anno a Hőseposzból olvasott részlet több hónapra eltántorított a könyv megvásárlásától, pedig...)

A borító is tetszik, viszont nem lenne rossz, ha a végleges kerülne fel (jelenleg még az író neve nélküli van kint).

Marcus

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Üdv!

Hölgyek és urak, engedelmetekkel kitenném a !SPOILER! jelet, még ha igyekszem is kerülni a tényszerű utalásokat a Százháború kapcsán a válaszaimban.

@Puma: Azok a varjak valójában Gyógyító Verlaen és J'ennor Fylladniss gyermekei, a Hallgatag Úr néven ismert aquirhoz csupán annyi közük van, hogy az ő erdejében élnek. Egyesek szerint anyjukra vigyáznak, aki Verlaen visszatérésére vár, mások szerint az aquir nagyúr sírboltját őrzik, de nem az idegen látogatóktól, hanem attól, ami odabent van... de bármi is legyen az, a hetedkori Dartonnal semmilyen kapcsolatban sem áll.

IRL az egész forrása a debreceni nagyerdei parktól a jogi Campusig vezető gyalogút, amely fölött késő ősztől kora tavaszig varjak kárálnak, ugyanakkor tőlük eltekintve kora reggelenként rémisztően csöndes, hallgatag ösvény (volt, amíg rendesen ki nem építették): minden áthallás ebből, és a hasonló dolgokat hasonló képzetekhez társító fantáziából ered.

Ami a Malliorral kapcsolatos kérdésedet illeti: özönvíz-legenda is akad a való életben egy pár, és lehet hasonlóságokat találni közöttük, de egyetlen közös történelmi alapot a legjobb szándékkal sem. Ahány mesélő, annyiképp mesélik, de a lényegen ez nem változtat: létezett egy figura, akit egyesek Halidornak, mások Malliornak, megint mások talán egészen másképp hívtak, és eltérő hangsúlyokkal ugyan, de minden történetben egyformán az elfek bosszúvágyát és pusztító dühét testesítette meg, és teszi azt még a hetedkorban is. Hogy melyik a kanonikus történet? A lényegét tekintve szerintem mindegyik.

Az ún. automatikus hatalomszavak elleni védelem létezik: az Elsők áldása az od-használatra egyébként nem képes alakváltók védelmét szolgálja, és bizonyos értelemben hatásosabb, mint a saját erőből táplálkozó od-pajzsok, lévén ennek az ereje - szakrális vonatkozásai miatt - sohasem gyengül, csakis azonnali túlütésével lehet áthatolni rajta. Mirven és Erragal viszonylatában is így kell értelmezni: a hölgy önereje kevés lenne a védekezésre, az Elsők áldása az ő hatalmánál jóval nagyobb védelmet jelent - lévén az ő esetében azért mégsem egy óelf harcosról beszélünk -, ezért kap fontos szerepet a külső védelem.

Ami pedig a Szomorú Vadász legendáját ill. Erragal történetét illeti, egyik sem lezárt dolog, ezért nem szívesen fejteném ki jobban a regényben írtaknál. Legfeljebb csak annyit, hogy Erragal azért nem ment olyan messzire, hogy esetleg ne szóljon bele még Völgyvidék jövőjébe - a Délvidék viszont (az obszidiánelfek élőhelye) az én értelmezésem szerint jóval messzebb lenne annál.

mg-b

Utoljára mg-b szerkesztette (2010.11.14. 07:10:55)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Üdv!

mg-b, köszönöm az igazán alapos válaszodat!

Darton és Mallior tiszta. Az obszidiánelfekről ezek szerint most sem tudtam meg újat. (pedig a "másik oldal" csúnyán koppintott, és meglehetősen retardált drow koncepciója óta várok valamit reakciót "innen" is...)

Arra viszont kíváncsi lettem, mi és hogyan határozza meg az óelfek (és az ősaqiurok) személyes hatalmát. Az óelf hölgyek eleve vereségre vannak ítélve az urakkal szemben? A regényből úgy tűnt, h mind Mirven, mind pedig Erragal tökéletes pedigrével rendelkezik...

Utoljára Puma szerkesztette (2010.11.14. 21:35:42)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Most olvastam ki a Bíborgyöngyök trilógiát, és ajánlom mindenkinek aki még nem tette.

Volna egy kérdésem az illetékesekhez:
Eric Muldoom aki a Cherubion kiadó (már az is Delta) oszlopos írója is írt egy novellát a 3. részbe a Számadásba, de ez a végén kimaradt a könyvből.
Szerintem nem én lennék az egyedüli aki örülne ha a novella a neten megjelenhetne mondjuk itt is akár.
Az író a cherubion fórumán ezt nyilatkozta:

Aldyr írta:

Elhiheted, hogy én is sajnálom, mert sok energiám fekszik benne. A netes publikálás azonban max kiadói döntés lehet, erőteljes olvasói igény felmerülése esetén. Ennél többet nem ígérhetek.

Ezennel benyújtom az erőteljes olvasói igényemet és remélem más is csatlakozik.

Utoljára Tograh Silur szerkesztette (2010.11.15. 13:01:31)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Tograh Silur: mivel egy másik egyhozzászólásos versenyző (dr. akula) ugyanezt az erőteljes olvasói igényt a Delta GA fórumára július 23-i dátummal már benyújtotta, nagy vonalakban a válasz is megegyezik az ottanival.

Aldyr rosszul tudja: a nonprofit online közzététel a szerző kizárólagos hatáskörébe tartozik. Azok a szövegek, melyek tartalmilag és stilárisan is alkalmatlanok a nyomtatásban való megjelenésre, az Ynev.hu-n sem kerülhetnek a hivatalos anyagok közé.

A kihagyásról szóló döntést (több lépcsős, több hetes kármentést követően) amúgy nem én hoztam, hanem a kötet szerkesztői... de mélységesen egyetértek vele.

Utoljára Gáspár András szerkesztette (2010.11.15. 18:30:47)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Uhh az Ifini éjszakáknak nagyon jó lett a bevezetője. big_smile Kiegészített Geor rész. cool

"Lehet, hogy ez a világ egy másik bolygó pokla" Aldous Huxley

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Gáspár András írta:

@Tograh Silur: mivel egy másik egyhozzászólásos versenyző (dr. akula) .......


Én voltam akkor is az elkövető, de mikor felnéztem válaszért már az új fórum volt, a régi hozzáféréséhez meg ígéret csak.
Azóta most szántam rá magam a regisztrációra.
Köszönöm a választ.

Utoljára Tograh Silur szerkesztette (2010.11.16. 01:38:10)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

"Ifini Éjszakák
első kötet"

A második sor csak a borítón szerepel, másutt halvány utalás sem található rá. Elnézést a kifejezésért, de ez meg mi a bánat akar lenni?

Utoljára Noro szerkesztette (2010.11.18. 08:40:59)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Noro írta:

"Ifini Éjszakák
első kötet"

Láttunk már ilyet:
- Karnevál első kötet
- Keleti szél első kötet
- Sogron lángjai első kötet

Bár csak remélni tudom, hogy a második kötet is meg van írva és nem most készül...

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Noro írta:

"Ifini Éjszakák első kötet"

A második sor csak a borítón szerepel, másutt halvány utalás sem található rá. Elnézést a kifejezésért, de ez meg mi a bánat akar lenni?

Két kötetes történetről van szó.

"Itt vagyok, mint egy százszor elhajított kő."

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Igencsak meglep, hogy létezik magus-kiadó, amelyik még be mer próbálkozni ezzel, de hogy ráadásul nem is sűrű bocsánatkérések között vezeti föl a dolgot, az egyesenen elképesztő...

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Nekem azzal hogy 2 kötetes, semmi bajom. Ez a kötet olyan vastag mint az Uwel nevében.

Amúgy az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a könyv...
- ha vékony az a baj, hogy méretéhez képest túl drága;
- ha vastag akkor azért túl drága;
- ha meg két kötetben jön ki, akkor összességében túl drága.

Én ebből azt szűröm le, hogy maga a könyv (könyv=minden könyv) drága, és nem az számít ahogy és aki kiadja.

Ui.: A vélemény szabad... az enyém is. Én tiszteletben tartom másokét, remélem ez kölcsönös marad.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Mirage: "Bár csak remélni tudom, hogy a második kötet is meg van írva és nem most készül..."

Nem is hiába. A második kötet fiókban van; a szerző már a következőn dolgozik.

@Noro: a DV nem kettévágta a könyvet, a történet szerkezete eleve ilyen. Nem hiszem, hogy emiatt bárkinek szabadkoznia kellene - az a folytatás elmaradása esetén lenne aktuális.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Van rá esély, hogy az Ifini Éjszakák bevezetőjében írt András írás felkerül ide? Nem vettem meg a regényt és nem tudtam a bevezetőt elolvasni, de nagyon érdekelne. Igazán hasznos összefoglalónak tünt az alkotásról... (persze nem olvastam, de ez jött le, lehet rosszul)

"Lehet, hogy ez a világ egy másik bolygó pokla" Aldous Huxley

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Mirage írta:

Én ebből azt szűröm le, hogy maga a könyv (könyv=minden könyv) drága, és nem az számít ahogy és aki kiadja.

És mégis, januártól októberig durván egy tucat új könyvet vettem, amelyekkel semmi bajom nem volt. Tehát vagy a szokatlan novemberi éghajlat ártott meg nekem, vagy a mostani könyvekkel van valami smile

Gáspár András írta:

A második kötet fiókban van; a szerző már a következőn dolgozik.

@Noro: a DV nem kettévágta a könyvet, a történet szerkezete eleve ilyen

Köszönöm.
Sztem a kiadónak ezekkel az információkkal kellett volna kezdenie a reklámkampányt.

(Mert ezek számomra információk. Akik a fentieket magától értetődőnek vették, azoknak irigylem az optimizmusát. És ez sajnos nem vicc)

Utoljára Noro szerkesztette (2010.11.18. 15:46:40)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Gáspár András írta:

A második kötet fiókban van; a szerző már a következőn dolgozik.

Egyrészt rendkívül megnyugtató, hogy kész a második kötet is; másrészt megtudhatjuk, hogy  a szerző a harmadik köteten vagy a következő regényén dolgozik-e?

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Noro írta:

Sztem a kiadónak ezekkel az információkkal kellett volna kezdenie a reklámkampányt. (Mert ezek számomra információk. Akik a fentieket magától értetődőnek vették, azoknak irigylem az optimizmusát. És ez sajnos nem vicc)

Most az a probléma, hogy lógnak a levegőben még be sem fejezett többkötetes M* sztorik más szerzőktől, és a kiadó ennek ellenére vette a bátorságot ahhoz, hogy nemhogy nem ezeket tapossa ki az írókból, de még egy új első kötetet is a piacra dob, vagy valami más? Komolyan nem értem...

A Százháború túl vékony, ott az a baj, ennek folytatása lesz, itt ez, ha mondjuk 600 oldalban jött volna ki a két kötet, akkor meg gondolom, az lenne a probléma, mert egyvégtében ennyit, meg nem fér el kényelmesen a táskában, satöbbi. Semmi se jó. smile