Hozzászólás: Regények és antológiák

Angelpriest: A  fehér (AK/d20) alapkönyvben említik először a hetedkor alkonya évszámokban fejezetben. Ugyanez jelent meg a Geofrámia kötetben is. A Toroni vér novellán kívül se korábban, se azóta nincs rá egyéb utalás.

***

Nekem a következő kötetek a kedvenceim:

- Dale Avery: A renegát
- Chapman: Garmacor címere, Karnevál, Jutalomjáték-Csepp és tenger-Toroni vér hármas
- Alan O’Connor: Kék éjszakák árnyai, Hollóidők
- Jan van den Boomen: Fekete vizek
- Raoul Renier: Acél és oroszlán, Korona és kehely

Amik nekem ugyan nem kedvenceim, de bátran ajánlom bárkinek:

- Eric van Dien: Godorai őrjárat, Uwel nevében
- Ian Russel: Fogadalom
- John J. Sherwood: Hőseposz, Abbitkirálynő
- Indira Myles: Sorsvető
- Raoul Renier: Pokol
- Ray O’Sullivan: Sötét zarándok, Sötét térítő

Gambit

"Itt vagyok, mint egy százszor elhajított kő."

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Chevatas, Draquiss, Gambit: Tehát irodalmi műben nem szerepel. Köszi! Megnyugtattatok, már féltem, hogy az Észak lángjai és a többi folytatás valami családi drámába fog átcsapni. Végül is, ha jól meg lenne írva, akár valami érdekes is kisülhetne belőle... big_smile

Egyébként a kisregények (Gorduin) nálam nagyságrendekkel viszik a pálmát A halál havában előtt. Mint azt korábban is írtam egy gigászi kommentemben, engem nem nyűgözött le különösebben a M* világát megalapozó regény. Viszont a rövidebb Gorduin történetekben, ahogy A holtak légiójánál is, érezhető a fejlődés, és hogy a stílus is kiforrottá vált - sőt zseniális lett, ahogy távolságtartóan, nem szájbarágósan, de nagy beleérzéssel, jól megfestve mutatja be karaktereit és a történetet. A nyelvezete is pompás, nem akadozó. Így már bizakodó szívvel vetem bele magam az Észak lángjaiba. És a Karnevált is nagyon várom, amiről szinte csak jókat írtatok eddig.

Hálás vagyok a sok ajánlásért is. A M*-olvasmánylistám az elmúlt hetekben-hónapokban akkorára hízott, hogy az elkövetkező két-három évben nem kérdés, milyen szerepjáték-regényekkel fogom múlatni az időt. big_smile

Utoljára Konstantin szerkesztette (2010.11.03. 16:33:43)

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

A sok ajánlásnak hála az én könyvespolcom is gyarapodni fog, nem egy kötettel big_smile A pénztárcám már kevésbé rajong az ötletért big_smile

Köszönöm szépen mindenkinek, aki megosztotta tapasztalatait a könyvekkel kapcsolatban!! big_smile

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Ha novelláskötetben is gondolkodik valaki akkor a Kráni krónikát és a Hadak árját ki ne hagyja.Regényben pedig a Pokol A jó széllel toroni partra,Garmacor.Ezekkel érdemes megismerkedni Ja és a homályhozót említeném még a novellásokhoz.

Pelikán elvtárs,a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Draquiss írta:

Jan van den Boomen: Jó széllel toroni partokra, Sogron Lángja és az össze többi műve

Érdekes, hogy épp ezeket emelted ki, mert sztem az "összes többi" figyelemre méltóbb ezeknél.
A Jó széllel... jó példája annak, hogy kockacsörgésből is lehet egész jó regényt írni, de sztem nem sokkal több.
A Sogron Lángjai 1-et pedig tíz év után megpróbáltam újraolvasni a nyáron. Sajnos továbbra sem értem, miért jó az, ahogy egy csomó ellenszenves kyr pofa hajkurássza egymást. Vagy hogy Hofit csúnyán félreidézzem: egyik toroni lövi a másik toronit? Ennyire azért nem olcsó a lőszer! big_smile

Igaz, például a Fekete Vizek Gorvikjában sem volt egyetlen szimpatikus szereplő, de ott érződött az egészen az irónia, és a történet slusszpoénjában értékeltem a fekete humort. Szóval ha már "sötét kultúrák" Boomen tollából, akkor sztem valahol ez lenne az etalon.
Hasonlót éreztem a Tűzön, Vízen... sztorijában is: A negatív figurák következetesen fenntartani és kihasználni igyekeztek a rendszert, míg a pozitívak az áldozatául estek. Ebből végre nem az jött le, hogy Toron valami félreértett zsenialitás fenntartója, mint a Sogronban, hanem hogy egy eltorzult, és tulajdonképpen szánalmas szerveződmény. Mert hát az, nem?

Angelpriest: ami a Halál Havábant illeti, nem vagy egyedül. Bármilyen furcsán is hangozzék, ez a könyv sztem egyáltalán nem "alapozza meg" Ynevet, legjobb esetben is csak körvonalazza egyes elemeit. Érződik rajta, hogy a koncepció még nem alakult ki teljesen. Alapozásnak én az Észak lángjai, Renegát, Acél és Oroszlán, Morgena Könnyei négyest szoktam tekinteni.
(Annak ellenére, hogy manapság az É.L. messze nem tartozik már a kedvenceim közé, de ettől még tény, hogy a világot alapozza)

Utoljára Noro szerkesztette (2010.11.03. 18:48:20)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Noro:Nem teljesen értek veled egyet. Valószínűleg, de ezt csak sejtem, nem vagy egy kyr szellemű. Így ez a toroni dolog is furcsa számodra. Őszintén szólva Toron valóban furcsa hely, én a kyreket szeretem, az ő szellemiségük fogott meg a legjobban (értsd. Kyria). Amivé váltak azt már annyira nem, de ettől még sok érdekesség lapul a háttérben. Pl.: Toronban nem ért mindenki egyet a jelenlegi helyzettel sem. Annyira dekadensek és néhány esetben szürreálisak és eltévelyedettek, hogy már érdekessé válnak számomra. Minél több Boomen könyvet olvasok annál jobban meg lehet kedvelni ezt a stílust meg magát az országot.

Én legkésőbb olvastam a Jó széllel toroni partra c. regényt, nekem tetszett. Főleg a hangulata, a rejtélyek és a stílusa, ahogy meg van írva (én a legutolsó kiadást olvastam): nem a megszokott Boomen. Persze érezhető, hogy játékból lett írva, de aki valaha is játszott M* szerepjátékot akkor visszaadja annak a hangulatát, talán pont ezért tetszett.

Sogron lángja 1: Ami jó benne az maga a szituáció és a stílus. Számomra élvezetesebb volt, mint a Morgena könnyei, melynek csak bizonyos részei ragadtak magukkal.Számomra eddig talán a Soron lángja adta vissza a hetedkor végi Toron felső rétegének berendezkedését. A hátteret kell megnézni, miért is váltak olyanná amilyenné, szerintem a műben pont nem az van megírva, hogy félreértett zsenik, hanem pont azt a részét emelte ki az író, hogy kifelé eltorzultak, befelé számukra ők a tökéletesek és egységesek, de valójában pedig nem, hiszen sok fele húznak.
A szabályok melyek szerint élnek azt pedig egy szűk réteg hozta létre. Vagyis egy egyszerű toroni nem olyan rossz ember.Toron a te szemszögedből elkorcsosult, az övükéből nem.
Saját vélemény: Toron észak Kránja. Vagyis mindkettőt megbélyegzik: külső megítélő szerint romlott és gonosz. Aki belülről is megérti már látja nem annyira gonosz és romlott csak más elvek szerint gondolkodnak. Én magam is elborultaknak tartom őket, főleg mert beleástam magam az eredeti kyr dolgokba, de ettől még érdekelnek miért váltak olyanná illetve egy bizonyos ranglétrán az a Toron sem olyan rossz hely!:)

HH: Hát részben osztom a véleményed. De tegyük hozzá, amikor keletkezet András is fiatal volt és hát Ynev sem úgy nézett ki, mint ma. Olvasd el, majd meny végig a Gorduin cikluson, olvass még néhány kyres könyvet. Majd vedd újra a kezedbe a HH és megváltozik a véleményed.Velem ez történt. Sokkal magával ragadónak tartottam a Csepp és Tengert és a Karnevált. De újra olvasva a Halál havában-t mindent megváltoztatott.Tele van olyan utalásokkal melyek a jövőre vonatkoznak (első olvasásra nem is maradtak meg). Maga az idő utazás és a kyr koncepció beleszövése szerintem zseniális.
És alapoz a világból is:ha nem is úgy ahogy te gondolod, mert azért ott lebeg Kyria, Toron, Ibara, Elátkozott vidék, néhány isten.
De ha belegondolsz, ha nagyon belement volna Ynevbe akkor nem értették volna meg az emberek.Így részben játszódhatott volna bárhol máshol is. De én inkább úgy fogalmaznék, hogy ebből ered minden írói szálon a műben lefektetett dolgokból.
Egy példával élve: Középfölde történelme és az egész világ é annak története is a Hobbitból indult, ahol eredeti elképzelésként maga a gyűrű egy egyszerű varázsgyűrű volt nem pedig  egy sötét hatalomé. És abból a regényből mekkora és milyen világ nőtte ki magát, pedig abban lettek leírva az alapok amiből a világ kinőtt.
De az is lehet, hogy mivel előbb játszottam a játékkal, mint olvastam műveket, ezért már ismertem a világot bizonyos szinten és inkább elmélyített a mű.Ha vki szerepjáték nélkül kezdi a HH-val annak lehet sokkal hiányosabb, mint világ alapozó.

De tényleg, majd olvasd el újra számos mű után és akkor térjünk vissza erre kérdésre.Engem érdekelne mi a véleményed akkor.


Elnézést ha túl hosszú és unalmas tárgyalásba csaptam át, de ez ma kikívánkozott.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Draquiss írta:

HH: Hát részben osztom a véleményed. De tegyük hozzá, amikor keletkezet András is fiatal volt és hát Ynev sem úgy nézett ki, mint ma. Olvasd el, majd meny végig a Gorduin cikluson, olvass még néhány kyres könyvet. Majd vedd újra a kezedbe a HH és megváltozik a véleményed.

Been there, done that, got the t-shirt smile A 90-es években többször is végigrágtam magam a Gorduin-sorozaton, és sztem azóta is volt a kezemben mindegyik kötete. Eleinte mindegyik rész tetszett, aztán kezdtem egyre jobban ráérezni a színvonal "ívére". Aminek a csúcsán egyértelműen a Karnevál tanyázik, aztán jön a Csepp és tenger, a Keleti szél első kötete (és csak az első!), majd erős bukófordulóval, Észak Lángjai, Halál havában, KSZ2.
Elismerem, a HH nálam egy "rossz pontot" kap azzal is, hogy nem nagyon élvezem a csuklyásmegbízós/hírókvesztes stílust. Egyébként ha valami igazán kezdetlegesre vagy kíváncsi, akkor Bárd és a démonok (novella, nem kötet). Lehet, hogy azóta már átdolgozták, de ami a 92-es(?) Bíborholdban jelent meg, az mai fejjel helyenként elég mókásan retró smile

A Krán/Toron témával is hasonlóan alakult a kapcsolatom: amikor először megjelentek olyan könyvek, mint a Kráni Krónika vagy a Morgena könnyei, nagyon bejött a dolog. Annak idején még a Pokol is. Aztán kinőttem ebből a bizarrfantasy stílusból.
A kráni verziót a maga groteszk módján viccesnek találom, de Toron, amikor túlzásba viszik, kifejezetten irritál. A Morgena könnyei továbbra is tetszik, mert nem merül bele annyira, illetve csak háttérként használja az überToront. De azok, amelyek dagonyáznak benne, hát köszönöm, most dobtam el smile

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Noro:Értem amit mondasz. De ettől izgalmas Ynev, higy mindenki megválogathatja mi is tetszikneki.Ez az egész beálítottság kérdése. Én magam inkább Észak Yneves vagyok, jobban tudok vele azonosulni, mint a déli féltekével.
A mai hozzászólásodból az is kiderült számomra, hogy korában kezdted és többet is olvastál M*műveket,ezért lehet később az én véleményem is megváltozik.

Olvastam a Bárd és démonokat, az uailyen c. antológiás verzióban. Nekem tetszett,csak nagyon rövidnek találtam.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Sziasztok!

Az Észak Lángja nekem kicsit idősebb fejjel került a kezembe, és nem is a Gorduin ciklus valamely darabja volt az első M* regény, amit olvastam. Talán ezért is, de sosem szimpatizáltam ezzel a karakterrel, leszámítva a Karnevált, ami a sorozat legjobb darabja szerintem.
Az Észak Lángjairól nekem mindig ez ugrik be:
http://www.youtube.com/watch?v=1yqVD0swvWU

Mintha Gorduinék előtt nem lenne kihívás, és az embernek olyan érzése van, hogy ha kicsit tovább időznek Shulur partajinál, akkor a teljes toroni folotta felszámolta volna önmagát... Garmacor karaktere már csak ezért is sokkal jobban megfogott.

Baltazár

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Baltazar: Valóban igazad van. Pont ezért érdemes a később írodottakat is elolvasni, nem meg állni az első kettőnél. Sőt nekem azok jobban tetszenek, mert Gorduin parázik (nem alegyőzhetelen hős). De ennek ellenére a HH és ÉL megadja a keretet és színesiti a hátteret.Ha a regényeket kiadás szerintolvasod a karakter sokkal jobban árnyalódik.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

A Karnevál szerintem konkrétan nemcsak a legjobb valaha megjelent M* regény, hanem a magyar fantasy-irodalom abszolút csúcsa is. Nagy kár, hogy nincs angol változata, nemzetközi összehasonlításban is csúcskönyv lenne.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy Olwen szerepel-e más könyvben is, vagy csak a Bíborgyöngyök egyik novellájában, és ha igen akkor hol? Igazán érdekes karakter big_smile A segítséget előre is köszönöm!

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Melani írta:

Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy Olwen szerepel-e más könyvben is, vagy csak a Bíborgyöngyök egyik novellájában, és ha igen akkor hol? Igazán érdekes karakter big_smile A segítséget előre is köszönöm!

Az Odalent és a Holtszezon című novellákban is szerepel. Az előbbit az Átkozott esküvések az utóbbit A halál hét arca című Legendák & Enigmák kötetben találod meg, illetve mindkettő szerepel a Halk szókkal, sötét húrokon című válogatás kötetben is.

"Itt vagyok, mint egy százszor elhajított kő."

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Melani: Olwen és az ő kis kompániájával eddig én két novellában találkoztam velük. Én magam nagyon imádom a figuráikat!
Több formában is meg lehet találni, én a Bárd és démonok novellás kötetben olvastam őket.És amint lesz alkalmam a Bíborgyöngyöket is beszerzem.De remélem talán az erioni novellás kötet második felében is szerelnek majd, ha már nagy bánatomra kimaradtak A világ közepéből (, pedig reméltem fognak benne szerepelni).Én szívesen olvasnék még róluk, akár regény formában is.

Időrendben:
1.Odalent (Bár itt ez nem róluk szól eléggé fontos szerepet játszanak)
2.Holt szezon

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Köszönöm a segítséget! smile Valahogyan igyekszem beszerezni a novellákat big_smile
Én is nagyon szívesen olvasnék róluk akár regény formában is big_smile

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Melani: Köszönöm, hogy feltetted ezt a kérdést, mert engem is érdekelt, hogy hol bukkan fel még Olwen. smile Az Odalentet tartalmazó kötetet kölcsön tudom neked adni az FR-talin, ha gondolod. big_smile

Ma befejeztem A bárd és a démonok novellát. Érdekes volt látni, hogy hova jut majd Gorduin a végén. S még inkább felkeltette az érdeklődésem a köztes sztorik iránt. smile
Ezek szerint még nem íródott róla olyan történet, ami ezt kronológiailag túlhaladná? A készülőben lévő Holdfényember előtte fog játszódni? Ez lesz a ciklus zárókötete (bár lehet, hogy ezeket Andrástól kellene megkérdeznem smile)?
Hálás lennék, ha valaki fel tudna világosítani ez ügyben. big_smile

Utoljára Konstantin szerkesztette (2010.11.04. 22:41:02)

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Angelpriest: Úgy néz ki, hogy nem lesz szükségem kölcsönkönyvre, Silverlandon elvileg rendelhető az egyik antológia, amiben mindkét novella fellelhető big_smile Egyetlen okból nem rendeltem még meg, mégpedig, hogy nézek hozzá még egy-két régi kötetet és egyben adom le a rendelést smile

Közben eszembe jutott, hogy még valamit akartam kérdezni smile Az Uwel nevében című könyvről tudna mondani valaki néhány sort, hogy mennyire jó, vagy mennyire nem az, érdemes-e elolvasni? Előre is köszönöm a segítséget! smile

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Baltazár írta:

Az Észak Lángjairól nekem mindig ez ugrik be:
http://www.youtube.com/watch?v=1yqVD0swvWU

Igen, ez elég pontos. Nem is tartom hősiesnek, szemben sokakkal, éppen az általad fejtegetett okokból. De az is igaz, hogy nagyon későn olvastam, többek között a Karnevál után. Nyilván ezért voltak az elvárásaim nagyobbak.

Utoljára alister szerkesztette (2010.11.04. 23:39:32)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Angelpriest írta:

A bárd és a démonok...még inkább felkeltette az érdeklődésem a köztes sztorik iránt....Ezek szerint még nem íródott róla olyan történet, ami ezt kronológiailag túlhaladná?
A készülőben lévő Holdfényember előtte fog játszódni? Ez lesz a ciklus zárókötete (bár lehet, hogy ezeket Andrástól kellene megkérdeznem...

Nem biztos, hogy én vagyok erre a megfelelő személy, de talán nem tévedek nagyot.
A Keleti szél valamint a Bárd és a Démonok között (egyenlőre?) nincs köztes Gorduin történet, sőt olyan sincs amely a Bárd és démonok után játszódna.
Az eddig megjelent művek itt: http://enrawell.wordpress.com/kiadvanyo … -novellak/

A Gorduin ciklus regényekből és novellákból áll, az előbbiek trilógiába  rendezhetőek. Feltehetőleg a Holdfényember lesz a második Gorduin trilógia (Karnevál-Keleti szél-Holdfényember) befejező része. (első trilógia: Csepp és tenger-Halál havában-Észak lángjai)

A Geofrámia alapján

P. sz. 3720-as évek vége: Mogorva Chei parancsot ad Tier Nan Gorduin felkutatására, akit egy sor véres incidens nyomán a kontinens-szerte elhíresült Noir-avarárral azonosítanak.

P. sz. 3731: Orwella visszatérési kíserlete meghiúsul, Tier Nan Gorduin nemet mond Krán hívására, és elfogadja a sorsot, melyet a Jóslat tartogat neki, és Yllinorba indul. (Holdfényember)

P. sz. 3750-es évek vége: Tier Nan Gorduin távozik Yllinorból, és előbb Erionban, majd Toronban telepszik meg (A bárd és a démonok)

Korábban volt róla szó, hogy a Holdfényemberben lesz szó a Bátrak karaváanjáról, ezért ide tenném még:

P. sz. 3699:  A Keleti szél után...A bárd Ilanor felé indul, ugoni földön nyoma vész - a Bátrak Karavánjának sikertelen mentési kísérlete nyomán halálhíre kél.

Ha tévedtem volna, akkor Gáspár András majd kijavít.

Utoljára dragondark szerkesztette (2010.11.05. 07:56:32)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@dragondark: Hát azt hiszem ez kimerítő válasz volt, hálám érte. big_smile

Noir avatárja? Hű! Több van ebben a Gorduin fiúban, mint azt elsőre gondoltam (tudom, ez közhelyes volt big_smile).
Igaz, A bárd és a démonokban is utaltak arra, hogy valamelyik halhatatlan megtestesülése. Szóval így állunk? wink Gorduin az istentagadó, igazából maga is egy felsőbb lény lenne... big_smile

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Üdv!

dragondark írta:

Mogorva Chei parancsot ad Tier Nan Gorduin felkutatására, akit egy sor véres incidens nyomán a kontinens-szerte elhíresült Noir-avarárral azonosítanak.

@Angelpriest:
Lehet én tévedek, de nekem ebből az jön le hogy nem Noir avatárja, csak vele azonositják (valszeg valamilyen félreértés miatt)

Spoiler ON
TNG-ről eddig is tudtuk hogy jelhordozo/Athalay, ami ugye annyit jelent hogy az ynevi Nagyok/Kilencek (akik egyesek szerint magát Satralist teremtették, viszont valojában "csak" kristályszférákkal vették a bolygot körül, és ugye háboruztak az Egy néven ismert entitással) avatárja, akiknek (tudtommal) semmi közük a hetedkori ynevi istenekhez.
Spoiler OFF

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Smerto: Meggyőzhető vagyok. big_smile Bár nekem ezek a ynevi Nagyok-Kilencek semmit nem mondanak. Ebből is kitűnik, hogy sokat kell még tanulnom, nagyon sokat... smile

Bár a tényeken nem változtat, amit írtál. Gorduin egy felsőbb hatalom megtestesülése. Nekem ennyi elég. big_smile

Utoljára Konstantin szerkesztette (2010.11.05. 10:45:20)

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Angelpriest:

Akkor ime A teremtés titkos története

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Smerto: Ezer hála és köszönet! big_smile

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Angelpriest: ugyanennek a szövegnek egy bővebb és költöibb változata hétfőtől az ynev.hu-n is olvasható lesz, sok más anyaggal együtt.