Téma: Regények és antológiák

Regények és antológiák

"Itt vagyok, mint egy százszor elhajított kő."

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Üdv.
Tudnátok nekem ajánlást adni olyan MAGUS regényekről, könyvekről, amik nektek nagyon tetszettek, és érdemes elolvasnom. Például az Uwel nevében illetve a Tűzon vizen árnyékban, valamint a Pokol regényekben gondolkodom, de szóba jöhetnek régebbi kotetek is. Válaszotokat előre is köszönöm.

Welcome to the new age.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Delich Arcor! Nekem nagyon tetszett Raul Reiner Acél és Oroszlán valamint a Korona és Kehely cimű művei, egy ilanori származasú rengát Ikerről szól mind a kettő!
A harmadik nagy kedvencem Averytől a Renegat cimű regény...
sok örömöt az olvasásukhoz ha esetleg kezedbe veszed őket!

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Delich
Klasszikusok között kiadott magus-regények teljes mértékben jók, bármelyik. Pokol egy állati jó kaland. Az új regényeket annyira még nem ismerem, arról nincs vélemenyem.

"Lehet, hogy ez a világ egy másik bolygó pokla" Aldous Huxley

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Mondanevet: Köszönöm már mind a kettőt elolvastam és le sem tudtam tenni őket.
@GLAD: Köszönöm, akkor elolvasom.

Welcome to the new age.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Delich Arcor: Korábban már én is erdeklődtem ebben a témaban itt a fórumon. Kornya Pokol cimű könyvet idáig mindenki csak ajánlani tudta. Én még sajnos nem jutottam el odáig, de szerintem az irótól egyébkent is érdemes mindent elolvasni, függetlenül attól, hogy M*-e vagy sem.
Gáspar Péter új könyveről szintén tettem fel pár oldallal korábban egy körkérdést, bár speciális szempontból, de többnyire csak jókat írtak róla. Ez is a varólistámra került.
Itt egy kritika a regényrül:
http://rpg.hu/írás/mutat.php?cid=5895
Az Uwel nevébennel már régóta szemezek. Bar erről is csak egy kritikát tudok ajánlani, más érdemi értesüléseim nincsenek:
http://rpg.hu/írás/mutat.php?cid=5330
(Az rpg-hu-n egyébként is érdemes a M* kötetek kritikáit olvasgatni. )
Amit személyesen ajánlani tudok az a Legendák és Enigmák első és ötödik része. Mindkettő nagyon jó novellákat tartalmaz (irok róluk részletesebb kedvcsinalót is, ha szeretnéd). Ha esetleg már olvastad volna ezeket, akkor bocsi.  Illetve ismételten csak javasolni tudom, hogy olvass vissza a topicban, mert már nagyon sokan fejtették ki allaspontjukat különboző M* kötetekről - legtöbbször érdemben.

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Angelpriest: Kérlek írjál róla, még nem olvastam.

Welcome to the new age.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Delich Arcor: A L&E 5. reszeről már egyszer irtam bővebben. Ezt itt találod, az idezett szöveg harmadik harmadában:
http://www.deltavision.hu/forum/archivum/viewtopic.php?pid=888#p888
Ami a L&E 1. kötetet, A holtak legióját illeti, nos ez több szempontból is egy rendkívül érdekes kiadvany. A benne szereplő novellák/kisregények egy része (kb. fele) részét kepezi a kesőbb megjelent Csepp és tenger illetve a Garmacor cimere cimű műveknek. Vegyuk például a címadó Holtak legioját, ami Garmacor kalandos és kiábrandító életébe enged betekintést. Nem túlzast azt allítani, hogy a kötet egyik legjobban megírt és legütősebb írása. Hamlet kritikájat a témában pedig csak ajánlani tudom, nekem is ez csinalt kedvet a derék shadoni veteránhoz:
http://konyves.blog.hu/2010/09/04/conan_es_rambo_szerelemgyereke
Kornya hozza a tőle "elvárt" szintet a Tűzvihar cimű rövid, de elsoprő írásban, Ordan tűzvarazsloival és egy tolvajjal a fő?szerepben.
Gáspár Péter három lehengerlő novellával indít elsoprő támadast az olvasó ellen. Központi témájuk, amiben az iró egyedi és utánozhatatlan: a kyr-toroni kultúra. A számoknak ideje és Az arnyekfestő "hőse" Cynthar, egy kyr szarmazasú Iker, akinek nem hétköznapi megbízasokat kell végrehajtania, hol Morgena kovetői, hol pedig a Hatalmasok akaratából.
A harmadik írás, a Téli egből Kyel egy inkvizítor papjának szemszögéből próbal rávilágítani egy érdekes ellentmondásra. Nevezetesen, hogy Toron és az Északi Szövetseg ugyanazon érme két oldala, akik ugyan állandó harcban állnak egymással, de módszereiket és megoldásaikat tekintve nem sokban különböznek egymástol, a "nemes" és kevésbe magasztos indítékok pedig csak a szomorú igazság elmázolására szolgálnak. Ebből az írásból kitűnik, hogy Új-Kyria eljövetele nem csupán üres prófécia, a Hetedkori Ynev mondhatni mesterien előkészíti, megalapozza a nagy birodalom eljövetelét...
Gáspár Péter leírásai egyebkent ez alkalommal is zseniálisak, feledhetetlen hangulatot adva műveinek.
Gorduin a kötet három írásaban is főszerephez jut: Jutalomjátek, Toroni vér illetve A bárd és a démonok. Részletesebben nem térnek ki ezekre. Lehet, hogy némelyiket már olvastad is, vagy akár mindet.
A Messzi part, egy számomra ismeretlen szerző alkotása (a magyar nevet sajnos nem ismerem, az álnevet pedig megtalálod a novella címe alapján, én nem írom le ), vicces kis írás két kalandozórol, akik véletlenül Anvariára keverednek...
Szalkai Lászlótól és Galántai Jánostol is olvasható egy-egy híresebb novella a könyvben: az Éjvarazs és Tagore labirintusa.
Megjegyezném, hogy mind két L&E ritka példány, nekem is csak kölcsönbe van meg. Az 5. részhez a Silverland-ben (jó pénzért) viszont még hozza lehet jutni.
http://www.silverland.hu/termekek/625/25/

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Hello!
@Delich Arcor: Amit ajánlani tudok az a Karnevál, Fogadalom regény kategoriában, mindkettő újra és újra kézbeveszem és elolvasom.
Novellában a Kráni Krónika RR-től.
szerintem

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Üdv
Néhány apró ellenvélemény  smile
A Pokolért én speciel nem rajongok különösebben. Valahogy olyan, mint egy dungeon nélküli dungeoneering kaland. Illetve a másik értelmezés szerint "Kránbol jött ember azt mond amit akar", vagyis a Büyük Háry János ynevi megfelelője... A könyv kb annyi, hogy megy a főhős, és sorra jönnek vele szembe az egyre groteszkebb, egyre agyamentebb ellenfelek. Csak az elején meg a végén van különösebb történet-féleség.
A Klasszikusok közül pedig a Sötet Zarándok lóg ki egy kicsit. A főhős ott rendben van, de a történet és pláne a háttér sztem erősen tucatfantasy szagú.

Ami az újdonságokat illeti: elsősorban a Karr-Khazad kapuit és a Tűzon, Vizen, Árnyékban regényt tudom ajánlani.
Bár továbbra sem értem, hogy a törpék mi a Poszeidon haragjáért big_smile hányódnak évtizedekig a tengeren, de amúgy mind a Chapman-féle, mind a Boomen-féle kisregény jó és hangulatos (egyik a törpek múltjárol, a másik a jövőjükről szól). A kötet maradékát alkotó három novella sem rossz, bár olyan mély nyomot bennem azért nem hagytak.
A TVA-t pedig Boomen harmadik legjobb könyveként értekelném, a Morgena könnyei és a Fekete vizek után. A stílusa mondjuk kissé szokatlan, nem mindenkinek jön be.

Még egy szó az Inomiról: tőlük a Hőseposz, a Fogadalom és a Sorsvető ajánlott (utóbbi szinten kissé szokatlan, de nekem szimpatikus), a többi könyvuktől érdemes távol maradni.

Utoljára Noro szerkesztette (2010.11.03. 07:54:48)

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@mindenki: Köszönöm a segítséget.
Amúgy most, hogy rámentem a Silverlandra, megláttam a Gorviki vér borítóját. Hát még mindíg elcsodálkozom rajta, szerintem az egyik legjobban sikerült borító lett, de maga a történet is annak idején annyira elragadott, hogy nem tudtam letenni.

Welcome to the new age.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Noro írta:

Még egy szó az Inomirol: tőluk a Hőseposz, a Fogadalom és a Sorsvető ajánlott (utóbbi szinten kissé szokatlan, de nekem szimpatikus), a többi könyvüktől érdemes távol maradni.


Ez a három könyv tényleg nagyon jó, de Inomis a vas ideje is, és szerintem az egy elég jól sikerült könyv lett. Nekem legalábbis tetszett

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Kicsit összeszedem a gondolataim a klasszikusokról, ha nem bánjátok megosztom veletek. Szerencsés módon lett egy komolyabb szabadidőm s 1-2 hónap alatt kiolvastam a számomra jelentősebb műveket
- Pokol: Nagyon pörgős mű, átérzed kellően, hogy menni kell s menni kell. Kellő feszültség és kalandok során nagyon jól bemutatja azt amit tudnunk kell. Nincsenek homályos pontok s nem szükseges komoly háttér sem az élvezhetőséghez. Kezdetnek ajánlott.
- Gorduin ciklus: Csepp és Tengertől Keleti Szel 2-ig: Jól haladó cselekmények, kellemes érzessel tölti el az embert, hogy egyre jobban értesz meg dolgokat, de pl a Halál havában a kyr időkre való visszautalások tajékozatlansággal szokatlan lehet. Mi ez a kyr dolog, mi ez a orwella-kyr konfliktus, mi az az árulás a császár ellen, miért baj, ha nem manifesztálódik Orwella? stb. Konkrétan ez a mű inkabb ynev jobb megismerése után érdemes elolvasni. Karnevál teljes egészében nagyon jó regény. Maga a probléma és annak megoldása egy műben szerepel, jelhordozó-téma az egesz sorozat ismeretében tisztázodik. Önalloan is olvasható.
- Sötét  Zarándok: Bele a közepébe és halad a cselekmény, nem olyan kemény pörgetés mint a Pokol, de eléri a "kritikus" szintet.
- Sötet Terítő: Részemről ez már annyira nem tetszett. Vontatottabb részek unalmassá tették a cselekményt s még homályos is marad egy-ket dolog.
- Morgena könnyei: Nagyon jol sikerült mű, a története is kellően csavaros, hogy önmagában is elvezhető legyen, komolyabb háttértudás nélkül. (mondjuk, ha problémás a Zászlóháború mint olyan, akkor mondjuk ajánlott Észak lángjai előtte)
- Acél és Oroszlán: Cselekményes, könnyed regény, elvezhető, onmagaban is olvashato.
- Korona és Kehely: Vontatott részek unalmassá tették a cselekményt, de a feszültseg egész jó. Sajnos viszont, akinek fogalma sincs Cranta-kyr dolgokrol azért meg kivánna több kifejtést. Igy ezt inkább háttértudással ajánlanám.
- A renegát: Cselekményes, halad a maga síkján s kellő csavar is van benne. Igazában itt sem árt tudni mi az az amund, aquir, krán jelenség. Ha ezeket kellően ismerjük nagyon élvezzuk minden lapját.
- Két Hold: Ötletes, izgalmas, más világgal való összeismerkedés is jól ábrázolt. Káoszkorról még tobbet olvasnál, de az itt kimarad. Maga homályával elvezhető, önmagabán is olvasható.
Szamomra ezek jöttek le.
Legendák Enigmák sorozat is jópofa, de azért van ami nem sokat dob a világon (annyira sokat még nem olvastam ezekből). Kráni Krónika valóban mestermű.

"Lehet, hogy ez a világ egy másik bolygó pokla" Aldous Huxley

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@GLAD: Egyaltálan nem bánom, hogy megosztottad velünk! Számomra nagyon hasznos volt, köszönet az összefoglalásert!

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

[OFF] Elnézést a kavarást a témával. [/OFF]

"Itt vagyok, mint egy százszor elhajított kő."

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Melani írta:

Ez a három könyv tényleg nagyon jó, de Inomis a vas ideje is, és szerintem az egy elég jól sikerült könyv lett. Nekem legalábbis tetszett

A Vas Ideje sajnos kiváló példája annak, hogyan ne írjunk több szálon futó regényt. A kyr fickó fölszáll egy hajóra, ahol az író szabályosan ottfelejti. Sianis a könyv felét egy másik (meg nem írt) regényben való vendégszerepléssel tölti. Plusz az előző regény nélkül a Vas Ideje elejét nem is lehet érteni, én pedig az ilyet elvből ellenzem.
Szóval az egész könyv nekem nagyon zavaros, így ebben a formában. A befejezést - ha lesz egyáltalán - már csak azért olvasnám el, mert érdekel, hogy lehet mindezt összeszedni és végre-valahára lezárni

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Ráakadtam a Messzi part szerzőjének valós kilétére (igazából nem is kellett olyan sokat kutakodnom, ott volt a könyv elején a többi író nevével egyetemben big_smile). Szóval a mű szerzője: dr. Máyer Júlia. S továbbra is csak ajánlani tudom, rendkívül szórakoztató a vége smile, pedig a novella témája elég komoly kérdéskört boncolgat.

Viszont lenne néhány kérdésem is a beavatottakhoz. Nevezetesen, tudtok olyan műről amelyben a (bármelyik) toroni Császár személyesen is szerepel?

SPOILER!
Gorduin kyr származású fiával találkozhatunk a későbbi regényekben/elbeszélésekben (én még csak A halál havábant, a Jutalomjátékot és a Taroni vért olvastam, most tartok A bárd és a démonoknál - szóval a későbbi ennek fényében értendő smile)?
SPOILER VÉGE!

A Csepp és tenger kronológiailag a legelső Gorduin történet?
Előre is köszönöm, ha valaki megtisztel a válaszokkal. smile

Utoljára Konstantin szerkesztette (2010.11.03. 09:24:51)

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Angelpriest:

Toroni császár: Sogron lángjai, S éjre vált a nap (legvégén válik császárrá az illető smile

Csepp és Tenger: nem, az a Jutalomjáték, aztán jön a Toroni vér, csak azután a Csepp és tenger

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

@Noro: Igen, ez tény és való, hogy szegényt eléggé ott felejtették, de összességében nekem tetszett. Jah, és eléggé érthető anélkül is, hogy olvastad volna az előtte lévő köteteket, ha el tudod fogadni az alapszitut amivel indít, akkor nincs gond. Mondom ezt úgy, hogy nem olvastam az előzményeket. big_smile

@Angelpriest: A Messzi part nekem is nagyon tetszett, bár sokan kifogásolják. Személy szerint nekem akkor is az egyik kedvenc novellám marad big_smile A vége pedig kimondottan jó big_smile

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Angelpriest:
1. Jutalomjáték
2. Toroni vér
3. Csepp és Tenger
4. Észak lángja
5. Megkövült napvilág
6. Karnevál 1-2.
7. Keleti szél 1-2.
8. Bárd és démonok

Mindenkinek:
Annak idején azt hiszem linkeltem be egy kronológiás lapot, de újra belinkelem: http://enrawell.uw.hu/Cikk%20%5BMAGUS%2 … aja%5D.pdf , innen egy kép kapható, hogy minek mi a folytatása és ki mit írt és hol található meg 2008ig.

Egyébként: amit én ajánlok:
Wayne Chapman összes műve
Jan van den Boomen: Jó széllel toroni partokra, Sogron Lángja és az össze többi műve (Mivel én a Gorduin ciklussal kezdtem, ezért W.C. után át kell szokni egy kicsit, mert más a stílus, de minnél többet olvasol annál jobban megkedveled)
Dale Avery: A renegát
Alan O'Connor: Hollóidők (Ez a Vas idejének az előzménye), ez amolyan igazi kalandozó csapatos regény, ehhez hasonló élményem az Olwen és bandája történeteiben találkoztam.
Eric van Dean: Bábjátékok, de ebből csak rövidebb novellák, maga a címadó regény annyira nem.
Raoul Renier: Pokol, ez nagyon tetszett, egy kicsit más kép mint a renegátbeli, de a birodalom más részén lakóit jeleníti meg.Több  művet még nem volt szerencsém, de rajta vagyok az ügyön.:)
J.J. Sherwood: Hőseposz
Antológiák: én magam imádom a novella stílust, az utóbbi időben úgy hozta a sors hogy sok ilyet olvastam és fura volt utána regényt olvasni. Ebből amit olvastam az tetszett: Anyrok alkonya, Lobogók hajnala, Hadak árja, Kyr históriák, Bárd és démonok, Kharr-Khazad  kapui, Vihar Ibara felett, A világ közepe

Kiemelt Yneves kedvenceim, ami szerepjáték szempontjából is sokat adtak nekem:
Csepp és tenger, Karnevál, Hollóidők, Holtszezon, A renegát.

Morgena könnyei: nekem nagyon furcsa volt, én előbb olvastam GP későbbi műveit, mint ezt. Egy kicsit trippes hangulatú volt, de azért elkapott (meg kell szokni ezt a stílust). Ami viszont nagyon tetszett benne: múlt eseményei, meg maga a kyr hajó leírása. A Sogron lángja ezzel ellentétben pedig szerintem fergetegesen jó lett, annak a folytatását már nagyon várom.

Egyébként minden M* érdemes elolvasni, maximum csak egyszer, ha nem tetszett. Mind bővíti a Ynev színes világát, még a számomra nem tetszőekben is találtam olyan részt ami megfogott vagy hozzá tett az általam elképzelt Ynevhez.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Köszönöm mindenkinek az ajánlást és a válaszokat (bár a második kérdésemre még nem reagált senki)! big_smile

Ki eltörsz egy tárgyat, hogy megtudd, mi az, letértél a bölcsesség útjáról. - J. R. R. Tolkien

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Ismerkedésnek szerintem tökéletes az Acél és oroszlán, A renegát vagy mondjuk az Észak lángjai. Még akkor is, ha utóbbinak vannak előzményei. Önállóan is érthető, jó, olvasmányos, többször is elolvasható. Szintén jó ismerkedésnek a Hollóidők, ami nekem személy szerint az egyik kedvenc M* regényem. Izgalmas, jók a karakterek, van benne egy csomó elem, amin utána is jár az ember agya. A Boomen cuccokra rá kell érezni, de azok is nagyon ott vannak. Nekem az Airun-féle dolgok nem jöttek be annak idején annyira, de lehet, újra kellene olvasni azokat is. Ugyanígy a Hawkwood-féle Beriquel-ciklust is, mert abból SEMMIRE nem emlékszem.

A novellák között is van sok kiemelkedő. Van a keményfedeles Legendák és enigmák válogatás, a Holdak és vándorok, pár éve ezernéhányszáz forintokért vesztegették az Alexandrákban. Abban például szinte minden novella jó. Nálam is a Messzi part az egyik favorit amúgy.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Angelpriest írta:

Köszönöm mindenkinek az ajánlást és a válaszokat (bár a második kérdésemre még nem reagált senki)! big_smile

Ha a spoileres kérdésre gondolsz, tudomásom szerint nem a válasz rá, de messze nem olvastam azért mindent... Ez már vastagon nyolcadkori vonatkozású történetszál amúgy is, azok meg ugye nincsenek még kibontogatva.

De lehet, hogy valaki megcáfol.

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

A Holdak és vándorok mindenképpen megéri a pénzét big_smile Most vettem észre, hogy a Kráni krónika is benne van big_smile Örülök, hogy annak idején nem sajnáltam rá a pénzt big_smile

 

Hozzászólás: Regények és antológiák

Angelpriest:
Az eddig kiadott művekben én úgy emlékszem nem esik róla szó. Bár természetesen az ÉL vagy a HH korábban íródott, mint a Toroni vér (ha jól tudom, és ha igen akkor lehet ez a koncepció későbbi).Mivel sem a Karneválban sem a Keleti szélben nem említenek meg róla semmit szerintem Gordiun nem tud róla. És nagyon elképzelhető, hogy a fia sem (ez teljesen magán vélemény és saját okfejtés.)
Én a fiáról csak az inomis Fehér Alapkönyvben olvastam, de hogy az ott leírtak mennyire Gáspár András koncepciói arról őszintén szólva semmit sem tudok.